DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór namiotu rodzinnego
Autor Wiadomość
Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-04-30, 09:48   

Fakt, że lepiej mieć diesla z jak najwyższym momentem obr. żeby holować taki domek, ale uciągnąć - uciągnie, w końcu przyczepki ciągano już w czasach, gdy silniki miały 30-40 koników. Wiadomo, że raczej się nie rozpędzi, ale z taką przyczepą to lepiej się w ogóle nie rozpędzać za bardzo. A trzymać można przecież na posesji, czemu od razu na parkingu strzeżonym?
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-04-30, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

grapess 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-04-30, 10:03   

super , Dzięki za wszelkie info i sugestie,

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2015-04-30, 10:12   

grapess napisał/a:
Szajfus, Powiedz proszę, jak wygląda temat znalezienia miejsca na tak duży namiot? Czy słusznie podejrzewam, że nie łatwo znaleźć, przynajmniej nad Polskim morzem pole namiotowe gdzie da się ustawić tak duży namiot?

Fakt jest ogromny po rozłożeniu. Coś za coś, luksus w środku to i dużo miejsca potrzeba. Ja akurat swój rozkładałem w mało popularnych miejscach i z miejscem nie byłem ograniczony.
BTW. Rozkłada się rewelacyjnie łatwo:-)

grapess napisał/a:
wojtek_pl, Powiedz proszę jak z jakością FJORD NANSEN? Zupełnie firmy nie znam :-/

Mam tej firmy namiot Korsyka 2 od 2005 roku, używany już kilkanaście razy w kilku miejscach w Europie i Polsce. Dzielnie znosi nasze nawałnice (nie cieknie) oraz upały Grecji, czy Włoch. Użytkowany przeze mnie, ale także pożyczany dwóm osobom na wyjazdy i w zeszłe lato użytkowany u nas w kraju i nic się złego z namiocikiem nie dzieje, (jedynie po całodziennym opadzie deszczu w kilku miejscach już puszcza wodę, ale to normalne po tylu latach, bez dodatkowej impregnacji. O ile firma produkuje namioty tak jak 10 lat temu to śmiało polecam markę (mam też dwa plecaki tej firmy-sprzęt nie do zajechania)

Lajkonik 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2015-04-30, 13:14   

Domel2250 napisał/a:
Jeżeli chodzi o namioty, to tylko nie decathlon, rozłażą się po dwóch sezonach....:-(

Nie wiem co Ty robisz z namiotami, ale ja używam 4os Quechua od więcej niż 2 sezonów i absolutnie nic mu nie dolega.

Domel2250 

Silnik: 1,6
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2015-04-30, 14:13   

Lajkonik napisał/a:
Domel2250 napisał/a:
Jeżeli chodzi o namioty, to tylko nie decathlon, rozłażą się po dwóch sezonach....:-(

Nie wiem co Ty robisz z namiotami, ale ja używam 4os Quechua od więcej niż 2 sezonów i absolutnie nic mu nie dolega.

Internet aż huczy od takich opinii, ale ja takowych nie powielam, za to znajomi, którym pożyczałem kilka razy swój Fjord Nansen i nic z nim nie zrobili, więc zakładam że użytkują namioty normalnie mieli właśnie namioty dwa marki Quechua i w obydwu mniej więcej po okresie gwarancji przy szwach popękał-jeden sam miałem w rekach normalnie rozłaził się w rękach jak cienki pergamin :shock: -widziałem dotykałem, więc ostrzegam. Co do samego sklepu, jak i innych wyrobów tej marki nie mam zastrzeżeń, np: bielizna termiczna, plecaki ze stelażem, a już zwłaszcza buty trekkingowe (przynajmniej te z najwyższej serii-rewelacja!!!).

A to, że Tobie akurat nic z namiotem sie nie dzieje złego, to super:-), może to zależy od serii, daty produkcji, np. kiedyś robili lepiej/gorzej niż aktualnie itd, itd.
PS. Przed zakupem wcześniej wymienianego namiotu TEXAS, rozglądałem się i dotykałem namiotów Qechua (modele za 1500-2000+pln) i organoleptycznie stwierdzam ,iż materiał, z którego są wykonane w porównaniu z ww Texas, czy Fjord Nansen zdaje się być delikatną szmatką.....ale to tylko taka moja subiektywna ocena.

Szajfus 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v Hi Flex
Wersja: Laureate BlackLine 5 os.
Wysłany: 2015-05-01, 03:47   

grapess napisał/a:
Szajfus, Powiedz proszę, jak wygląda temat znalezienia miejsca na tak duży namiot? Czy słusznie podejrzewam, że nie łatwo znaleźć, przynajmniej nad Polskim morzem pole namiotowe gdzie da się ustawić tak duży namiot?
.

Zdecydowanie można znaleźć miejsce ,nawet byłem zdziwiony bo mój namiocik był dość skromny przy większości namiotów z ekipami koczującymi po kilka tygodni. Także z miejscem nie ma kłopotu.W temacie wielkości namiotów jest tendencja pójścia na całość co można zaobserwować na większości campingów.

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2015-05-01, 17:13   

A co powiecie o takim namiocie? Mnie się podoba idea ale nie wiem jak z jakością...

http://allegro.pl/grand-c...5304467771.html

Już widzę wadę: nie ma moskitiery... :-/
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2015-05-01, 17:15, w całości zmieniany 1 raz  

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-05-01, 21:09   

wygląda jakby to był sam tropik. Jak dmuchnie zefirek to się zrobi zimno ..

Lajkonik 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2015-05-04, 08:31   

Domel2250 napisał/a:
A to, że Tobie akurat nic z namiotem sie nie dzieje złego, to super:-), może to zależy od serii, daty produkcji, np. kiedyś robili lepiej/gorzej niż aktualnie itd, itd.

Zgadzam się - może tak być. Może mam więcej szczęścia od Ciebie do namiotu z Decatlonu. Mój model to T4.1 i jeździ ze mną na spływy kajakowe. Rozkładany w rożnych warunkach praktycznie każdego wieczoru, bo rzadko biwakujemy 2 noce w tym samym miejscu. Dzielnie znosił porywiste wiatry i burze, ale i palące słońce. Jak nie wysechł do rana, to był pakowany na mokro, żeby dosychać po rozbiciu wieczorem. Warunki więc raczej ciężkie i nic się nie pruje, nie pęka. Kupiony jakieś 6-7 lat temu, ale intensywnie używany krócej. Nie wiem czy ten model (lub jego 6-cio osobowy odpowiednik T6.x - bo to jest tematem) kupiony dzisiaj będzie jeszcze miał ta samą jakość co mój.

Ajgor 

Silnik: Eco-G 100
Rocznik: 2023
Wersja: Extreme
Wysłany: 2015-05-04, 11:39   

Lza napisał/a:
oA trzymać można przecież na posesji, czemu od razu na parkingu strzeżonym?

Niektórzy mieszkają na osiedlu...

Gość

Wysłany: 2015-08-31, 09:47   

na dobry namiot, ktory starczy na więcej niż jeden wyjazd trochę trzeba wydać, ale zwraca sie to, bo nie musimy płacić na kwaterki;)

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2015-08-31, 10:12   

mateuszj napisał/a:
na dobry namiot, ktory starczy na więcej niż jeden wyjazd trochę trzeba wydać

Wydać dużo trzeba też na namiot bardzo lekki albo wyprawowy, które niekoniecznie wystarczają na długo (np. z powodu użytych cienkich i leciutkich materiałów, ew. warunków w jakich się je używa). Namiot rodzinny można kupić za bardzo rozsądne pieniądze. Tunel 3-osobowy kupiłem dawno temu (może 8-9 lat temu?) za 479 zł i do dziś służy dobrze podczas wyjazdów na rower czy piesze wędrówki (choć już w pierwszym roku urwał się jeden z odciągów - nieistotny, nie naprawiałem); waży 5,1 kg.
Namioty z Decathlonu cieszą się wśród moich znajomych opinią wystarczających. Na studenckiej bazie namiotowej w Łopience używane są duże namioty tej firmy - mają opinię bardziej funkcjonalnych (i komfortowych latem, w upały) niż dawne wojskowe 10-tki. Osobiście z polskich marek brałbym Marabuta lub Fjorda Nansena (jeśli waga nie jest priorytetem, za to liczy się trwałość i funkcjonalność).

Odpowiedz do tematu