Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-12-06, 21:03
Dzięki laisar. Miałem zamiar pociągnąć w wątku "Daćkowe wyprawy..." ale takie rozwiązanie nawet lepsze.
Może przypomnę założenia:
1). daleko od hoteli, kempingów itp - oczywiście z zachowaniem zdrowego rozsądku
2). optimum to 3-4 wozy - preferowane 4x4, nie mniej niż 2
3). planowany czas ok 3 tygodni (druga połowa czerwca-pierwsza lipca 2012), planowana trasa ok 7 000 km, ma być przejazd przez: Karelię, obwód murmański (prawdopodobnie do samego Murmańska), następnie Nordkapp, i przez Norwegię/Szwecję i Danię powrót do Polski. Promów co prawda nie wstępnie planujemy, ale kto wie.
4). planowana trasa pojawi się za jakieś 1-2 dni (najpóźniej weekend) - teraz mam furę pisaniny (służbowej)
5). MNŻ zaaprobowała plan - można zacząć coś układać
6). Jeśli nie będzie grupy to jedziemy sami ale przez Finlandię - jednym samochodem nie zdecyduje się na taka trasę w Rosji (co prawda lubię Rosjan jako ludzi prywatnych ale mam ambiwalentny stosunek do ich władz. Dodatkowo informacje o trasie "murmańskiej" są bardzo różne jeśli chodzi o warunki terenowe)
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-12-06, 21:05, w całości zmieniany 2 razy
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2011-12-08, 11:33
esdziewiaty napisał/a:
Zacnie
Może się dołączysz - po zimowym i sportowym gonieniu z wiatrem w zawody zacnie byłoby letnio i turystycznie poszukać białych niedźwiedzi na Morzem Białym A Twoje doświadczenia - bezcenne
Super wyprawa, szczególnie w wariancie rosyjskim.
Czy podany termin jest ostateczny?
Czekam z niecierpliwością na rozpiskę trasy ( ilość dni i dzienne przebiegi )
Dzięki ajax za pw.
Wysłany: 2011-12-08, 18:55
esdziewiaty napisał/a:
Propozycja szalenie kusząca, i warta przemyślenia, to jednak w tym momencie deklarowac nic nie mogę;]
Jasne. Zaczynam w tej chwili ze względu na: plany urlopowe, czas załatwiania wiz, potrzebę wzajemnego poznania się i uzgodnienia ostatecznego planu, zgromadzenie wyposażenia, ewentualne szczepienia (kleszczowe zapalenie mózgu) - zimą to nie problem, ale latem
Pat13 napisał/a:
Czy podany termin jest ostateczny?
Czekam z niecierpliwością na rozpiskę trasy ( ilość dni i dzienne przebiegi )
ad 1 - nie, choć wydaje się najbardziej optymalny (okres przesilenia letniego, najniższe średnie opady, jeszcze nie w pełni rozbuchane meszki, gzy i inna swołocz). Można ponegocjować
ad 2 - jak będzie to zamieszczę. Orientacyjnie wypada ok 370 km/dobę - oczywiście średnio i ok 3 tygodnie
TD Pedro napisał/a:
również z chęcią poznam więcej szczegółów
jw - trochę cierpliwości (kilka dni mam nadzieję) to "po pierwsze primo" . A "po drugie primo" trasę planuję na zasadzie co najmniej 2 samochodów. Jeszcze chętniej 3-4. Na 1 wóz trasa będzie inna.
Czas nieubłaganie płynie a fura spraw do uzgodnienia. Jak zwykle będzie tkwił w szczegółach
Wysłany: 2011-12-08, 19:00
krakry1 napisał/a:
żeby jeszcze w jej wschodniej części było trochę bardziej cywilizowanie
to byłoby trochę bardziej nudno
krakry1 napisał/a:
mając czas i kasę w takową bym wyruszył.
Czas masz do samej śmierci i ani chwili dłużej. Kasę można: a- zarobić, b- wyżebrać (IMHO to też praca), c- wygrać, d- odziedziczyć, e - ukraść, f- ....................... (proszę wpisać co komu w duszy gra)
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-12-08, 19:12
ajax napisał/a:
f- ....................... (proszę wpisać co komu w duszy gra)
Ojciec pracował w latach 1989-1992 na kilku kontraktach w Rosji. Polska wódka ma niezwykłą siłę nabywczą i perswazyjną w Rosji, nieporównywalnie wielką w porównaniu do kosztów jej zakupu w Polsce...
Ostatnio zmieniony przez benny86 2011-12-08, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
nie błąd miałem na myśli...
pewnie w Rosji przez minione 20 lat od pierestrojki dużo się zmieniło, Polska była postrzegana jako "zachód" a obecnie już tak nie jest, tzw. "zachód" znacznie się przybliżył (stał się bardziej dostępny) przynajmniej dla europejskiej części...
(niemniej jednak polska wódka miała wysokie notowania)
f- ....................... (proszę wpisać co komu w duszy gra)
Ojciec pracował w latach 1989-1992 na kilku kontraktach w Rosji. Polska wódka ma niezwykłą siłę nabywczą i perswazyjną w Rosji, nieporównywalnie wielką w porównaniu do kosztów jej zakupu w Polsce...
nie wiem jak rosyjskie wódki, ale ukraińskie są lepsze i mniejszy kac po nich jest , kolorowe jeszcze lepsze
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-12-08, 20:25
ajax napisał/a:
Kasę można: a- zarobić, b- wyżebrać (IMHO to też praca), c- wygrać, d- odziedziczyć, e - ukraść, f- ....................... (proszę wpisać co komu w duszy gra)
Bramka a) - odpada: zarabiam i zarabiam, a stać mnie na Dacię (nie żebym narzekał)
Bramka b) - obciachowa - nie mam odpowiedniej aparycji.
Bramka c) - pasuje - poproszę o odpowiednie liczby w Lotto.
Bramka d) - nierealna - albowiem nic mi nie wiadomo o bogatych krewnych.
Bramka e) - nie wyda - mam bardzo sztywny kręgosłup moralny.
Bramka f) - oczekuję na sensowne propozycje.
Wysłany: 2011-12-08, 22:18
bramka a) "Trzeba więcej pracować" - Pasza Angelina, pierwsza traktorzystka kołchozowa w CCCP
bramka b) aparycję dałoby się załatwić
bramka c) Ja też! Ja też proszę!
bramka d) pech
bramka e) gdzie ty się uchowałeś? W kraju między Odrą, Bugiem, Tatrami i Bałtykiem to jakiś ewenement z zupełnie innej bajki. (P.S. Jest na dwu )
bramka f) Ja też
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-12-10, 14:09, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum