Z tego co wiem to powinno być około 3/4 pomiędzy min, a max. Jeżeli jest max to może trochę "wziąć". Opinia mecaników jest taka, że jak nie spada poniżej min między wymianą to nie ma sie co martwić, a jak stoi w miejscu to jeszcze lepiej.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-09-03, 10:43
Jesli jest to spadek po 10000 to przy tym przebiegu jak najbardziej prawidłowo - obserwuj, w razie czego dolej. Nie daj się namówić na zmianę oleju na gęstrzy - no chyba że będzie ubywało powyżej litra na 1000km. Ja mam juz 200000 na syntetyku
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-09-03, 10:51
sprawdź głowicę- szczelonośc uszczelniaczy trzonków i samych prowadnic- b. czesta przyczyna lub sprawdź b. dokładnie usczelkę pod głowwicą- kanał olejowy biegnie b. blisko krawędzi i wydmuchuje - też cześta przyczyna w tych silnikach .
Sprawdź świece- jak nagary , szczególnie na jednej to przyczyna pierwsza.
lub pierścienie
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-09-03, 11:20
A jak mam przeciwny problem. Przy przebiegu 73 tysiące, poziom oleju od wymiany do wymiany nie zmienia się wcale i zawsze utrzymuje na maksimum.
Dziwne, możliwe, że olej jest uzupełniany niespaloną benzyną. W wartburgach miałem tak, że do miski nawaliło czasem nawet 2 litry paliwa i wymiana była potrzebna nawet po kilku tysiącach kaem.
http://forum.klub-wartbur...t=paliwo++oleju
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2010-09-03, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
Dziwne, możliwe, że olej jest uzupełniany niespaloną benzyną. W wartburgach miałem tak, że do miski nawaliło czasem nawet 2 litry paliwa i wymiana była potrzebna nawet po kilku tysiącach kaem.
http://forum.klub-wartbur...t=paliwo++oleju
Co ty gościu gadasz o oleju i misce olejowej w wartburgu przecież to dwusów, a tam się leje olej do benzyny. No chyba, że masz z silnikiem golfa jak w linku to zwracam honor.
W dwusuwach jak walneła właśnie membrana na pompie to zalewało najpierw świece na cylindrze od pompki (chyba pierwszy od chlodnicy - boże to było wieki temu), a można to było poznać po zapoconym kolektorze wydechowym.
Koledze zrobił się jakiś zadzior na bloku i kilkaset km membrana do wymiany. Normalnie myślał, że silnik do roboty, aż przy którejś wymianie włożył tam paluchy i go wymacał.
To były czasy 353 z dwuprzelotowym gaźnikiem i elektronicznym zapłonem przywiezionym z Niemiec ze szrotu po otwrciu granic. Normalnie torpeda, a nie samochód jak na tamte czasy. Spalanie 8-9l to było super.
Ciekawostka to wrtburgi były chyba najszybszymi, albo jednymi z najszybszych dwutaktów. Do setki to wszystkie wymiękały. Remont silnika robiło się co 40 - 60 tkm. i chulał dalej.
No dobra bo się rozpisałem.
Co do twojego oleju to ja bym obserwował bo może chwilowo go gdzieś przygrzałeś, chyciło pirścień zgarniający i troszkę wzioł oleju.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2010-09-04, 09:33, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2010-09-04, 17:46
Marek1603 napisał/a:
No chyba, że masz z silnikiem golfa jak w linku to zwracam honor.
A nie czasami z silnikiem POLO
Nie wiem ile masz Logankiem przejechane,ale rozmawiałem z kumplami z serwisu i powiedzieli,że nagle silnik może zacząć spalać olej (normalana sprawa).Należy wtedy przejść na olej półsyntetyk.
Pozdrowionka
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2010-09-04, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Z tymi kumplami to możesz chodzić na piwo, a samochdu nie oddawaj w ich lapska. Jak mechanik na znikajacy olej zaleca przejscie na półsyntetyk i mineral to jest druciarz i tyle.
Z polo był w trampku, a w warbusiu od golfa przynajmniej tak mówiono. Chociaż, kto wie czy w polo i golfie nie były montowane obydwa. No ale to temat na inne forum.
Pozdrowionka.
Jasne że silnik spala olej, ale nie "kilka litrów" pomiędzy przeglądami. Co więcej nie wierzę w to że uzupełnia się benzyną - niby dlaczego? i jakim cudem akurat o taką ilość jakiej oleju spali...
No to masz wyjaśnienie. Jak dolejesz i potem się przeturlasz 10 tyś, jestem pewien, że nie ubędzie nic. pozdr
No właściwie to nie mam, ale co chwila pojawiają się jakieś teorie co do olejów. A to, że lepiej nie wymieniać, a to że olej wymienia się z benzyną (no to czyli trzeba wymieniać olej no bo trzeba wylać tą benzyne), a to że spala litr/1000km i jest to normalne. Nie wiem w co wierzyć - chyba w zdrowy rozsądek. Bo na chłopski rozum jeśli silnik jest w gorszym stanie to faktycznie szybciej będą te ciecze się mieszały, a tu zonk bo tam zwykle brakuje (bo uszczerbek działa w dwie strony, chyba że ktoś zamontował zawór jednostronny...), a jak jest w dobrym stanie to dlaczego ma oleju ubywać tyle co przybędzie benzyny. Ja tego nie kupuje. Żeby nie było, jestem zdania że 15000km dla oleju to za dużo i należy go wymieniać, ale właściwie z przepracowania i tego że w filtrze mogą być śmieci, a nie z powodu że to już bezołowiowa :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum