Wysłany: 2025-06-26, 20:14 Poziom oleju Dacia Sandero Stepway 3
Nie mogę poprawnie sprawdzić stanu oleju w Dacia Sandero Stepway 3 2024 1.0 TCe 110 km. Bagnet wycierany do sucha 5 razy ,obracany o 180Stopni. Miałem w życiu kilka samochodów tutaj poległem. Olej wymieniał serwis Dacia. Samochód stoi2 dni w garażu bez jazdy.
Ale spróbuj tak:
Wyciągnij bagnet i połóż gdzieś na boku.
Odkrec korek od nalewania oleju i odłóż na bok.
Zostaw tak na 15 min albo nieco dłużej i spróbuj wtedy zmierzyć. Powinno wtedy wszystko spłynąć i powinien pokazać właściwy poziom.
Jeżeli nadal będzie za dużo, to raczej jest go za dużo.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
U mnie jest tak samo, za każdym razem jest inny poziom , może trzeba zrobić tak , jak kolega napisał wcześniej. Może to wina bagnetu, że nie wchodzi prosto, tylko jest pod kątem, wcześniej miałam Logana i nie było żadnego problemu z odczytem poziomu .
Ostatnio zmieniony przez aferka1970 2025-06-27, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
Problem z tym bagnetem a właściwie jego rurką jest taki, że wyciągając bagnet rozmazujesz olej po ściankach rurki ponieważ jest zakrzywiona. Też mam z tym problem i muszę próbować wielokrotnie aby odczytać wynik. Czasami rozmazanie jest delikatne i widać miejsce gdzie bagnet był cały zanurzony. Niestety to konstrukcja utrudniająca samodzielną obsługę.
Ja zawsze ten bagnet po wyciągnięciu odrazu odwracam na drugą stronę tj. przeciwną od tej którą widać po wyciągnięciu. Tak jakoś zauważyłem, że tam poziom jest wyraźniej odcięty od ogólnego rozmazania. Działa tylko za pierwszym razem (w zasadzie raz na kilkadziesiąt minut), później ta sama lipa z obydwu stron.
Ja zawsze ten bagnet po wyciągnięciu odrazu odwracam na drugą stronę tj. przeciwną od tej którą widać po wyciągnięciu.
Tak jak mówisz. Trochę pomaga odwrócenie. No i jeszcze dodam, że samochód jest bardzo wrażliwy na odpowiednie wypoziomowanie. Mój parking ma lekki spadek i zawsze wychodzi inaczej niż w np. warsztacie na płaskiej powierzchni.
swoją drogą jak na świeżo wymieniony olej to jakiś taki ciemny...
Wymieniałem ostatnio u siebie i nawet po przejechaniu kilkuset km jest jaśniejszy niż ten na Twoim zdjęciu.. prawie przezroczysty i lekko żółtawy (coś jak olej rzepakowy spożywczy)
tomkasz Tak. Pomogło. Nie zrobiłem zdjęcia, zrobiłem tak jak pisałeś i jest bardzo wyraźny odczyt. Poziom oleju jest maksymalny. Dziękuję za poradę.
U mnie obracanie bagnetu i wycieranie nic nie daje. Jedynie sposób tomkasz zadziałał.
keikan Trochę przekłamany kolor jest na zdjęciu. Były słabe warunki oświetleniowe, w rzeczywistości olej jest jaśniejszy jak na zdjęciu. A czy wymienili mi olej,to na 100% nie jestem pewny. Byłem w serwisie cały czas, Ale nie patrzyłem im na ręce. Od dziś będę.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3993 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-06-30, 11:53
Swoją drogą- co tam "ulepszono" w 1,0TCe, że są z tym odczytem takie problemy? Jakoś w 0,9TCe nigdy nie ma z tym problemu, nawet wycierać bagnetu zwykle nie trzeba, bo poziom zawsze ostry i wyraźny...
Kanał jest bardziej kręty?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum