Wysłany: 2013-10-28, 09:30 Sandero Stepway 2 by sereq
Przejechałem na razie 70 km i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Wersja Laureate 0.9 TCe. Kolor jak widać, dodatkowe elementy wyposażenia:
- Media NAV (super sprawa, polecam wahającym się czy warto dołożyć te 900 PLN, moim zdaniem warto i to bardzo), dodatkowo sterowanie przy kierownicy. Trochę mnie to zdziwiło bo dostęp do panelu jest przecież bardzo wygodny, no ale jak widać tak ma być.
- czujniki parkowania (dodatkowo montowane w ASO)
- podłokietnik
Wg. komputera pokładowego na razie średnie spalanie wynosi ok 8.5 l, jazda głownie po mieście (wiadomo że przy takim przebiegu mało miarodajne, ale pierwsze wnioski można wyciągnąć). Dla mnie jak najbardziej akceptowalne, Clio z silnikiem 1.2 pali w podobnych warunkach ciut więcej, a dynamika w Sandero bez porównania lepsza.
Dokładniejsze porównanie 0.9 vs 1.2 zrobię po przejechaniu przynajmniej 1000 km nowym autem :)
Kolejna rzecz która mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła to bardzo wygodne fotele, bez porównania do tych montowanych w Dusterze/Clio, miękkie , dobrze trzymające, ładnei wykończone (no, ale to akurat kwestia gustu).
Bardzo drobne niedoróbki - drzwi pasażera ciężej się domykają niż pozostałe - mówiąc wprost trzeba nimi mocniej walnąć ;), wajcha od kierunkowskazu przy sygnalizacji skrętu w prawo ma widoczny opór (w drugą stronę jest ok), ale mam nadzieję że obie rzeczy się "wyrobią"
Na razie tylko zdjęcie z salonu, więcej zdjęć wrzucę później.
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-28, 17:41
gratulacje - czyżby "Blue Thunder"? http://www.filmweb.pl/fil...Grom-1983-31097
potencjalne imiona jakoś zawsze kojarzą mi się z kinematografią
- silnik się zapewne nieco "ułoży" i jeśli będzie podobnie jak w klasycznych szesnastkach, to po 3-5 tys przejechanych km spalanie powinno zauważalnie zmaleć. Zresztą przy tym motorze szczególnie duże (większe niż w starych) znaczenie ma sposób traktowania pedału gazu i ekodriving. Co do ciężko zamykających się drzwi - zauważyłem dokładnie to samo oglądając nowe sanedego podczas przeglądu u Nazaruka. Dawały się zamknąć łatwiej dopiero po uchuleniu którejś z szyb Sądzę,że to "wina" dość grubych i dobrze dolegających do drzwi uszczelek, więc coś za coś. Zyczę dłuuuugiej i bezproblemowej eksploatacji
7425838.3.jpg
Plik ściągnięto 218 raz(y) 128,53 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-10-28, 17:43, w całości zmieniany 3 razy
Gratuluję wyboru. Piękny kolor. Na pewno auto będzie wyróżniać się z tłumu. Co do spalania, to w moim przypadku w pierwszym okresie było zauważalnie mniejsze, bo użytkowałem Daćkę głównie w trasie. Dość powiedzieć że od zakupu w lipcu do końca października (2011r), przejechałem ok 16tyś km :)
Z ciekawości podpytam - czy Stepway 2 też ma pancerną osłonę pod silnikiem?
Pierwsza trasa za mną, przejechane 100 km, jazda dość ostrożna, max 110 km/h (bo i warunków nie było), trochę korków, spalanie wg. komputera 6,5 l/100 km, dla mnie to wynik bardzo dobry - porównywalny z Clio 1.2 w podobnych warunkach.
Pewnie po dotarciu da się jeszcze zejść pewnie w okolice 6 l/100, może nawet trochę niżej ale nie sądzę żeby dało się choć zbliżyć do deklarowanego przez producenta 4,6 l/100, czy nawet granicy 5 l/100
Ostatnio zmieniony przez sereq 2013-11-04, 10:46, w całości zmieniany 1 raz
sereq, po dotarciu w trasie w bardzo niekorzystnych warunkach jazdy "wszystkich świętych" więc co chwila w trasie korek itp. uzyskałem średnią 5,2 l/100km . Prędkość max do 100 km/h. Więc z pewnością po dotarciu będzie dużo lepiej ;) choć zdecydowanie 4,6 jest nierealne a 4,9 da rade przy prędkości do 90km/h i totalnym ekodrivingu (próbowałem) :0
Ciekaw jestem wyglądu i ceny tych szyb... Pokaż zdjęcia jak zrobisz.
Mam identyczne wyposażenie dodatkowe jak Ty (podłokietnik + czujniki, MediaNav również jest). Dodatkowo podciągnęli mi przy zakupie dodatkowe gniazdo zapalniczki w bagażniku do CB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum