Wysłany: 2021-02-08, 22:43 Temperatura zamarzania płynu w chłodnicy
Hej
Z tego co prognozują nadciąga do nas fala mrozów. A czytałem, że płyn do chłodnic GLACEOL ma temperaturę krzepnięcia tylko -21. To jest bardzo wysoko, w porównaniu do innych płynów gdzie standardem jest -35. Czy zdarzały się komuś problemy z zamarzniętym płynem?
Oczywiście jak na chwilke w nocy będzie spadać to mogę wyjść i pojeździć po mieście, żeby go ogrzać ale dobrze było by wiedzieć czy były z tym kiedyś jakieś problemy?
No tak, tylko pytanie co jest tam teraz. Czy -21 czy inaczej. Jutro postaram się dowiedzieć. Dam znać. Ale z tego co widzę to nie ma problemów z zamarzaniem chłodnic
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-02-09, 08:54
leech10 napisał/a:
No tak, tylko pytanie co jest tam teraz. Czy -21 czy inaczej.
Koncentrat koncentratem. A teraz to jest tam pewnie gotowy płyn Glaceol a ten ma faktycznie -21*C...
Też jestem ciekawy czy leją tego gotowca, czy mają różne mieszanki fabryczne w zależności od kraju przeznaczenia samochodu w Europie...
czy mają różne mieszanki fabryczne w zależności od kraju przeznaczenia samochodu w Europie
Tak, w dokumentacji technicznej jeden z parametrów do wyboru to "klimat ciepły / umiarkowany / chłodny".
Na moich rachunkach z ASO z prac, w których był wymieniany płyn chłodzący, mam podane, że zużyto 3 litry - przy pojemności układu chłodzenia 5,5 litra, więc jak widać też stosowali w zasadzie rozcieńczenie 1/1.
Kolejny klamot, a większość nas odwiedza jednak mechaników przynajmniej ten raz na rok na jakiś przegląd, więc można poprosić o sprawdzenie (jeśli sam na to nie wpadnie...).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum