Wysłany: 2018-02-07, 09:22 Głośniki, okablowanie Dacia Logan II MCV Access
Dzień dobry,
mam pytanie, może ktoś z Was ma taką wersję i zna po prostu odpowiedź.
Mam Dacia Logan II MCV Access (najprotsza wersja) z 2017 roku.
Czy w tej wersji jest okablowanie do głośników w drzwiach, okablowanie do radia i anteny w miejscu gdzie powinno być radio?
Antenę mam na dachu. Miejsca na głośniki są puste (widać białą gąbkę).
W lewych drzwiach nie mam tej gumowej osłonki kabli, w prawych mam...
Nie wiem czy jak zamontuję radio utracę gwarancję, zawsze mogę je wymontować, nie ważne. Pytanie, czy jest sens rozmontować drzwi (bo chyba tylko tak mogę zainstalować głośniki), aby specjalnie sprawdzać czy są kable (i np. wtedy dowiedzieć się, że jednak kabli nie ma).
Oczywiście mógłbym rozebrać boczki drzwi, ale dealer powiedział, że stracę gwarancję wtedy, więc wolałbym nie stracić w pierwszym kwartale posiadania auta z okazji takiej bzdety. Dealer mówił również, że skoro jest antena, to instalacja musi być, tylko nie ma radia i głośników (które mogę zamontować w ASO).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3679 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-07, 09:29
Po pierwsze wystarczy wygooglać bo taki wątek był tu kilka razy.
Po drugie z ustaleń wynikało że w Access jest okablowanie do głośników kończące się przy słupkach A i trzeba przeciągnąć je do wnętrza drzwi i założyć głośniki. Na tył trzeba będzie ciągnąć aż od kostki do radia.
Gwarancji żadnej nie stracisz - co najwyżej jak coś uszkodzisz przy demontażu to nie będziesz miał podstaw do reklamacji.
Po pierwsze wystarczy wygooglać bo taki wątek był tu kilka razy.
Po drugie z ustaleń wynikało że w Access jest okablowanie do głośników kończące się przy słupkach A i trzeba przeciągnąć je do wnętrza drzwi i założyć głośniki. Na tył trzeba będzie ciągnąć aż od kostki do radia.
Gwarancji żadnej nie stracisz - co najwyżej jak coś uszkodzisz przy demontażu to nie będziesz miał podstaw do reklamacji.
Najpierw szukałem i właśnie takich konkretnych wieści nie znalazłem, może źle szukałem.
Dziękuję bardzo Wam za informację.
na spokojnie przewertowałem portal a. i zgłupiałem... bo de facto nie wiem co mam zrobić...
na wyjscie z nowego radia mam tą srebną końcówkę a końcówka kabla antenowego ma to czarne złącze i teraz co kupić, na mój laicki wzrok i rozum to 1, dobrze myślę?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-30, 08:32
W świetle tego, co piszesz, nie masz na kablu antenowym wtyku Fakra, tylko zwykłe ISO (upewnij się na 100% albo daj zdjęcie) i ratuje cię najprostsza przejściówka KLIK1 lub analogiczna z kabelkiem: KLIK2
Nie wnikałem w jakość, ceny i sprzedawców- po prostu pierwsze jakie wyszukałem, chodzi o typ- to przejściówki z gniazdem ISO i wtykiem DIN.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-08-30, 09:04, w całości zmieniany 3 razy
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2019-04-17, 11:38
Odkopie trochę temat
Czy takie radio będzie pasowało do Daci Logan 2008r Plug&Play? Ewentualnie dokupienie przejściówek to nie problem. Bardziej pytam pod kątem stylistycznym i wizualnym czy nie będzie jakiś problemów z montażem.
Odkopie trochę temat
Czy takie radio będzie pasowało do Daci Logan 2008r Plug&Play? Ewentualnie dokupienie przejściówek to nie problem. Bardziej pytam pod kątem stylistycznym i wizualnym czy nie będzie jakiś problemów z montażem.
Logan I generacji ma standardowy otwór na radio. Wpycha się i zamyka na zatrzaski. Takie dwa kluczyki potrzebne aby wyjąć. W swoim miałem jakiegoś mediona potem JVC. To z oferty raczej odradzam. To jest radio z RENAULT TRAFIC
koledzy mam problem z radiem a mianowicie brak napięcia 12v bezpiecznik sprawny nie wiem gdzie szukać prądu :).
Co zauważyłem to bezpiecznik 33 7,5A steruje również przekaźnikiem z wentylatora bezpiecznik jak inni tu opisywali z zapalniczki czyli 37 też sprawny.
W ogóle wszystkie sprawdziłem bezpieczniki są sprawne więc nie wiem gdzie szukać.
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019 Pomógł: 9 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 799 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-05-01, 17:46
Z tego co się orientuję to powinieneś mieć dwa kable z +12:
jeden do podtrzymania pamięci - stały (najczęściej czarny)
drugi do zasilania radia - napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka w stacyjce (z ogóły czerwony).
Jeśli nie masz tego drugiego a wszystkie bezpieczniki są sprawne poszukaj na przewodzie zasilającym - może tam jest dodatkowy bezpiecznik.
tak nie pojawia się napięcie po przekręceniu stacyjki instalacja jest oryginalna więc nie wiem gdzie szukać czy Dacia posiada jakieś drugi bezpiecznik jeśli tak to gdzie szukać?
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019 Pomógł: 9 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 799 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-05-02, 10:10
Pozostaje Ci sprawdzić kabel zasilający. Najlepiej omomierzem - wepnij się między wyjściem z bezpiecznika (przy wyjętym bezpieczniku), a końcówką kabla w kostce radiowej. Przy przekręconym kluczyka stacyjki obwód kabla powinien być zamknięty. Spróbuj też ewentualnie poszukać "po kablu" od strony radia - może znajdziesz jakieś uszkodzenie. Raczej nie jest możliwe, aby kabel uległ uszkodzeniu na odcinku od bezpiecznika do przekaźnika uruchamianego stacyjką.
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2019-05-02, 10:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum