Wysłany: 2012-01-15, 12:51 1.6 16v - górna osłona silnika
Witam,
Czy ktoś z klubowiczów założył w Dusterze (lub innym modelu) dodatkową górną osłonę silnika 1.6? Osłony takie były montowane w Megane/Scenicach/Lagunach od 99 rocznika. Używane można kupić za ok. 50zł. Jeżeli ktoś posiada taką osłonę, mam pytanie jak wygląda sprawa montażu? Czy uchwyty zaznaczone na zdjęciu pasują do silnika w Dusterze?
Duster_oslona11n.jpg
Plik ściągnięto 289 raz(y) 70,42 KB
Duster_pokrywa3.jpeg
Plik ściągnięto 300 raz(y) 34,45 KB
Duster_oslona22.jpeg
Plik ściągnięto 228 raz(y) 49,42 KB
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
Ostatnio zmieniony przez _Marcin_ 2012-01-15, 12:59, w całości zmieniany 1 raz
A na co to skutkuje? Jesli tylko aby zaciekawic serwis to chyba szkoda fatygi.
Napewno jest to dodatkowa ochrona cewek przed brudem i wilgocią. Jakby od spodu dać jakiś materiał wyciszający też napewno wpłynie to pozytywnie na głośność silnika.
A jeżeli chodzi o serwis to zawsze przed wizytą można zdjąć osłonę
DSC0994c.jpg
Plik ściągnięto 164 raz(y) 97,65 KB
_________________ "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze." A. Einstein
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-01-17, 11:51
Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2012-01-17, 11:52, w całości zmieniany 1 raz
Podejrzewam, że z tą osłoną jest jak z naszą sławną uszczelką od malucha. Nikt nie wie po co jest? Czemu ma służyć? - Ale za to wszyscy ją zakładają (ja też) i są very happy.
Być może dopiero połączenie uszczelki i osłony da jakiś efekt
Sprawdzę to, ale dopiero w marcu
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Po co?! Grrr!!!! Miesiąc temu założyłem matę od diesla pod klapę silnika i mata wygląda na czystą. Wcześniej miałe obtrzaskaną klapę silnika, akumulator. Zawsze (?) sucho, zawsze bezpiecznie
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum