Właśnie przytrafiła mi się drugi raz awaria termistatu. Pierwsza raz o ile pamiętam w okolicach 60-70tys km (ostra zima) a teraz przy przebiegu ok 114tts zaobserwowałem że silnik znów się nie dogrzewa (na szczęście termostat zablokował się otwarty).
Mam pecha czy też macie podobne doświadczenia z termostatem w tym silniku ?
Zastanawiałbym się nad sensem łączenia w tym pytaniu termostatu z tym typem silnika. Termostat w zasadzie działa w oderwaniu od silnika. Jest sterowany 'mechanicznie' temperaturą płynu. Uszkodzenie/awaryjność termostatu będzie cechą samego termostatu.
Polecam monitorować silnik przez OBD np w Torque Pro. Jest tam temperatura oleju i płynu. W połączeniu z alarmem na te parametry pomoże uniknąć awari jak termostat padnie w pozycji zamkniętej.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2025-07-16, 09:57, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1418 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-07-16, 18:02
W ciągu 116 tys 2 razy padł mi termostatem w samochodzie z silników 1.0lpg. To jak miałem zadać pytanie ? Pytam czy to tylko mój przypadek, czy znane są inne takie przypadki w tej wersji silnia - czyli awarie konkretnie tych termostatów.
Nie bardzo przychodzi mi do głowy jak inaczej o to zapytać ?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4005 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-07-17, 09:39
Łukasz_M napisał/a:
Uszkodzenie/awaryjność termostatu będzie cechą samego termostatu.
Ale już typ/ rodzaj/wersja/model/seria/producent termostatu może być powiązany akurat z konkretnym typem silnika i stąd pytanie- czy jest to jakoś potwierdzane przez innych użytkowników.
Pasujący termostat musi być odpowiedniego typu( tutaj co najwyżej bezpośredni lub pośredni), mieć odpowiednie średnice i tą temperaturę otwarcia. Cała reszta to producent wytwarzający dobre mechanicznie lub nie podzespoły. Producentów jest kilkunastu i termostaty od jednych są bardziej trwałe od innych mniej. Silnik do którego to zamontujemy niewiele tu wnosi. Układ płynu jest układem zamkniętym i jeśli płyn nie zbiera syfu ( a nie powinien) to sam silnik dla awaryjności termostatu nic nie wnosi. Albo wytrzymuje obciążenie albo nie. Niektóre termostaty mają większą tolerancję dla zanieczyszczonego płynu, ale te zanieczyszczenia to już objaw innych problemów lub błędów eksploatacyjnych. W teorii płyny są mieszalne, w praktyce opinie na ten temat są różne.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2025-07-19, 20:27, w całości zmieniany 1 raz
Coś musi być nie tak w tym temacie.
Dwa Dustery, w obu padł termostat przy przebiegu około 65 tyś. km. W jednym Dusterze padł stricte termostat, nie zamykał się, auto miało kłopoty z utrzymaniem temperatury. W drugim aucie, termostat został zablokowany kawałkiem wirnika pompy wody.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1418 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-07-21, 19:26
No to widać z tego ja już nie mam wirnika, bo mam 116tys i pompa (ani wirnik) nie był wymieniany a wg tej teorii powinienem jeździć na 3cim ;)
Ale ja poza termostatem widać mam wszystko golden sample w tym samochodzie, bo hamulce też już powinienem mieć 3cie a mam pierwsze i nadal dalekie od zużycia ;)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-07-21, 19:28, w całości zmieniany 2 razy
r70,
Z tymi hamulcami to bywa różnie.
Jedni wymieniają wraz z tarczami jeszcze przed zrobieniem 50k.km
U mnie pierwsze klocki wytrzymują grubo powyżej tej liczby.
Ale znam osoby, którym zestaw starcza na 10k.km
Wszystko zależy od stylu jazdy i przewidywaniu.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4005 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 7:56
Łukasz_M napisał/a:
Pasujący termostat musi być odpowiedniego typu( tutaj co najwyżej bezpośredni lub pośredni), mieć odpowiednie średnice i tą temperaturę otwarcia. Cała reszta to producent wytwarzający dobre mechanicznie lub nie podzespoły. Producentów jest kilkunastu i termostaty od jednych są bardziej trwałe od innych mniej.
Chyba jednak nas nie Zrozumiałeś...
Nie chodzi o to, że termostat pada z powodu, że jest założony do tego konkretnego silnika. Nikt się nie czepia silnika jako przyczyny. Chodzi tylko właśnie o to, czy przypadkiem do tego silnika producent nie montował akurat jakichś powtarzalnie "gorszych", mało trwałych termostatów...
Ostatnio zmieniony przez Dymek Wczoraj 8:08, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum