Wysłany: 2013-06-03, 17:53 Logan MCV 5-os a 7-os - różnice
Mam pytanie odnośnie różnic technicznych Logana (starego) MCV 5-os i 7-os.
Oczywistą różnicą w wersji 7-os jest tylna kanapa, ale czy są jakieś różnice
techniczne (konstrukcja nadwozia, dodatkowe zaczepy itp.)?
Czy w wersji 7-os kanapa daje się całkowicie wymontować?
Jeżeli tak, to czy coś trzeba odkręcać, czy są tylko jakieś zaczepy ?
Czy w wersji 5-os są zaczepy (uchwyty) do tylnej kanapy, tak aby było ją można bez problemu zamontować?
W pytaniach nie chodzi mi o status prawny autka (rejestracja, homologacja itp.) – chodzi tylko o techniczne różnice.
Pytania może trochę naiwnie wyglądające, ale nie mam jak inaczej zweryfikować tych informacji :)
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2013-06-03, 18:48
7-mio osobową ma mój zięć, wymontowuje w całości kanapę bez problemu, nie wiem czy zaczepy czy inaczej, ale na pewno bardzo prosto.
Był wątek o przeróbce 5-cioosobowej na 7-mio i nie było to takie proste - zaczepów nie ma i nie ma też przygotowanych miejsc montażu - tak więc zdecydowanie lepiej jest kupić 7 - mioosobową wersję - jedyna wada to konieczność posiadania miejsca do przechowywania wymontowanej kanapy.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2013-06-03, 18:49, w całości zmieniany 1 raz
światełko na suficie 3 rzędu
większe tarcze hamulcowe (w wersji DCI nie wiem jak w innych)
podłokietniki boczne w 3 rzędzie z wgłębieniami na kubek
schowki boczne w 3 rzędzie na butelkę przy podłodze
Dziękuję, linki dużo wyjaśniają.
Jestem pod wrażeniem przeróbki 5-0s-->7-os, szacun :)
Mam jeszcze jedno pytanie - czy po wyjęciu tylnej kanapy w wersji 7-os
w podłodze zostają jakieś zaczepy, haki, które np. utrudniają załadunek
towaru w bagażniku, czy może ładnie i bezproblemowo to się jakoś chowa
w podłodze i nie wystają żadne "zadziory" ?
Pozdrawiam
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-04, 13:03
Ircys napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie - czy po wyjęciu tylnej kanapy w wersji 7-os
w podłodze zostają jakieś zaczepy, haki, które np. utrudniają załadunek
towaru w bagażniku, czy może ładnie i bezproblemowo to się jakoś chowa
w podłodze i nie wystają żadne "zadziory" ?
Te boczne zaczepy nie wystają ponad poziom podłogi, za to ten środkowy - wystaje, i to bardzo. Nie ma problemu, jeśli ładujemy coś miękkiego typu ciuchy, ale o płaskiej podłodze można zapomnieć. Mi, jak dotąd, udało się zdewastować tym zaczepem plecy komody oraz pół paczki płytek ceramicznych. :/
Te boczne zaczepy nie wystają ponad poziom podłogi, za to ten środkowy - wystaje, i to bardzo. Nie ma problemu, jeśli ładujemy coś miękkiego typu ciuchy, ale o płaskiej podłodze można zapomnieć. Mi, jak dotąd, udało się zdewastować tym zaczepem plecy komody oraz pół paczki płytek ceramicznych.
aj... tego się trochę obawiałem.
Dla mnie autko głównie będzie służyło za dostawczak, a rozważałem zakup Logana 7-os i w większości jeździć bez tylnej kanapy. Załadunek na prostej, bezproblemowej podłodze to dla mnie bardzo ważne.
Czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie tego środkowego zaczepu, bo chcę zobaczyć jak to wygląda? Wersja 5-os rozumiem, że nie ma tego zaczepu?
Nie ma powodu - jak pisałem, najprościej jest po prostu odkręcić ten zaczep, trzyma się na dwóch śrubach, w razie potrzeby można je wkręcić w 30 sek (:
Dobrych fotek w zbliżeniu nie znalazłem, więc cyknę dzisiaj - ale namawiałbym jednak na obejrzenie na żywo, bo nic tego nie zastąpi.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-06-05, 17:36
Ircys napisał/a:
Dla mnie autko głównie będzie służyło za dostawczak, a rozważałem zakup Logana 7-os i w większości jeździć bez tylnej kanapy. Załadunek na prostej, bezproblemowej podłodze to dla mnie bardzo ważne.
Dotnij sobie pod wymiar podłogę bagażnika z impregnowanej płyty OSB i będziesz miał płaską podłogę i nie zeszmacisz wykładziny towarami.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
WIELKIE DZIĘKI za fotki i wszelkie informacje.
Teraz już chyba wiem wszystko na ten temat.
Jak zobaczyłem te wymiary podłogi to aż mi szczęka opadła :)
Jeszcze raz dzięki!
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum