Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2024-08-04, 12:57
nowy napisał/a:
podczas jazdy od 60, a już tak dobitnie od 70 km/h słychać odgłos szumu z prawej strony tak mniej więcej jak nadkole przedniego koła. po przekroczeniu pewnej prędkości pow 120 km/h odgłos przestaje być słyszalny. Najlepsze jest to, że mam wrażenie że ten szum czasem się przemieszcza i raz go słyszę z przodu, by po chwili gdzieś ze środka drzwi , a potem nagle jakby z tyłu.
Poprzednio błędnie cytowałem zakres prędkości, przy ktorych występuje hałas. Oczywiście: 60-120 kmh. Przy rozwiązywaniu jakiegokolwiek problemu technicznego mnie pomaga krótkie rozkminienie teoretyczne. Mechanicy mają spore doświadczenie, dlatego po rozpoznaniu typowych objawów mogą oni szybko wskazać kilka potencjalnych przyczyn. Ale ten problem wydaje się nietypowy. Piszesz, że hałas pojawia się najpierw z przodu, innym razem przemieszcza się do tyłu. Czy hałas przemieszcza sie z przodu do tyłu wraz ze zwiększaniem prędkości? Może to jest element wzdłużny, jak np. układ wydechu. Myślę o drganiach, ktore przy prędkościach 60-70 kmh powstają z przodu, a <120 kmh - z tyłu. Sprawdzałeś podwozie - wydech, osłonę silnika?
Panowie znalazłem, to była jedna śrubka! A dokładnie podkładka od osłony z przodu podwozia.
Cały czas koncentrowałem się na tyle, a to jednak był front.
Więc temat można zamknąć.
Screenshot_20240808_105004.png
Plik ściągnięto 408 raz(y) 175,74 KB
Ostatnio zmieniony przez informatyk 2024-08-08, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum