Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2025-02-16, 14:33
Słaby odbiór
Autor Wiadomość
Jacentus 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5 CDI
Rocznik: 2015
Wersja: Prestige
Wysłany: 2025-02-16, 10:43   Słaby odbiór

W miejscowości, w której mieszkam z odbiorem radia w poprzednim aucie (🍋 C4) nie miałem żadnego problemu, a w Daćce jest inaczej. Po uruchomieniu silnika radio (centrum multimedialne) kiepsko odbiera lokalne stacje, nie wiedzieć czemu. Inne stacje jak RMF, Radio ZET etc odbiera dość dobrze. Teraz uwaga: po przekręceniu kluczyka w stacyjce, po włączeniu się radia gra dobrze - po uruchomieniu silnika gubi sygnał i nie chce odbierać lokalnych stacji.
Skąd wynika te zakłócenie? 🤔

keisyzrk 

Marka: dacia
Model: duster 4x2
Silnik: 1.6 sce
Wysłany: 2025-02-16, 12:14   

Nie masz jakich ładowarek albo czegoś w tym stylu podpiętego w aucie?

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-16, 13:09   

Nie mam żadnych gadżetów podpiętych. Przy włączeniu ładowarki jest tak samo. Przyczyna musi być w czymś innym 🤔

bartos123 

Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open
Wysłany: 2025-02-16, 15:00   

A w ustawieniach radia nie ma czegoś takiego, jak pomijanie stacji o słabym sygnale itp?

defunk 

Marka: Peżo / Toyoda
Model: Rifter / Yaris Cross
Silnik: 1,2 PureTech / 1,5 HEV
Rocznik: 2021 / 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-02-16, 15:08   

Jacentus napisał/a:
Nie mam żadnych gadżetów podpiętych. Przy włączeniu ładowarki jest tak samo. Przyczyna musi być w czymś innym 🤔

Żadnych dołożonych LED-ów, świateł do jazdy dziennej?
Mnie się to kojarzy z zakłóceniem elektromagnetycznym określonego sygnału -- z jakiejś przyczyny interferencja dotyczy lokalnego nadajnika, a nie stacji ogólnopolskich.

Łukasz_M 

Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2025-02-16, 16:09   

defunk napisał/a:
Jacentus napisał/a:

Mnie się to kojarzy z zakłóceniem elektromagnetycznym określonego sygnału -- z jakiejś przyczyny interferencja dotyczy lokalnego nadajnika, a nie stacji ogólnopolskich.

Radio jakiekolwiek działa w kontekście częstotliwości a nie czy stacja jest lokalna czy ogólnopolska. Stacje ogólnopolskie pracują w tym samy spektrum radiowym. Oznacza to że trzeba analizować jakie częstotliwości są zakłócane a nie czy to stacje lokalne czy ogólnokrajowe. Prawdopodobnie uruchomienie silnika uruchamia urządzenie powodujące te zakłócenia w niektórych obszarach pasma. Źródłem zakłóceń może być iskrzenie jakiegoś styku np. w alternatorze, jakiś transmiter FM, bluetooth, wzmacniacz aktywny anteny, samo uszkodzenie radia i pendrive USB. 3.0. Co bardziej dociekliwi mogliby użyć jakiegoś analizatora pasma np w postaci SDR ustawionego na odbiór zakłucanej częstotliwości i zobaczyć jak to wygląda bez uruchomionego silnika i jakz uruchomionym. Jeśli na 'wodospadzie' zobaczysz zakłócenia to trzeba szerzej szukać tego zakłucacza poza układem radia i instalacji antenowej Jak nie będzie zakłóceń a radio gorzej odbiera to problem jest w radiu i/albo instalacji antenowej np. w aktywnej antenie jeśli tam jest.

defunk 

Wysłany: 2025-02-16, 17:22   

Łukasz_M napisał/a:
defunk napisał/a:
Jacentus napisał/a:

Radio jakiekolwiek działa w kontekście częstotliwości a nie czy stacja jest lokalna czy ogólnopolska. Stacje ogólnopolskie pracują w tym samy spektrum radiowym. Oznacza to że trzeba analizować jakie częstotliwości są zakłócane

No właśnie o tym mówię: z jakichś przyczyn zakłócacz wstrzelił się w te właśnie częstotliwości, na których nadaje lokalna rozgłośnia. (Internety podają, że w Głuszycy (jeśli to ta Głuszyca) jest stacja Emitela, ale na niej tylko telewizyjny MUX.)

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-16, 19:40   

Mnie się to kojarzy z zakłóceniem elektromagnetycznym określonego sygnału -- z jakiejś przyczyny interferencja dotyczy lokalnego nadajnika, a nie stacji ogólnopolskich.[/quote]

Tak jak wcześniej pisałem. 1,5 roku temu miałem 🍋 C4 i problemu z odbiorem nie miałem. Problem pojawił się jak kupiłem Daćkę i dokładnie zanik fali z lokalnej stacji "muzyczne radio" następuje po uruchomieniu silnika w Daćce. Myślę, że ładowarka, czy ledy czy też inne urządzenia nie mają na odbiór wpływu. Przed uruchomieniem jest ok, po uruchomieniu jest lipa. O co kaman? 🤔

keisyzrk 

Marka: dacia
Model: duster 4x2
Silnik: 1.6 sce
Wysłany: 2025-02-16, 20:41   

Cytat:
Myślę, że ładowarka, czy ledy czy też inne urządzenia nie mają na odbiór wpływu

Bardzo się mylisz..ja kiedyś przez głupia ładowarkę wkładaną do zapalniczki długo się bawiłem z problemem zaniku fal radiowych. Dopiero ładowarka baseusa nie powodowała zakłóceń sygnału..

defunk 

Wysłany: 2025-02-16, 21:04   

Jacentus napisał/a:
Tak jak wcześniej pisałem. 1,5 roku temu miałem 🍋 C4 i problemu z odbiorem nie miałem. Problem pojawił się jak kupiłem Daćkę

Zasadniczo każde urządzenie elektroniczne powinno przejść test kompatybilności elektromagnetycznej (potwierdza to symbol "CE"), zaś zakłócenia może powodować literalnie wszystko: elektronika żarówki, samo radio, imobilajzer lub stacyjka, etc.,etc.

Pocieszę Cię: skoro problemu nie było w Citroenie, a jest w Dacii, to znak, że nie mieszkasz na żyle i nie nadają do Ciebie z kosmosu Obcy ;-) Po prostu w Dacii masz coś przewalone, o czym nawet nie wiesz -- jak rozumiem auto kupiłeś jako używane, więc możesz nawet nie wiedzieć co "usprawnił" poprzedni właściciel. Aczkolwiek skoro problem pojawia się dopiero po odpaleniu silnika, to może nieco zawężać pole do poszukiwań.

dodek 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2025-02-16, 22:53   

Spróbuj podłączyć zewnętrzną antenę. Na upartego może być kawałek 1 metrowego drutu. Zobacz wtedy czy różne usytuowanie tej antenki ma wpływ na zakłócenia.

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-16, 23:10   

Czytam, czytam i jeszcze raz czytam wszystkie posty.
Pracuję w Wałbrzychu i tam nie ma problemu. Radio odbiera cymes.
Wracając teraz z popołudniówki i stojąc przed swoim garażem jest
.. ujnia. Po prostu mieszkam w takim miejscu, że tenże odbiornik radiowy nie daje chyba rady "złapać" fali ". Podobno u mnie gołębie na plecach latają a zające w okularach biegają, psy dupami szczekają a konie wodę .. jem piją 🤣. Czeskie stacje lepiej radio odbiera niż" muzyczne radio", które nadaje w trzech częstotliwościach - 90.9, 105.8 i 106.7 MHz i jest ode mnie z 70 km po lini prostej.
Czyżby problem tkwił w "cygance" w samej antenie? - jest inna niż 🍋 C4?, a może ten odbiornik nie daje rady, bo jakieś 500m w lini prostej jest stara kopalnia uranu 🤦🤔.
Panowie to jest "dramat" 😁

defunk 

Wysłany: 2025-02-17, 13:22   

Jacentus napisał/a:

Pracuję w Wałbrzychu i tam nie ma problemu. Radio odbiera cymes.
Wracając teraz z popołudniówki i stojąc przed swoim garażem jest
.. ujnia. Po prostu mieszkam w takim miejscu, że tenże odbiornik radiowy nie daje chyba rady "złapać" fali ".

Wcześniej nic nie pisałeś, że w Wałbrzychu odbiór jest OK -- pisałeś, że dobrze działa bez odpalenia silnika, a po jego uruchomieniu -- źle.
Więc najpierw musisz się ogarnąć z tematem, a później z całą resztą.

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-18, 23:17   

Odbiór w Wałbrzychu jest cymes (jest bliżej Jeleniej Góry), mniejsze górki i pagórki.
U mnie są większe górki i pagórki i niestety (tak domniemam) ta oryginalna antena w Daćce nie daje rady ¯\_(ツ)_/¯.
Trzeba chyba jakiś wzmacniacz dołożyć 🤔
Radio we wcześniejszej 🍋 C4 grało bez problemu.
Kolego "defunk" czy to co napisałem jest jasne jak ☀️?

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-02-18, 23:32   

Obecnie wszystkie anteny w Daciach są fabrycznie ze wzmacniaczem, zarówno te w formie bata jak i płetwy rekina. Jednak w Dusterze z 2015 jest zwykła antena, ale ten długi, regulowany pręt dawał bardzo dobry odbiór. Możliwe, że coś u Ciebie szwankuje- wada kabla, czułość radia. Jeżeli nie, to oczywiście można zastosować wzmacniacz.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-02-18, 23:41, w całości zmieniany 2 razy  

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-19, 11:51   

Dymek napisał/a:
Obecnie wszystkie anteny w Daciach są fabrycznie ze wzmacniaczem, zarówno te w formie bata jak i płetwy rekina. Jednak w Dusterze z 2015 jest zwykła antena, ale ten długi, regulowany pręt dawał bardzo dobry odbiór. Możliwe, że coś u Ciebie szwankuje- wada kabla, czułość radia. Jeżeli nie, to oczywiście można zastosować wzmacniacz.

Jak wygospodaruję troszkę wolnego czasu to podjadę "gdzieś", żeby kumaty wyciągnął radio i zajrzał na samo podłączenie anteny i stwierdził czy jest ze wzmacniaczem czy bez 😉. Dzięki Dymek za info.
Pozdrawiam wszystkich z forum z mroźnej Głuszycy 👋

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-02-19, 15:47   

Jacentus napisał/a:
Jak wygospodaruję troszkę wolnego czasu to podjadę "gdzieś", żeby kumaty wyciągnął radio i zajrzał na samo podłączenie anteny i stwierdził czy jest ze wzmacniaczem czy bez
Fabrycznie na pewno jest bez wzmacniacza, w tym roczniku nie montowano u nas jeszcze anten ze wzmacniaczem. Antenę masz pewnie długą, ze stopką umożliwiającą regulację nachylenia anteny?
Daciowe anteny ze wznacniaczem nie mają możliwości regulacji pochylenia- sam wzmacniacz jest częścią anteny, jest zabudowany w stopce anteny. Zasilanie takiego wzmacniacza zapewnia samo radio poprzez kabel anteny, nie ma żadnych dodatkowych przewodów. A taki dokładany własnoręcznie, niefabryczny wzmacniacz montowany jest zwykle na kablu antenowym przy samym radiu.

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-19, 16:31   

Dymek napisał/a:
... Fabrycznie na pewno jest bez wzmacniacza, w tym roczniku nie montowano u nas jeszcze anten ze wzmacniaczem. Antenę masz pewnie długą, ze stopką umożliwiającą regulację nachylenia anteny?.

Dokładnie tak, tak jak napisałeś 🙂

Jacentus 
Zielony listek

Wysłany: 2025-02-19, 17:10   

Takie małe sprostowanie Dymku.
Napisałeś, że u Nas w Dasterkach z 2015 nie montowano jeszcze anten ze wzmacniaczem. Widocznie nie montowano w tym roczniku nigdzie bo mój egzemplarz pochodzi prosto od żabojadów. Niby Daćka a książka serwisowa Renault Duster. Kierownica ze znaczkiem Stepway 😉

Odpowiedz do tematu