Wysłany: 2010-11-08, 10:50 Składanie / regulacja wysokości anteny
Wysokość dacia duster jaka jest w książce podana to z relingami 1695 czyli ~170cm.
Mój garaż we wjeździe ma 187 liczę 185 z rezerwą.
W związku z tym że kupuję na wiosnę taki samochód dotarło do mnie to iż jest jeszcze antena
Mam więc pytanie czy antena jest regulowana (czy obniżę ją do 185cm) lub czy tak jak jest zmieszczę się do garażu (że wjadę to wiem lecz czy przy wyjeździe będę miał jeszcze antenę tego nie wiem
Niechałbym mocować jej do relingów jakimś sznurkiem by jej nie złamać, bo to przecież wieś
Pozdrawiam już posiadających Dasterka liczę na odpowiedź.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-11-08, 11:37
Przy pierwszym wjeżdżaniu zawadziłem anteną, więc ją maksymalnie położyłem na dachu, tak że nie wystaje powyżej relingów, myślałem że będę musiał przy każdy wyjeżdżaniu ją podnosić, ale radio działa bardzo dobrze przy położonej antenie ( Clarion 309 )
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 4x4
Rocznik: była 2011 - jest 2018
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 124 Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2010-11-08, 12:03
miałem ten sam dylemat - więc pierwsze co na jeździe próbnej wjazd go garażu (kąt anteny daje się w sposób prosty regulować) - ja mam chyba wjazd o wys. 200 cm - i bez problemu bez regulacji auto się mieści (podejrzewam że przy 185 nie powinno też być problemu)
Ostatnio zmieniony przez kisu 2010-11-08, 12:07, w całości zmieniany 2 razy
miałem ten sam dylemat - więc pierwsze co na jeździe próbnej wjazd go garażu (kąt anteny daje się w sposób prosty regulować) - ja mam chyba wjazd o wys. 200 cm - i bez problemu bez regulacji auto się mieści (podejrzewam że przy 185 nie powinno też być problemu)
Prosiłbym jakby to nie był problem zmierz ile ci zostaje do nadproża do czubka anteny przy max i min wychyle i czy na pewno masz bramę 200cm. (podobno wielkość nie jest najważniejsza tak mówią kobiety lecz wolą na ogół wyższych facetów i większe samochody
ostatnio wjezdzalem sluzbowym Kangoo na parking podziemny i zpomnialem wczesniej schowac anteny od CB co prawda krotkiej bo 50 cm ale sie przewrucila i wtedy zaczołem sie zastanawiac co bedzie z Dusterem czy sie zmieszce na tego typu parkingach bez chowania anteny od radia (nie od CB) teraz wiem ile sie zmiesci a przed wjazdem zawsze jest znak informujacy o wysokosci
Mam pytanie odnośnie standardowej anteny na dachu Dustera. Czy da się ją położyć równolegle do dachu, czy może zawsze tworzy kąt mniejszy od 180°? Jeśli tak , to mniej więcej jaki jest to kąt? Mam dość niski wjazd do garażu i obawiam się urwania anteny.
Wysłany: 2012-10-22, 18:42 Re: "Składanie" anteny dachowej w Dusterze
radzio napisał/a:
Mam pytanie odnośnie standardowej anteny na dachu Dustera. Czy da się ją położyć równolegle do dachu, czy może zawsze tworzy kąt mniejszy od 180°? Jeśli tak , to mniej więcej jaki jest to kąt? Mam dość niski wjazd do garażu i obawiam się urwania anteny.
Antena w Dusterze ma standardowe mocowanie z regulacją pochylenia. Najniższe osiągalne pochylenie to położenie jej na dachu (dach jest delikatnie wypukły za anteną). Takie pochylenie powoduje, że antena ledwie wystaje poza relingi (nie mam 100% pewności, czy się cała nie chowa). Ten układ powoduje oczywiście ocieranie o dach więc nie jest polecany. Ale jest takie polecane rozwiązanie, dokupić sam bat, który będzie krótszy od fabrycznego...
Dziękuję za odpowiedzi. Już Matizem "udało" mi się kilka razy zahaczyć anteną o bramę, tak więc kolejna zagwózdka do rozwiązania. Generalnie to mam dość poważne wątpliwości co do tego czy sam Duster się zmieści, a tu jeszcze ta antena
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-10-22, 21:09
jeśli masz u siebie dobry odbiór stacji radiowych, możesz wymienić ten bat woźnicy na krótką 15cm antenkę (można je kupić za grosze w marketach), lekko ją pochylić, wskutek czego będzie na tej samej wysokości co relingi i problem przestanie istnieć
antena lidl.jpg antenka made in lidl
Plik ściągnięto 127 raz(y) 23,84 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-10-22, 21:25, w całości zmieniany 1 raz
Jest to jakiś pomysł, bo faktycznie u mnie w większości miejsc odbiór jest dobry, problem może byc tylko jak pojadę na przysłowiowe "middle of nowhere". Ale jak już pisałem obecność anteny (lub jej brak) jest narazie najmniejszym zmartwieniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum