Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3952 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-12, 09:30
Marcin Fit napisał/a:
a czy ten system działa przy ujemnych temperaturach typu -2,3 stopnie ?
System działa i przy ujemnych. Bardziej istotna jest temperatura silnika niż otoczenia. Tak jak wspomniano- temperatura jest tylko jednym z kilku kryteriów, które wpływają na aktywowanie S&S. Istotny jest choćby stopień naładowania akumulatora.
Osobiście latem raczej używam. Może poza przypadkami ściśle "korkowej" jazdy, gdzie co kilka sekund trzeba kawałek podjechać. Obecnie podczas budowy S17 szczególnie doceniam S&S, bo doskonale się sprawdza przy dłuższych przestojach, jakie często występują na tej trasie. W zimę zazwyczaj pokonuję krótkie odcinki i narzekam na chłód w kabinie, więc system mam raczej wyłączony, bo aktywuje się znacznie wcześniej niż trwa nagrzanie wnętrza.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-04-12, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
Nie lubię jak co chwilę silnik się uruchamia i słyszę dźwięk rozrusznika. Poza tym jeśli wyłączy się silnik na minutę, dwie to nie ma żadnych oszczędności w spalaniu bo większa ilość idzie na uruchomienie. Silnik wyłączam tylko przed przejazdem kolejowym.
Z S&S silnik akurat działa krócej, więc nie - ale obawy dotyczą osprzętu, który faktycznie pracuje więcej, czyli akumulatora i rozrusznika. Producenci co prawda twierdzą, że zabezpieczyli się przed tym, wybierając ich inne rodzaje, ale ponieważ regularnie zaliczają wtopy, to publiczność jak zawsze boi się, że krowy przestaną znosić jajka i takie tam...
Sam pomysł S&S jest rozsądny, ale to tak samo jak z DPF-em - w daciach w zasadzie nikt nigdy nie miał z nim problemów, ale w innych markach realizacja faktycznie bywała problematyczna, więc zła fama poszła w świat.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-04-12, 18:54
Nie przesadzajmy znowu o kosztach. Regeneracja rozrusznika to koszt 200-300zł, alternator zależnie od podzespołów to 200-500zł. I raczej rozrusznik potrafi wytrzymać tysiące powtórzeń.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-04-12, 18:56
Rozrusznik jest obliczony na około 250.000 uruchomień (co nie znaczy, że potem od razu przestanie działać). Ale po 200.000 uruchomień system S&S jest wyłączany na stałe. Po wymianie rozrusznika wszystko znów działa.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Czy ktoś w Sandero wyłączył to cholerstwo?
Podobno jak ma się znajomości w serwisie, to można to przestawić, że jak uruchamia się samochód system jest nieaktywny i dopiero po wciśnięciu przycisku można sobie go załączyć.
Czasami nie opłaca się wyłączać S&S z tego względu że sam odpala silnik w momencie gdy nam zdechnie przy ruszaniu, wystarczy ponownie wcisnąć sprzęgło.
Choć są różne opnie jak np tu: https://www.autocar.co.uk...ur-car-s-engine
Cytat:
Gdy silnik pracuje, wał korbowy i główne powierzchnie łożyskowe nie dotykają się, ale są oddzielone super cienką warstwą oleju, zasilaną pod ciśnieniem i pompowaną wokół powierzchni łożyska przez wirujący wał korbowy. Proces ten nazywany jest „smarowaniem hydrodynamicznym”, ale gdy silnik się zatrzymuje, korba osiada na łożysku, dwie metalowe powierzchnie stykają się.
Kiedy silnik się uruchamia, jest moment, w którym dwie powierzchnie zostają rozdzielone przez film olejowy zwany „warunkiem brzegowym”, w którym wiruje wał korbowy, ale między powierzchniami łożyska występuje kontakt metal-metal.
Innymi słowy S&S ma zły wpływ na panewki, co chyba jest oczywiste dla kogoś kot wie jak smarowany jest silnik.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-07-22, 12:57, w całości zmieniany 1 raz
W serwisie na gwarancji wyłączenie chyba nie wchodzi w grę. O tym koledzy pisali. Tzw. norma Euro 6 .
Ja po gwarancji myśle o zastosowaniu przekażnika opóżniającego , podpiętego pod przycisk i zasilanie . Bedzie za mnie to ustrojstwo dezaktywował . Być może programowo się da. Też tego wypróbuje , ale po 4 latach. Taki los.
Marka: Peugeot
Model: 206
Silnik: 1.1 Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Kwi 2017 Posty: 410 Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-08-18, 23:09
Norma euro 6 nie ma nic wspólnego z S&S. Są nowe auta na rynku bez tego wynalazku lub takie w których przyciskiem dezaktywuje się ten system na stałe ( do ponownego wciśnięcia które system aktywuje )
Ja w swoim dokkerze zdezaktywowałem S&S wspomnianym odłączeniem stycznika otwarcia maski. Też miałem podejrzenie trybu serwisowego ale absolutnie nic takiego nie zaobserwowałem. Spalanie takie same, mułowata reakcja na gaz z opóźnieniem taka sama. Abeesy i inne kontrole normalnie działają. Błędów i świecących choinek brak.
Od paru dniu moj start stop nie dziala. Pojawia mi sie przekreslone a. Mieliscie taki przypadek. W instrukcji sugeruja rozladowany aku lub temp. zewnetrzna. Jednak to mi nie pasuje.
Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2019-09-29, 22:01
Aby start stop działał to najważniejsze jest naładowanie akumulatora w 80% to jest jeden z wielu wymagań.
Kolejnym wymogiem jest temperatura która musi być powyżej 7 stopni Celsjusza
Więc naładuj Aku i sprawdź czy pomoże .
Dalsze rozmowy na temat start stop nie mają sensu do momentu gdy Aku nie naładujesz
Wtedy dalej zobaczymy
Ostatnio zmieniony przez polon18 2019-09-29, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-09-29, 22:11
polon18 napisał/a:
Kolejnym wymogiem jest temperatura która musi być powyżej 7 stopni Celsjusza
W siarczyste mrozy S&S działa w najlepsze (oczywiście, jak silnik się rozgrzeje). Ale musi być spełniony właśnie warunek naładowania akumulatora. Przy krótkich i rzadkich odcinkach i przy obecnej temperaturze w nocy to S&S ma prawo nie działać.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Dziennie jezdze ok 70 km. Aku trudno aby sie rozlafowal. Mam
jeszcze odsreaszacz kun, ale przez 7mc nie bylo prblemu. W starym aucie mialem 2 klemy w tym widze jest problem z odkreceniem....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum