Jeżeli Twoje sandero jest z września 2009 to powinieneś mieć filtr, mój logan jest właśnie z września i filtr ma, wymiana raz w roku powinna wystarczyć
2 lata to zdecydowanie nie jest dobry pomysł - wymiana raz do roku, na wiosnę, to powinna być podstawa, a przy większych przebiegach warto i częściej. Wystarczy sobie obejrzeć taki filtr po roku użytkowania, jaki jest zanieczyszczony. A tego co najgorsze - grzybów, roztoczy, bakterii - i tak jeszcze nie widać...
Rozmawiałem wczoraj z panem z aso i dowiedziałem sie ze powinno sie wymieniac raz w roku najlepiej przed sezonem letnim i tak samo czyscić układ ! Przegląd klimy który podaje ksiazka serwisowa dotyczy skutecznosci działania sprawdzenia ogólnego stanu , dolania czynnika. Natomiast czyszczenie i wymiana filtra to zupełnie oddzielna bajka. Zapytałem dlaczego nie poinformowano mnie na pierwszym przegladzie po roku w temacie filtra , cos tam posciemniał... Cena filtra w aso 77 pln + 30 za montaż ( chyba ich pogięło )
ja kupiłem za 35 pln i założe sam chyba dam radę.
Ja tam swój filtr mam w porządku, klima działa bez zarzutu, nic nie zalatuje itp ... auto z maja 2010, wymienię na następny sezon, zresztą na wiosnę na www.znizkomania.pl pojawiają się fajne oferty dotyczące czyszczenia i napełniania klimatyzacji + wymiana filtra w pakiecie
W niedziele zauważyłem, że klima coś słabiej daje. nie było żadnego smrodku a ni nic innego. poprostu troche słabiej działała. w poniedziałek wyjąłem filtr, wyczyściłem z liści i kurzu. działa lepiej i chyba nawet troche ciszej. w tym tygodniu wymienię filtr na nowy
Założyłem filtr węglowy firmy zaffo cena 40 pln , w instrukcji podano aby wymieniac go co 10000 km. TAk swoja drogą to słuszne żeby nie kierowac się okresem czasu w pierwszej kolejnosci , a własnie przebiegiem ( im wiecej jeździsz tym częściej wymieniaj owy filtr )
A jeśli brac pod uwagę okres czasowy to wymiana co rok na wiosnę.
Do czyszczenia klimy kupiłem na allegro środek w sprayu firmy valeo ok 40 pln
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum