.... kilka takich rzeczy, które po prostu w skodzie są lepiej przemyślane (pierdoły, ale jednak):
...
- tylna kanapa i uciekające wpięcia sprzączek
...
poprosiłam przy okazji modernizacji mojego Dustra o rozwiązanie problemu. Usprawnienie okazało się b. proste i dodatkowo zlikwidowano problem przewlekania sprzączek przy opuszczeniu kanapy.
Istotę pomysłu widać na foto poniżej. Polega ona na sklejeniu dwóch sprzączek przy pomocy taśmy dwustronnie klejącej i kawałka maty termoizolacyjnej (spieniony PE) jako dystansu.
Po sklejeniu sprzączki same się pozycjonują pomagając przy nakładaniu kanapy (można też dodatkowo wpiąć pas), a przy wpinaniu pasów nie zagłębiają/zapadają się do środka.
różnica pozycjonowania.jpg
Plik ściągnięto 86 raz(y) 193,9 KB
zbliżenie.jpg
Plik ściągnięto 62 raz(y) 183,15 KB
po sklejeniu.jpg
Plik ściągnięto 63 raz(y) 183,11 KB
na gotowo.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 184,89 KB
_________________ Od f126p do Dustera
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-06-01, 21:54, w całości zmieniany 2 razy
Prosty i ciekawy pomysł. Najważniejsze, że skuteczny. Też chyba to kiedyś zastosuję ale jak na razie z Dusterka korzystamy raczej tylko we dwoje z żoną (dzieci mają swoje autko) więc pasy tylnej kanapy są mało używane.
One tak "sterczą" na foto dzięki sztywności i krótkości pasów (tych przytwierdzonych do blachy). Można je (sprzączki) bez problemu położyć na podłożu, ale i tak będą miały wtedy wysokość 2x grubość pojedynczego zapięcia. Myślę, że oparcie kanapy przyjmie taką wypukłość, ale nie próbowałam jak to będzie po złożeniu oparć. Myślę, że w przypadku problemów doprowadzenie do stanu wyjściowego (rozklejenie) nie zajmie więcej niż 5 sek.
Wystarczy zastosować lepszej jakości rzep (velcro) - są dostępne bardzo mocne rozwiązania firmy 3M. Np. 3M taśma Dual-Lock.
Dobrej jakości klej zapewnia trwały montaż i możliwość wielokrotnego rozpinania w razie potrzeby.
Nie przypuszczam by się to rozkleiło w trakcie normalnej eksploatacji, no może przy zadziałaniu/zderzeniu. Normalnie siły działające na pas (zwijacz) są minimalne. Oczywiście można zastosować wzmocnienie trytką lub nawet zastosować kawałek dętki lub innej elastycznej rury obejmującej dwie sprzączki i w ogóle ich nie kleić. Tutaj wstawka z pianki jest trochę dłuższa od sprzączek i przy wciskaniu w nie klamry opiera się o dno (blachę), a z drugiej strony poszerzona i zespolona "konstrukcja" dwóch sprzączek nie kiwa się na boki. To rozwiązanie poprzez dobór długości i grubości wstawki pozwala indywidualnie regulować stopień stabilizacji jak i wysokość wysunięcia sprzączek (nie wiem jak to lepiej nazywać - zapięć, karabinków, zatrzasków?).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum