DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Lodgy Techroad od Martineza
Autor Wiadomość
MartinezTychy 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2025-10-24, 14:11   

Aktualizacja sytuacji.
Duster spędził noc w ASO, postój na zewnątrz, przed uruchomieniem skontrolowano stan akumulatora, bez uwag.
Sprawdzono wszystkie moduły w poszukiwaniu błędów i nic, uruchomienie silnika bez komunikatu.
Nie mniej jednak zdecydowano się wgrać recklip oprogramowania odpowiadającego za obsługę zegarów, teraz przed każdym uruchomieniem pojawia się komunikat: Test systemów pokładowych i po 3s OK uruchamiam silnik.
Co do samego oprogramowania wtrysku paliwa, w dniu wczorajszym przejechałem trasę 600km zauważyłem , że reakcja przepustnicy na dodawanie gazu stała się wyraźnie wyczuwalna Duster chętniej wkręca się na obroty, płynnie schodzi z obrotów przy zmianie biegu, wcześniej przy 2500 obr/min obroty się zawieszały, nauczyłem się z tym żyć lecz aktualnie jest zdecydowanie lepiej, zużycie paliwa autostrada + drogi krajowe 6 litrów, w drodze powrotnej 6,5 włączona klimatyzacja i korki na obwodnicy.
Jestem w fazie testów, Auto Zięba nie wziął $$$$$ za diagnostykę.
Jedziemy dalej i podziele się w temacie.

MartinezTychy 

Wysłany: 2025-10-26, 11:26   

Witajcie.
Od wizyty w ASO i odebrania samochodu, pokonuję kolejne km i puki co jest ok, przed każdym uruchomieniem silnika czy zimny po postoju około 8 czy 10h czy ciepły mam test systemów pokładowych.
Jedziemy dalej z Dusterem.

MartinezTychy 

Wysłany: 2025-11-26, 10:37   

Cześć.
Minoł miesiąc i jest OK.
To ca zauważyłem od wgrania nowego oprogramowania wtrysku paliwa, warunki zmienne:
- przy temperaturze -10 silnik nie faluje na obrotach będąc na ssaniu
- brak dławienia się silnika
- silnik równomiernie schodzi ze ssania
- bystra reakcja na pedał gazu
- zużycie paliwa bez zmian
W listopadzie przejechałem około 3tyś km i jestem bardzo zadowolony, zdecydowanie wiem już teraz, że winnym takiego zachowania jest wadliwe oprogramowanie.

MartinezTychy 

Wysłany: 2025-12-22, 16:09   

Witajcie.
Opiszę problem z niskim ładowaniem akumulatora tak by nie przeszkadzać w wątki innego użytkownika.
Będąc blisko celu podróży czyli do domu.
Ładowanie zawsze miałem po uruchomieni zimnego silnika na poziomie 14,8V czasem nawet 15.1V, od kilku dni zauważyłem, że ładowanie jest niższe niż wcześniej w porywach jazdą autostradową było maksymalnie 14,2V, podczas powrotu dwa razy pojawił się komunikat: Awaria elektryczna brak ładowania akumulatora, nie ryzykuję mam ASO po drodze jadę.
Zgłaszam problem, zwracam uwagę na delikatnie zaśniedziała klemę akumulatora, nota bene miałem ją wyczyścić po powrocie do domu.
Następnego dnia doradca serwisowy dzwoni informując mnie, że niski poziom ładowania wynika z uszkodzonego modułu prostowniczego alternatora, nie ma części zamiennych co robimy?
Propozycja nowy alternator koszt 3880 zł.
Regenerowany przez producenta 2916 zł.
Jest też zaminennik foirmy PSH za 1020 zł, dzwonię do toka93 Tomek mówi jest tylko ori dostępny, decyduję się na zamiennik.
Dzień czekania i wiecie co, jakoś czułem, że to się nie uda, zamiennik nie komunikuje się z samochodem w efekcie rozrusznik nie kręci silnik nie odpala, fak coś jest nie tak.
Proszę by serwis oddał mój alternator raz jeszcze na stół probierczy i wtedy słyszę, że mój alternator na stole działa i ma poprane parametry trochę się zagotowałem, wspominam o zasiarczonej klemie i może trzeba zerknąć na inne punkty masowe w komorze silnika, tak też zrobili okazało się, że bardzo zaśniedziałą była masa przy rozruszniku i masa za akumulatorem.
Mój alternator zamontowano, rozrusznik kręci silnik odpala ładowanie 15V po przejechaniu około 3 km sukcesywnie spadało do 14,6V.
Przejechałem już około 100km wszystko ok.
Reasumując diagnostyka to podstawa, gdyby poszli w kierunku połączeń masowych było by super, doradca potwierdził, że można było tak zrobić.
Reasumując wóz skręca i hamuje, alternator akumulator ładuje, a zamiennik nie komunikuje się i blokuje możliwość uruchomienia silnika.
Wesołych Świąt
Bezpiecznych kilometrów
Zero awarii
Pozdrawiam Marcin.
Ps, usługa wykonana po cenie naprawdę koleżeńskiej z czego jestem niezmiernie zadowolony, a jeszcze bardziej Duster żyje.

MartinezTychy 

Wysłany: 2025-12-27, 15:56   

Cześć ferajna.
Mam pytanie dotyczące Duster 2022 1.3 TCe.
Przeszukując ogłoszenia w poszukiwaniu samochodu trafiłem na taki model jak wyżej, z tą różnica, że nie bardzo wiem jaka to jest wersja, Comfort czy jakaś inna.
Brak radia na wyposażeniu
Czarne zderzaki z przodu i tyłu
Nie przyciemnione szyby
Posiada za to:
alumfelgi
klimę
i silnik o mocy 130KM.

https://www.otomoto.pl/os....html?showVin=1

Czy może mi ktoś rozkodować vin na czynniki pierwsze:

VF1HJD20269737174
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2025-12-27, 15:59, w całości zmieniany 2 razy  

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2025-12-27, 16:49   

Ale mega dziwna wersja wyposażenia. To polift więc zderzaki ma w ciemnoszare elementy ozdobne.
Sprawdzę w wolnej chwili przy komputerze co to za dziwadło. Strzelam, że to jakiś essential z dodatkami.

Edit: Jednak na telefonie myślałem, że to szare :-D
Według katalogu to Ea2, a więc drugi poziom wyposażenia. W dodatku, auto według katalogu posiada pełne wyposażenia Radia z 6 glośnikami i pełnym okablowaniem do anteny wraz z modułem GPS. Wystarczy więc dokupić radio oraz ramkę. Ktoś sobie skonfigurował prawdziwego dziwoląga w Polskim salonie ;-)

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review
Ostatnio zmieniony przez toka93 2025-12-27, 16:58, w całości zmieniany 1 raz  

MartinezTychy 

Wysłany: 2025-12-27, 17:19   

Tomek czy istnieje możliwość założenia ori radia czy trzeba iść w zamiennik 2 din?
Ciekawe czy tam jest otwór na MNE3 lub 10cali po lifcie?
Możesz mi rozkodować vin i przesłać na PW?
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2025-12-27, 17:25, w całości zmieniany 1 raz  

dudu$ 

Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-12-28, 11:00   

Faktycznie jakaś dziwna wersja. Osobiście bym sie w taki egzemplarz nie pchał ponieważ nie wiadomo czy wizualnie i wyposażeniowo jest namieszane . Może mechanicznie tez być ulepem. Wizualnie jest to połączenie 2 wersji Comfort oraz Prestige ( lusterka w kolorze satynowym). Z wyposażenia mix wersji Access ( bez radia) i wersji Comfort. Jak poszukasz dobrze to znajdziesz takiego Dustera z przebiegiem do 10 tys. km w wersji Prestige za podobna kwotę jak nie mniejsza./

Odpowiedz do tematu