|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - zakup Dacii Lodgy Prestige
keiti78Zg - 2016-07-06, 21:01 Temat postu: zakup Dacii Lodgy Prestige witam przymierzamy sie do zakupu Dacii takiej jak w tytule. Prosze powiedziec na co mozemy z dodatkow przy zakupie liczyć od Dealera? gdzies zetknełam ze mozna w jakis sposób zdobyc kod przedłuzajacy gwarancje - nie wiem czy to prawda. Na poczatku chcielismy kupic Dacie która ma na stanie dany salon samochodowy - kiedys taka była w Zg, ale chyba to graniczy z cudem? Wowczas najbogatsza wersja z niewielkim przebiegiem była tansza o ok 6 czy 7 tys.
keiti78Zg - 2016-07-06, 21:03
maz sie doawiadywał ze auto byłoby na wrzesien najszybciej do odbioru w kolorze i wyposazeniu jaki bysmy chcieli.
keiti78Zg - 2016-07-06, 21:15
czy z racji zawodu geodety przysługuje jakas znizka? dla takiej grupy zawodowej? i czy z racji posiadania renault rowniez?
keiti78Zg - 2016-07-06, 21:35
i o co chodzi ze znizka dla Ambasadorów?
mekintosz - 2016-07-06, 22:28
Witaj
Posty można edytować i dopisywać nowe zdania
http://www.dacia.pl/my-dacia/dacia-ambasador/
Karenzo - 2016-07-06, 22:50
skoro udało się się trafić na to forum to uda ci się tez w google znaleźć odpowiedzi na swoje dotychczasowego pytania
Marek1603 - 2016-07-07, 04:43
Po pierwsze przypomnę tylko o obowiązujących zasadach na forum.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
Wszystko sama znajdziesz jak przeczytasz powyższe. Ułatwi to też życie i szukanie informacji na przyszłość.
W sprawach niejasnych służymy pomocą.
keiti78Zg - 2016-07-07, 10:23
przepraszam spróbuje sie dostosować;) wiecie jak to jest z kobieta na forum motoryzacyjnym nie jest zbyt biegła i zanim znajde informacje to pewnie troche "wody" upłynie, jezeli ktos zna i ma gotowe odpowiedzi:) prosze o pomoc:)
Marek1603 - 2016-07-07, 10:39
keiti78Zg napisał/a: | przepraszam spróbuje sie dostosować;) |
To już dużo i dziękuję.
Na forum jest parę "kobitek' i całkiem nieźle sobie radzą.
Dodatki prędzej wytargujesz niż rabat, a wszystko zależy od twoich zdolności negocjacyjnych.
Od przedłużenia gwarancji jest program Dacia Ambasador j.w..
Posiadacz dacii przekazuje go tobie, a ty dostajesz np przedłużoną gwarancję do 5lat lub 60000km za 1zł. Ambasador dostaje rabat na akcesoria.
Przekazać ci go może każdy. Najlepiej ktoś z okolicy.
benyo - 2016-07-07, 10:43
Witaj,
Po pierwsze: chciałyście emancypacji to proszę nie powoływać się na stwierdzenia "jestem tylko kobietą"
Jeśli chodzi o program Dacia Ambasador to wątek jest tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=12000
Teraz ten program nazywa się: "Dla przyjaciół Dacia". W razie czego chętnie tak Voucher Ci udostępnię, bo to i dla mnie zysk :)
Nie wiedziałem, że Lodgy tak dobrze się sprzedaje, że dopiero na wrzesień można je dostać. Ale na nowe autko zawsze trzeba nieco poczekać, wtedy ma się takie jakie się sobie wymarzyło :) nie ma się co spieszyć w tej kwestii, chociaż wiadomo, że chciałoby się już :)
Co do zniżek: warto podzwonić popytać u innych dealerów, niekoniecznie nawet tych, którzy są blisko Twojego miejsca zamieszkania.
Pozdrawiam i powiem, tyle, że jeżdżę Lodgy od dwóch lat i jestem bardzo zadowolony, więc mogę tylko polecić :)
keiti78Zg - 2016-07-07, 11:00
Rozmawiałam właśnie z 3 - ema dealerami. Podobno nie ma już dla Dacii zniżki dla grup zawodowych, a dla innych marek renault podobno się zmieniaj co miesiąc : teraz jest dla księży, prawników, lekarzy etc..... Dowiedziałam się ze akcja dla Ambasadorów nie łączy się z programem lojalnościowym dla posiadacza Marki Renault - nie wiem czy to prawda czy po prostu tak mówią, ze mogę uzyskać zniżkę od dealera ok 500 zł + akcesoria. Okres oczekiwania to jak pisałam ok września.
Czy warto kupować z salonu wersje demonstracyjna? podobno jedno auto możliwe ze nie jest sprzedane ewentualnie maja tez Dustera w wersji 4x4 Prestige w sprzedaży. Myśleliśmy tez o nim, ale chcemy auto rodzinne dla rodziny 2+2 wiec chyba Lodgy bardziej spełnia Nasze kryteria. Czy możecie w tej kwestii się jeszcze wypowiedzieć? jak z to z oceną miejsca/bagażnika/ jakości/bezpieczeństwa?
route2000 - 2016-07-07, 11:26
keiti78Zg, Duster to auto "terenowe", na jazdy autostradowe nie bardzo się nadaje (duży opór powietrza i większe zużycie paliwa, 4x4 to już jeszcze gorzej na autostradach, ale za to nadaje się doskonale na offroady), natomiast Lodgy jest typowym autem na pograniczu kombi/MPV i ma ogromny kufer (820 l) co można sporo rzeczy zabrać na wakacje (Duster tego nie ma). Lodgy bije na głowę inne auta z tymi bagażnikami. Jest jeszcze Dokker, ale to już jest auto typu Kangoo czy Citroen Berlingo.
Lodgy również da radę pojechać na drogach gruntowych (ma większy prześwit niż inne normalne auta).
A bezpieczeństwo to różnie jest z tym, jedni chwalą, drudzy narzekają. Jedno jest ważne: jeździć normalnie i bezpiecznie.
Sam jeździłem z rodziną na wakacje nad morze ok. 500-600 km w jedną stronę i daje radę.
Nawet dużo więcej jest miejsca na tylnym siedzeniu w Lodgy (np. bez problemu mieszczą trzy foteliki dziecięce niż w Dusterze)
Lodgy to całkiem przyjemne auto, proste w budowie i serwisowaniu, ma dużo więcej miejsca na nogi, nad głową....
Tylko nie wiem czy warto brać Prestige ze względu na duperele, które czasem są mało przydatne, ale decyzja należy do Ciebie.
Wystarczy Laureate i parę ważnych dodatków to cenowo może wyjść taniej niż w Prestige.
benyo - 2016-07-07, 11:34
Moim zdaniem lepiej uzbroić się w cierpliwość i poczekać do tego września :) wiem, że autko chce się mieć od razu ale autka, które są do dyspozycji salonu, jako demo albo zastępcze, są w stanie różnym. Tym jeździ każdy, a że auto jest niczyje to raczej nikt o nie nie dba.
Bagażnik na pewno jest ogromnym plusem tego samochodu. Jest po prostu wielki, po złożeniu siedzeń megawielki. Co do jakości. Niska cena nie bierze się z miłości producenta do społeczeństwa :) Auto jest proste konstrukcyjnie. Wszystkie elementy są dobrze spasowane, ale trzeba mieć na uwadze, że jest to twardy plastik, po pewnym czasie może trzeszczeć. U mnie pod dwóch latach użytkowania póki co jest cisza :) Autko ma wszystko co jest potrzebne do rodzinnych podróży, bez zbędnych bajerów i elektronicznych gadżetów. Nie pisałaś czy autko będzie 7 osobowe czy 5 osobowe. W 7-osobowym w trzecim rzędzie są pełne fotele co jest rzadkością i można podróżować na nich tak jak w drugim rzędzie, tyle, że nie składają się w podłogę ale na plecy drugiego rzędu.
Bezpieczeństwo: temat rzeka :) jak przygwoździsz 130km w betonową ścianę to nie będzie to bezpieczne :) w testach zderzeniowych wypadło tak sobie. Ale głównie kupujemy samochód, żeby nim jeździć a nie się zderzać :) nawet i w czołgach ginęli żołnierze, wiele czynników się składa na to czy wyjdziemy cało z wypadku.
Ja jestem bardzo zadowolony z tego samochodu jako rodzinnego autka. Przestrzeni w nim jest moc, jak wsiadam do innego samochodu zawsze jest mi ciasno :)
Pozdrawiam
keiti78Zg - 2016-07-07, 11:42
już uzupełniam wpis auto 7 miejscowe na pewno, od strony konstrukcyjnej nie znam się w ogolę:) zresztą kobieta zazwyczaj tylko jeździ:) nie wnika w żadne mechaniczne tematy, częściej jednak to domena mężczyzn:) odkąd byliśmy na Dniach otwartych gdy Lodgy się pojawiła jakoś się do niej przymierzamy i w końcu jesteśmy ze tak powiemy gotowi i finansowo,a obecna Thalia jest po prostu dla Nas za ciasna...
Chłonę to co piszecie o Dusterze rzeczywiście raczej to nie jest auto na Nasz użytek, mimo ze w nim siedziałam, wydawało się fajne stylizacyjnie i wygodne. Jednak ma to byc auto rodzinne, do użytkowania częściej miejskiego i pojemne. Jeszcze rozważaliśmy jakieś kombi ale inne marki odjeżdżają Nam cenowo i robi się bliżej 80 tys
benyo - 2016-07-07, 11:48
Też przesiadałem się do Lodgy prosto z Thalii bo też była za ciasna i brakowało w niej klimy. Jeśli chodzi o porównanie i obsługę to nie odczujesz różnicy, oba auta miały proste wyposażenie, ustawianie lusterek w tym samym miejscu, klakson w manetce jak w Thalii. Natomiast odczujesz różnicę w ilości miejsca, przestrzeni nad głową i obok siebie.
Powiem tyle, że na wakacje będziesz mogła zabrać ze sobą wszystkie ciuchy, lokówki prostownice do włosów, komodę do make up i jeszcze ci miejsca zostanie Chociaż doświadczenie podpowiada, że kobiety potrafią załadować każdą przestrzeń rzeczami, które są podobno niezbędne
keiti78Zg - 2016-07-07, 12:03
a thalii mamy klimę;)) ale ciasno , ostatnio jeździłam jazzem i była wygodniejsza;) z 2- oma fotelikami jest absurd, dzieci miejsca na nogi nie mają. Maz chce automatyczne szyby, bo dziecko małe sobie kręci korbką i mamy problem żeby zamykać w trakcie jazdy:). To miejsce mnie cieszy najbardziej, zasadniczo zdarzają się przypadki ze kogoś jeszcze zabieramy ze sobą, a 5 osób w Thalii to już jakaś porażka;) . Pewnie ciężko będzie mi się przyzwyczaić do parkowania takim większym autem i znalezieniem niekiedy miejsca parkingowego. Niedawno sprzedaliśmy Pandę bardzo przyjemnie taka glizdą się jeździło i parkowało:))
benyo - 2016-07-07, 12:10
Dziecko i tak zawsze znajdzie coś co można ukręcić A do transportu 7-osobowym autem zawsze znajdą się chętni (zawsze zastanawiam się wtedy czym oni wcześniej jeździli, gdy miałem 5-osobową Thalię ). Trzeba pamiętać, że to zmniejsza przestrzeń bagażnika wówczas.
Co do parkowania, to dokup czujniki parkowania to znacząco pomaga, bo tył na początku wydaje się być faktycznie dość daleko ale do wszystkiego człowiek się przyzwyczaja, szczególnie do dużej przestrzeni, gorzej potem w drugą stronę
keiti78Zg - 2016-07-07, 12:21
chyba w Prestige są te czujniki na wyposażeniu o ile się nie mylę. Kurcze chyba się jeszcze bardziej nakręciłam na to autko i ta chwila kiedy nowiutkim wyjeżdża się z salonu. Musze jakoś jeszcze rozegrać kwestię zniżek, dodatków, gratisów i odpowiedniego Delarea u którego mogłabym osiągnąć najwięcej - tylko często interesuje ich spotkanie "naoczne" do rozmów a ja tylko w tej kwestii nie zamierzam jeździć po salonach - chociażby w opcji tel/email wolałabym to rozegrać i korci mnie trochę to auto demonstracyjne - rozwiejcie moje wątpliwości do reszty...
gfedorynski - 2016-07-07, 12:26
Cytat: | Pewnie ciężko będzie mi się przyzwyczaić do parkowania takim większym autem i znalezieniem niekiedy miejsca parkingowego. |
Gorąco polecam czujniki parkowania oraz kamerę cofania. Bardzo się bałem manewrowania lodgy (przesiadłem się m.in. z maleńkiego picanto) i te dwa udogodnienia mocno pomogły. Nie wiem, czy da się mieć obie rzeczy fabrycznie, ja kamerę dołożyłem.
benyo - 2016-07-07, 12:39
Demonstracyjne autko nie jest nowiutkie, wiec efekt wyjazdu z salonu połowiczny ale pewnie zdania na ten temat będą podzielone tutaj. O kwestię zniżek dodatków gratisów, warto walczyć, tyle, że w wersji Prestige nie za bardzo jest już co dokładać nie spodziewaj się też jakiejś szalonej zniżki, z opisów na forum wynika, że dealerzy wychodzą z założenia, że Dacia jest już tak tania, że taniej być może ale walczyć o zniżki warto i należy.
keiti78Zg - 2016-07-07, 12:49
domyślam się ze efekt połowiczny - kusi jakaś oszczędność. Warto brać mniej doposażone auto by wynegocjować coś w dodatkach? Zauważyłam ze delearzy oszczędni , albo ja mało przekonywująca.
benyo - 2016-07-07, 13:01
Oszczędzasz kupując Dacię Lodgy każde inne auto rodzinne o podobnej przestrzeni kosztuje 20 tysięcy więcej, co najmniej Chociaż rodzinnych Vanów dzisiaj coraz mniej dzisiaj wszyscy chcą poSUVać po ulicach
route2000 - 2016-07-07, 13:39
keiti78Zg, wziąłem Laureate, bo jest tańsza niż Prestige, a czujniki dodatkowo zamontowałem firmy Valeo i jestem zadowolony. Fabryczne czujniki są trzy szt (centralnie i po bokach zderzaka), a jak zamontujesz hak to czujnik będzie piszczał bo "widzi" przeszkodę (centralny czujnik), a Valeo ma 4 czujniki i są równomiernie rozmieszczone i można je łatwo przeprogramować jak będzie hak.
Moje zbędne dodatki to podgrzewane fotele. Dobre są tylko dla siedzeń pokryte skórą (zima).
Nie wiem czy warto dopłacać do MediaNav... mapy są kiepskie, zresztą jest tak drogie, że taniej kupić osobno taki medialny kombajn albo wystarczy Dacia Plug&Radio. Nawigacja to już dodatkowy dodatek w postaci GPS lub smartfona w czasie podróży, natomiast do codziennej jazdy to nie potrzebna, bo drogi znasz na pamięć w swoich okolicach.
keiti78Zg - 2016-07-07, 14:59
no właśnie hak będziemy montować do przewożenia rowerów, teraz w Renówce mieliśmy na dachu - ale te opcje tylko maz obsługiwał... dziękuje na zwrócenie uwagi, przekaże mężowi . Jeszcze jedno pytanie lojalnościowa zniżka nie wchodzi w grę? jak mam Renault? bo to nie Dacia tak? fotele podgrzewane i tak sa dodatkowo płatne w każdej wersji teraz jak patrze w cennik , tak jeszcze patrze co może okazać się zbędnym wydatkiem. Nawigacje mamy z auto - Mapa osobna , zreszta w smartfonach również.
pawel1313 - 2016-07-07, 15:38
Jeśli nie przeraża Cie odbiór auta w Gliwicach to polecam Pana Tomasza Lisa - można sporo wynegocjować i wszystko załatwisz przez tel i maila
keiti78Zg - 2016-07-07, 15:49
a powiedzcie co wynegocjowaliście? obdzwoniłam 7 dealerów , 2 praktycznie nic nie dawało inni 500 zł Leszno 1000 zł o czym można rozmawiać poza dodatkami w postaci dywaników? nie jestem biegła zbytnio w temacie, ale po wejściu na to forum postanowiłam wziąć sprawę w swoje ręce.
keiti78Zg - 2016-07-07, 15:51
w Gliwicach nie znalazłam dealara na stronie Dacii. Jeszcze jedna kwestia mnie intryguje obecna Renówka została kupiona na dieslu - maz jezdził nia w delegację. Obecnie ma słuzbowe auto, przebieg wiec bedzie znacznie mniejszy - czy jest sens kupowac dCi biorac pod uwage wyjazdy wakacyjno- rodzinne czy jazde miejska i tyle przepłacac?
benyo - 2016-07-07, 16:06
To właśnie taka zabawa z nimi. Dywaniki jako coś ektra Dobrze, że koła nie są takim ekstra gratisem. Ja dostałem alufelgi w gratisie i owe dywaniki także Ale też mocno się z nimi nie targowałem, bo się napaliłem na samochód jak profesor na studentkę pierwszego roku:-)
Musisz wykorzystać swój urok, krecić nosem, wahać się jak u Araba na
tureckim targowisku
pawel1313 - 2016-07-07, 16:10
Wpisz w googlach Keller Gliwice
Jak coś numer telefonu mogę podać
Ja poszedłem w kierunku rabatu kwotowego bo na dodatkach mi nie zależało a dywaniki też dostałem
gfedorynski - 2016-07-07, 16:20
Dywaników to chyba trudno nie dostać.
Maks kwotowy do osiągnięcia to ok. 4%, ale dalece nie każdy dealer na to pójdzie.
keiti78Zg - 2016-07-07, 16:25
4 % to juz jest jakas kwota chociazby pozniejszego ubezpieczenia... gdybym się z nimi spotkała to moze bym mała czarna ubrała i troche urokiem osobistym oczarowała, a przez telefon chyba moj głos za mało ponetny chociaz z mezczyznami rozmawiam:)) Pana z Gliwic juz nie ma , ma sie jutro skontaktować. Które salony sa skłonne do najwiekszych rabatów? chętnie z nimi rozpocznę rozmowe. Z Bydgoszczy własnie dostałam ofertę. Benyo fajnie sie czyta Twoje wpisy:) i to głebsze "Przesłanie";)))
benyo - 2016-07-07, 16:52
Bardzo dawno mnie tu nie było, więc natrzaskam parę postów a zachęcać do posiadania Lodgy będę każdego, nawet jeśli nie widzę tego kogoś w małej czarnej bo jako samochód rodzinny sprawdza się świetnie.
gfedorynski - 2016-07-07, 16:57
Jeśli nie masz nic przeciwko jeżdżeniu dalej po samochód, polecam obecnego na forum Zbigniewa, który pracuje w salonie w Gdyni. Kupowanie od niego to czysta przyjemność.
Marek1603 - 2016-07-07, 17:02
Jeżeli chcesz to napisz mi na PW co dostałaś maxsymalnie, a ja prześlę do Łyki w Krakowie. Zobaczymy co zaproponują. Pozostaje tylko kwestia odległości ZG.
keiti78Zg - 2016-07-07, 17:02
to może Pan z Gdyni się do mnie odezwie:) bo nie miałam okazji chyba jeszcze poznać - zostawię emaila keit_23@wp.pl, aż tak daleko nie zawędrowałam:)) chętnie po Morzu Czarnym i Bałtyk zobaczę;) tak myślałam bardziej o woj lubuskmi, dolnośląskim czy wielkopolskim - no ale możne zrobię wyjątek?:) Ryanair ma tanie loty:)), autostrady są już dobre, a i kolej nie zawiedzie;), Panie Marku odezwałam się na priv
keiti78Zg - 2016-07-07, 17:20
a powiedzcie czy upór męża przy dCi to zbytek?
Co do Auta - 7 miejscowy
1) Dopłata do koloru 1900
2) Koło zapasowe 310
3) Szyby centralnie otwierane
4) Hak taki, żeby później można zamontować uchwyty do rowerów, najlepiej z wyjmowaną głowicą
5) Czujniki parkowania tylko jak ktoś zaznaczył te fabryczne rozmieszczone centralnie , głupieją przy haku.
6) Alusy
7) skórzana kierownica
na co jeszcze zwrócić uwagę?
benyo - 2016-07-07, 17:42
Czy dCi to zbytek? Pytanie czy aby na pewno autko będzie pełnić tylko rolę wakacyjnego transportu. Jak miałem Thalię to robiłem 8 tys. rocznie, po zakupie Lodgy mam 30 tys. w dwa lata Widocznie wszędzie jest dalej teraz i trzeba podjechać Ja kupiłem benzynę bo żona jeździ do pracy a ma 3km i twierdzi, że tego dystansu nie da się pokonać pieszo, a takie krótkie przejażdżki dla diesla nie są przyjazne. Musicie to rozważyć bo koła można wymienić auto przemalować ale wymiana silnika zwykle nie wchodzi w grę
keiti78Zg - 2016-07-07, 18:45
Do końca niewiadomo jakie będzie jej przeznaczenie w późniejszym czasie, ale może nie odbiorę przyjemności wyboru dCi, obecnie auto jest niewiele użytkowane - dlatego miałam wrażenie, że może nie ma takie potrzeby, by dopłacać do diesla.
3 km autem toż to rozbój w biały dzień;)) szkoda silnika grzać;))
benyo - 2016-07-07, 19:02
keiti78Zg napisał/a: | 3 km autem toż to rozbój w biały dzień;)) szkoda silnika grzać;)) |
Rzadziej dostaje na nowe buty bo się mniej zużywają coś za coś
Można też benzynę + LPG wtedy taniej w eksploatacji. Po prostu trzeba usiąść i przemyśleć. Dodam tylko, że 7 osób + klima + ewentualny bagaż lub rowery sprawia, że autko potrzebuje nieco więcej mocy.
arczi_88 - 2016-07-07, 19:09
benyo napisał/a: |
Rzadziej dostaje na nowe buty bo się mniej zużywają |
A może żonka chce dać Ci właśnie coś do zrozumienia a Ty nic
keiti78Zg - 2016-07-07, 19:10
i jest kompromis:))
Wydaje mi się, że dCi zostanie ostatecznie, LPG chyba nie ma fabrycznego ? Na razie jest 2+2 i lepiej niech pozostanie;))
Szkoda, ze merytorycznie nie jestem gotowa do szerszej konwersacji:))
arczi_88 - 2016-07-07, 19:16
I tak masz prawidłową kolejność - najpierw dowiadujesz się co i jak na forum, później zakup. Ja znalazłem forum w dzień odbioru auta a zdecydowałem się po obejrzeniu i 5 minutach jazdy Dokkerem znajomego xD
benyo - 2016-07-07, 20:55
arczi_88 napisał/a: | benyo napisał/a: |
Rzadziej dostaje na nowe buty bo się mniej zużywają |
A może żonka chce dać Ci właśnie coś do zrozumienia a Ty nic |
Tak, żebym zatankował samochód i go posprzątał
keiti78Zg napisał/a: | Szkoda, ze merytorycznie nie jestem gotowa do szerszej konwersacji:)) |
Posiedzisz trochę na forum to kiedyś zaskoczysz męża pytaniem: "kochanie jak tam Twój EGR"
Kubuch - 2016-07-07, 21:38
Zostaw w spokoju to dCi i pomyśl o TCe ;)
gfedorynski - 2016-07-08, 07:22
Turbo to w ogóle świństwo, myśląc o ekologii trzeba brać wolnossące.
route2000 - 2016-07-08, 07:43
keiti78Zg napisał/a: |
Kod: | 1) Dopłata do koloru 1900 |
Jaki kolor wybrałaś? Biały jest piękny i bez dopłaty..
Kod: | 2) Koło zapasowe 310 |
Bardzo mądra decyzja, nigdy nie brać zestawu naprawczego do kół
Kod: | 3) Szyby centralnie otwierane |
Wszystkie szyby elektryczne, kierowca ma możliwość zablokowania tylnych szyb przed dziećmi.
Kod: | 4) Hak taki, żeby później można zamontować uchwyty do rowerów, najlepiej z wyjmowaną głowicą |
Kup taki jaki ma nasz kolega DrOzda firmy Galia, bardzo je chwali.. Nigdy nie w ASO, aha ważne jest by miał jak największą nośność na hak.
Kod: | 5) Czujniki parkowania tylko jak ktoś zaznaczył te fabryczne rozmieszczone centralnie , głupieją przy haku | .
Zamontuj firmy Valeo, mam je u siebie, jestem zadowolony i nie szwankuje, a czujników jest 4 a nie 3 w przypadku fabrycznego.
OK, jeszcze potem dokup stalowe na zimowe opony...
Kod: | 7) skórzana kierownica |
Doskonały wybór, mam też u siebie..
na co jeszcze zwrócić uwagę? |
Weź jeszcze fabryczne radio Dacia Plug&Radio, masz już w tym głośnomówiący na BT, USB i czytnik płyt CD/DVD na MP3. MSZ nie warto brać MNE, mapy są kiepskie, ponadto jest drogo w dopłacie. To już lepiej kupić jakiś kombajn medialny za połowę ceny, ale jak używasz na co dzień na dojazdy to szkoda kasy. Takie jest moje zdanie.
Zapraszam na moją stronę, gdzie mam taką historię o mojej Lodgy.
A może wybrałabyś wersję STEPWAY ? Pięknie prezentuje w białym kolorze...
gfedorynski - 2016-07-08, 08:19
MediaNav jest fajne, polecam. Szczególnie, jeśli wybiera się kamerę cofania.
Jeśli na haku będą rowery, to nic nie zmieni, czy czujników cofania będzie 3 czy 4 - i tak będą bezużyteczne. A bez rowerów najlepiej hak demontować.
keiti78Zg - 2016-07-08, 09:14
Route bardzo dziękuje za tak kluczowe odniesienie się do wszystkich punktów, które chcielibyśmy by były zawarte w konfiguracji auta. Kolor rozważamy jeszcze między dwoma szary comete, albo niebieski cosmos. Rozumiem ze hak nie w Aso, a te czujniki firmy valeo to w Aso tak?
Lepiej brać Prestige, czy model o mniejszym wyposażeniu i doposażać wg upodobania?
Drozu - 2016-07-08, 09:34
keiti78Zg napisał/a: | Lepiej brać Prestige, czy model o mniejszym wyposażeniu i doposażać wg upodobania? |
Na stronie dacii jest konfigurator...
zrób sobie konfiguracje wersji Laureate z wszystkimi niezbędnymi dla Ciebie opcjami a następnie porównaj to z ceną wersji Prestige i zobacz co będzie Cię mniej kosztować.
Ja jak zamawiałem swoją Lodgy zdecydowałem się na Laureate, gdyż podgrzewane fotele, kamera cofania i nawigacja, tyle szyby el. były dla mnie całkowicie zbędne.
keiti78Zg - 2016-07-08, 09:52
zrobiłam konfigurację tej wersji Laureate ( w bieli alpejskiej) wyszła bez czujników parkowania 62 630 ZŁ z VAT praktycznie wyjdzie tyle co Prestige (63 900 ) jak dodam system parkowania tyłem tutaj polecany Valeo
keiti78Zg - 2016-07-08, 09:58
Hak właśnie chcemy z chowaną głowicą.
route2000 - 2016-07-08, 10:16
keiti78Zg, czujniki Valeo kupujesz poza ASO w sklepach motoryzacyjnych lub w internecie, a montaż zlecasz im, jak nie chcesz stracić gwarancji... ale za to biorą 400 zł!!! za montaż.
Montaż jest dość prosty, ale niestety czasochłonny i trzeba znać się na instalacji elektrycznej (zasilanie bierzesz od światła cofania, jak masz włączony bieg do tyłu).
Czy już oglądałaś mój wątek? Tam na jednym zdjęciu mam zamontowany wyświetlacz od czujników cofania nad lusterkiem wstecznym w środku. Bardzo dobre rozwiązanie umieszczenia, bo jak cofasz to patrzysz w lusterka i na wyświetlacz nad lusterkiem i wiesz ile jeszcze możesz cofać..
Wyświetlacz ma jeszcze wbudowany biper, co w miarę zbliżania się do celu coraz częściej piszczy.
Jak masz jeszcze pytania to pisz, chętnie odpowiem.
keiti78Zg - 2016-07-08, 10:34
tak przejrzałam cały Twój wątek i widziałam, że montowałeś LPG, później przeglądy , chlapacze, akcesoria etc. Czekam na dalsze wyceny chyba jednak rzeczywiście weźmiemy ten model Laureate, chociaż mąż się krzywi trochę liczył na gotowca, bo nie lubi ingerencji w nowy samochód. Zaraz luknę na koszt tych czujników, a te czujniki warto brać też na przód http://allegro.pl/valeo-c...159815128.html, a co z kamerą warto mieć?
route2000 - 2016-07-08, 11:19
Na przód to raczej nie, bo bardzo szybko przyzwyczaisz się do oceny odległości, przód ma raczej "krótki", więc szkoda kasy na przednie czujniki, ale na tył to mus, bo jest dość długi do tyłu z miejsca widoku kierowcy. Mam takie czujniki zainstalowany u siebie.
Można mieć kamerę, ale tego nie miałem i raczej też nie będę miał, bo czasami trzeba wytrzeć soczewkę by widzieć obraz na ekranie (tył Lodgy jest niemal pionowy i tam jest spore zawirowanie co powoduje, że dużo kurzu się zbiera). Mnie czujki wystarczają... czy częściej jeździsz do tyłu czy do przodu?
DrOzda - 2016-07-08, 11:57
I tak macie w Laureate w standardzie radio więc i komplet kabelków - po zakupie można spróbować dorwać gdzieś na allegro lub tutaj używany MediaNav za 200 - 300 PLN do tego za 30 PLN antena GPS i kamera za 100 PLN - dwie godziny zabawy i gotowe - a naprawdę się przydaje plus całkiem fajna nawigacja wbudowana w deskę a nie na szybie.
Hak - polecam taki:
http://steelcar.com.pl/73-lodgy-hak-holowniczy
plus moduł
http://steelcar.com.pl/45-wiazki-elektryczne
jak planujecie ciąganie przyczep kempingowych to 13 pinowy - jak na sam bagażnik rowerowy to 7 pinowy wystarczy
czujniki jeśli weźmiecie hak automat to bym wziął firmowe bo i tak po użyciu się go chowa a z przodu jest wtedy firmowy wyłącznik czujników - jeśli zwykły to bym kupił czujniki Valeo na 4 czujniki
generalnie zrobiłbym wtedy na raz:
montaż czujników
montaż haka i wiązki elektrycznej - zasilanie do modułu ciągnie się ze skrzynki bezpieczników albo ze złączki przy słupku środkowym
montaż kamery i przeciąganie kabelków do kabiny
kumaty elektryk zrobi to za jednym zamachem w kilka godzin - przyślijcie go na to forum są tu ładne rysunki i opisy co i jak
benyo - 2016-07-08, 12:42
Keiti78Zg, mam nadzieję, że ogarniasz to wszystko Rozumiem, że raczej z mężem stawiacie na to, aby wyjechać od dealera samochodem gotowym do jeżdżenia. Co prawda u dealera jest zwykłe drogi montaż, ale to też jest jakieś pole do ewentualnego ugrania zniżki.
keiti78Zg - 2016-07-08, 13:05
szczerze to czuję się w tej chwili trochę zagubiona:) dlatego trochę zamilkłam. Wiem, że ogólnie to co piszecie to jest do ogarnięcia - trzeba się trochę bardziej zaangażować, zestawić/zamówić/skalkulować obierając właściwą drogę.
route2000 - 2016-07-08, 13:22
keiti78Zg, spoko, później będzie już z górki...
benyo - 2016-07-08, 13:32
Keiti78Zg, poczekaj jeszcze na ten moment jak już zamówisz i czekasz. Wtedy przychodzą myśli typu: a może trzeba było inny kolor, a może inny silnik ? Najlepiej by było wejść do sklepu wskazać palcem, powiedzieć: poproszę to autko i wyjechać
keiti78Zg - 2016-07-08, 14:00
oo tak lubię sobie upraszczać ;) jednak wolałabym optymalne rozwiązania - korzystniejsze czy lepsze niż te co oferuje zestawienie pakietowe Dealera. Chciałabym mieć to wszystko już za sobą. Który to Pan Zbyszek , co pracuje w Dacii i mógłby fajną propozycję przygotować ?
benyo - 2016-07-08, 14:09
keiti78Zg napisał/a: | Który to Pan Zbyszek , co pracuje w Dacii i mógłby fajną propozycję przygotować ? |
Profil Pana Zbyszka
keiti78Zg - 2016-07-08, 14:20
coś nie idzie pw napisać. Nie przekierowuje mnie, jak poprzednio/ wyrzuca mnie na główną stronę Dacii - oki poszło z innej przeglądarki
benyo - 2016-07-08, 14:26
Może ponownie zalogować się trzeba. Pan Zbyszek ma nick Zbychu504, spróbuj napisać na prv na taki nick.
gfedorynski - 2016-07-08, 14:46
Jeśli będziesz domawiać rzeczy u dealera to pamiętaj, że nie każdy jest tak samo chętny do instalacji niefirmowych dodatków. Jeśli gdzieś powiedzą, że absolutnie nie da się założyć niefirmowych czujników czy kamery, to po prostu pytaj u innego dealera.
keiti78Zg - 2016-07-08, 14:59
Rozmawiałam z Panem z Gliwic rabat który oferuje ok 1600 zł bez felg aluminiowych akurat o nich zapomniałam wyszło 60000 z czujnikami parkowania Valeo i ich montażem + 7 letnia gwarancja za lojalność i np polecenie Ambasadora - brać musimy pod uwagę dojazd i paliwo z odbiorem, więc kwota rabatu automatycznie się pomniejszy
benyo - 2016-07-08, 15:14
Paliwo z odbiorem możesz potraktować już jako koszty eksploatacyjne, w końcu pojedziesz swoim samochodem, przetestujesz jak się sprawuje w trasie, sprawdzisz klimę, tempomat i inne takie i zaprzyjaźnisz się z samochodem
gfedorynski - 2016-07-08, 15:18
7-letnia? A nie pięcio?
keiti78Zg - 2016-07-08, 15:20
powiedział ze za lojalnosc+ ambasadorskie polecenie oferuje 7 lat
keiti78Zg - 2016-07-08, 15:24
a jak jest ze światłami? automatycznie wyłączają się po wyjęciu kluczyka?
benyo - 2016-07-08, 15:28
Lodgy ma światła do jazdy dziennej, które włączają się automatycznie po przekręceniu kluczyka i wyłączają po jego odkręceniu (czy jak to nazwać ). W przypadku świateł mijania nie wyłączają się automatycznie po wyjęciu kluczyka, ale po otwarciu drzwi działa sygnalizacja.
keiti78Zg - 2016-07-08, 15:32
Benyo w każdej wersji tak?
benyo - 2016-07-08, 15:34
keiti78Zg napisał/a: | Benyo w każdej wersji tak? |
W każdej chyba, że kiedyś wprowadzą światła jako dodatkowy gratis tak jak dywaniki
W Thalii jak pamiętam, też była sygnalizacja dźwiękowa po otwarciu drzwi w przypadku niewyłączenia świateł mijania, tyle, że nie było świateł do jazdy dziennej, bynajmniej ja nie miałem takich.
Tak jak pisałem, funkcjonalność przełączników jest identyczna w obu tych samochodach, nie trzeba się więc zbytnio przestawiać do Lodgy.
keiti78Zg - 2016-07-08, 15:50
w Thalii robiliśmy dodatkowo wyłącznik automatyczny jak ja zakupowaliśmy. Rozmawiałam jeszcze dodatkowo z salonem w Zg ofertę na chwilę obecna mam 1500 mniej + dywaniki + pakiet lojalnościowy 5 letni, więc w porównaniu do innych salonów chyba nie warto mi gdziekolwiek dalej jechać.
benyo - 2016-07-08, 15:57
keiti78Zg napisał/a: | w Thalii robiliśmy dodatkowo wyłącznik automatyczny jak ja zakupowaliśmy. |
Tutaj chyba nie ma sensu robić wyłącznika automatycznego, gdyż w 90% będziesz jeździć na światłach do jazdy dziennej, które się wyłączają po wyjęciu kluczyka.
Jeśli jest rzeczywiście różnica 100 PLN za to samo to może nie warte zachodu, żeby gdzieś jeździć. Gwarancja 7 lat jest kusząca ale trzeba pamiętać, że szybciej można przejechać 100 tys. km, które też kończą gwarancję.
keiti78Zg - 2016-07-08, 16:00
no nie ma sensu , tamto było zakładane 9 lat temu:)
benyo - 2016-07-08, 16:05
Pozostaje więc jechać i wskazać palcem: poproszę ten samochód
keiti78Zg - 2016-07-08, 16:05
a co myślicie o tych konkursach Dacii można wygrać u nich samochód?. Wiem, że kiedyś była akcja Kup Dacie - wygraj Dacię, teraz też był konkurs. Braliście udział?
Marek1603 - 2016-07-08, 16:31
Jak chłopaki się chwalą to oglądnij i moja galerię
Dużo osób bierze ale jakoś nie słyszę aby ktoś wygrał.
keiti78Zg - 2016-07-08, 19:12
oglądam piękne te Wasze auta - a jak to jest z przyciemnianymi szybami? dokuczliwy problem małych dzieci warto coś z tym robić? w zagłówkach macie fabryczne gadżety dla dzieci?Podziwiam te Wasze modyfikacje, gadżety, rozbudowywanie;) szacun za pomysłowość i ogrom pracy:)
Marek1603 - 2016-07-08, 19:38
Auta jak auta ale kolorek możesz sobie dopasować. Zobaczyć, który ci lepiej pasuje.
Dar1962 - 2016-07-08, 20:45
keiti78Zg napisał/a: | jak to jest z przyciemnianymi szybami? dokuczliwy problem małych dzieci warto coś z tym robić? |
Laureate ma przyciemnione fabrycznie (niektórzy malkontenci twierdzą,że za mało - moim zdaniem wystarczająco) a dla dzieci warto zainstalować podsufitowy monitor-odtwarzacz DVD/USB/SD/mSD. Jest ich na rynku mnóstwo, może być spokojnie jakiś przyzwoity chińczyk, żeby koszt był rozsądny - np popularny:
http://allegro.pl/samocho...5633909709.html
i błogi spokój pod warunkiem ,że dojdą do porozumienia, co chcą oglądać
keiti78Zg - 2016-07-08, 21:18
ale cuda teraz dla dzieciaków - do sufitu uhuh, mam w domu jakiś zestaw philipsa na 2 monitorki - wkurzający bo w momencie odcięcia zasilania nie odtwarza, no i te kabelki przez całe auto - niby jest w nim tez konsola, ale szału nie ma. Trochę latek już ma , myślałam że są jakieś takie już wbudowane:), z tymi szybami nie wiedziałam, że są fabryczne bo te osłonki średnio się sprawdzają.
benyo - 2016-07-08, 21:27
W Lodgy jest drugie gniazdo zapalniczki za przednimi fotelami łatwo dostępna w drugim rzędzie, nie trzeba kabli ciągać
imielinek - 2016-07-08, 21:41
fabrycznie to ma przyciemnione tak jak boczne przednie także żeby osłonić tył trzeba folią przyciemniać
Dar1962 - 2016-07-09, 13:16
benyo napisał/a: | nie trzeba kabli ciągać |
taki zestaw podwieszany podłącza się do zasilania lampki podsufitowej,więc nie trzeba ciągnąć żadnych kabli
pawel1313 - 2016-07-10, 11:39
Ja ze swego doświadczenia polecam przyciemniane szyb dla dzieci - zrobiłem folia coś około 90% - myślałem że będzie za ciemno ale zaufalem gościowi który mi to robił i nie żałuję
benyo - 2016-07-11, 10:01
Keiti78Zg,to pochwal się, jeśli się zdecydujesz na coś
keiti78Zg - 2016-07-11, 14:59
tak pochwalimy się jeszcze czekam na oferty na pewno będzie Lodgy teraz tylko która:)
route2000 - 2016-07-11, 15:40
Super, to powiększysz nasze grono Lodgowców nieważne z jakim silnikiem czy w wersji wyposażenia...;-)
keiti78Zg - 2016-07-11, 17:41
dziś sobie z Panem porozmawiałam z K... rabat 2.5 tys + być może 7 letnia gwarancja i 100 000 km, co byłoby godne żeby nawet po nią pojechać. Jak to wygląda Waszym zdaniem jeżeli chodzi o auto w rozliczeniu warto? czy jednak lepiej sprzedawać na własną rękę? tak jeszcze w rozmowie z nim ewoluowała wersja benzyny + gaz, a że ja wiedzy w tym temacie nie mam to sama nie wiem - owszem użytkowałam kiedyś Lanosa z gazem. Z mężem jednak nie mamy ostatecznego zdania w tym temacie, co na to użytkownicy? no i Pan mówił też o tych czujnikach w Prestige o ich wyłączeniu gdy jest ha, tylko wówczas swojej funkcji nie pełnią, zresztą gdy są rowery w poprzek zamontowane to czy są 3 czy 4 czujniki to wszystkie będą "wariować"
Marek1603 - 2016-07-11, 18:03
Do Sce nie bardzo można zamontować gaz. Znaczy jego późniejsze serwisowanie może się okazać kosztowne.
benyo - 2016-07-11, 18:03
Ja zostawiałem autko w rozliczeniu. Cena rynkowa wtedy za taki samochód kształtowała się od 3.5 tys do 4.5 tys. Sprzedałem go za 4 tyś. Uznałem, że przy takiej kwocie nie warto słuchać cmokania potencjalnych klientów, że za drogo. U dealera też chcą go sprzedać z zyskiem więc na pewno proponują raczej dolny próg cenowy niż górny. Przy wyższych kwotach sprzedaży może to już mieć większe znaczenie. Warto się rozejrzeć w cenach rynkowych Twojego samochodu i porównać z propozycją od dealera.
laisar - 2016-07-11, 18:46
Marek1603 napisał/a: | Do Sce nie bardzo można zamontować gaz |
Bez przesady - na razie nie ma tylko wersji fabrycznej: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=12807
Marek1603 napisał/a: | serwisowanie może się okazać kosztowne |
Nie bardziej niż starego 1.6 - http://www.daciaklub.pl/f...1690316#1690316
Decybel - 2016-07-12, 08:33
benyo napisał/a: | Ja zostawiałem autko w rozliczeniu. Cena rynkowa wtedy za taki samochód kształtowała się od 3.5 tys do 4.5 tys. Sprzedałem go za 4 tyś. Uznałem, że przy takiej kwocie nie warto słuchać cmokania potencjalnych klientów, że za drogo. U dealera też chcą go sprzedać z zyskiem więc na pewno proponują raczej dolny próg cenowy niż górny. Przy wyższych kwotach sprzedaży może to już mieć większe znaczenie. Warto się rozejrzeć w cenach rynkowych Twojego samochodu i porównać z propozycją od dealera |
Poprzednie auto też zostawiałem w rozliczeniu- wygodnie, szybko, bezproblemowo a zaproponowana przez dealera cena była dla mnie satysfakcjonująca. Jednak trzeba mieć świadomość, że dealer też będzie chciał na tym zarobić więc jeśli proponowana przez niego kwota będzie wyraźnie odbiegać od cen rynkowych- warto poszukać kupca na własną rękę. Będę miał ten sam dylemat w tym roku, ceny rynkowe już znam, zobaczę co zaproponuje dealer.
keiti78Zg - 2016-07-12, 14:56
Pertraktuje jeszcze w Zg a jak to jest z rabatem na przeglądy ile można uzyskać %?
nie przeszkadza Wam w Prestige ze nie ma tradycyjnego odtwarzacza płyt CD?
route2000 - 2016-07-12, 15:35
Płyty powoli odchodzą do lamusa, prym wiodą pendrive z muzyką w formacie MP3, a niedługo będą a nawet już są sloty na karty typu SD.
benyo - 2016-07-12, 16:08
Ja mam radio z Dacii z opcją CD i szczerze mówiąc płytę CD użyłem ze dwa razy. Oryginałów mi szkoda bo to w samochodzie bardziej narażone na zniszczenie. Wszystkie płyty jakie mam zgrałem na telefon i łączę się przez bluetooth (co dzieje się automatycznie po każdym wejściu do samochodu jeśli zostały ze sobą urządzenia sparowane) i sobie słucham w dowolnej chwili A oryginałów słucham w domu
keiti78Zg - 2016-07-12, 17:17
Jaki był główny powód wyboru przez Was czujników parkowania innych niż w Prestige? - taki, że nie mieliście żadnych innych bo poza Prestige nie są montowane fabrycznie - tak sobie głośno myślę - jeżeli jest hak i przewozimy rowery, przyczepkę , to i tak nie spełniają funkcji ani czy są 3 ani czy są 4 - jeżeli hak będzie ze zdejmowaną głowica ten centralny czujnik nie będzie wówczas sprawiał kłopotu. Czy te fabryczne odbiegają jakościowo od tych Valeo, Korzystaliście z opcji dopłaty do lakieru wybierając metalizowany? taki lakier poza kolorem ma tez jakieś lepsze właściwości, ochronne - chyba nie - chodzi tylko o wygląd?? Jest ktoś kto wybrał Prestige? Jeszcze gwarancja podobno na czujniki fabryczne jest 3 lata , czujniki domontowane 4 sensory to gwarancja niestety tylko rok. Jeżeli brałabym Laureate zaproponowano mi założenie czujników sensorycznych za 560 zł.
benyo - 2016-07-12, 17:38
Nie zawsze będziesz demontować hak nawet jeśli zdejmiesz bagażnik. Na przykład pojedziesz na wczasy, a tam zdemontujesz bagażnik, żeby ciągle z nim nie jeździć, żeby nie ukradli lub z innych powodów, ale haka już nie bo i po co na ten krótki czas. A w tej sytuacji 4 czujniki będą spełniać swoją rolę, 3 czujniki dalej będziesz musiała mieć wyłączone. Oczywiście to tylko jakiś jeden argument. Czemu tak bardzo się zastanawiasz akurat nad tymi czujnikami ?? Obawiasz się, że montowane u dealera to nie oryginalne i auto traci na jakości ?? Akurat montaż czujników to niewielka ingerencja w układ. A przy odbiorze właściwie niezauważalna sprawa.
Szczerze mówiąc można zamontować czujniki za 40 zł i one też będą spełniały swoją rolę
A co do lakieru metalik nie-metalik to na forum był o tym wątek: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2695
keiti78Zg - 2016-07-12, 20:21
Przeczytałam czyli wygląda ze jest bardziej trwały, dziękuję:) kolejny krok naprzód w decyzjach....
keiti78Zg - 2016-07-12, 20:26
po prostu waham się miedzy Laureata a Prestige, w Prestige zostają fabryczne w Laureate mogę te 4 czujnikowe. Właśnie 2 kwestie w wyborze zostały czujniki i radio czy z CD czy jak w Prestige. My akurat płyt słuchamy, może i dlatego ze innej opcji nie mieliśmy. Kiedyś były rzeczywiście i kasety a nawet same radia i pomału wszystko się zmienia - kwestia chęci dostosowania , chociaż wiem ze ten system z nawigacja w Prestige szału nie ma.
PiotrWie - 2016-07-12, 21:04
Od czasu jak założyłem radio z czytnikiem kart SD przestałem używać płyt - na kartę 4 G wchodzi 5 płyt - i nie ma elementu ruchomego, dla mnie to podobny przeskok jak z kasety na płytę.
benyo - 2016-07-12, 21:15
Wersja Laureate daje się bardziej konfigurować, pozwala wybrać rzeczy, które bardziej odpowiadają użytkownikowi. Wersja Prestige daje wszystko nawet to czego się nie chce. Wybór należy do Was :)
route2000 - 2016-07-12, 22:01
Fabryczne czujniki są fizycznie większej wielkości niż dokładane Valeo i są jakby bardziej widoczne, nie wiem czy ci to nie razi w oczy...
Valeo są dużo mniejsze i są niemal mało widoczne na czarnej listwie tylnego zderzaka, a bardzo dobrze działają.
Mam normalny lakier białego koloru, (nie metalic) i użytkuję już ponad 2 lata. Raz czy dwa razy była pucowana fachowo w autodetalingu i lakier trzyma bardzo dobrze.
O wiele łatwiej jest doprowadzić normalny lakier do stanu początkowego niż z lakierem metalizowanym. Metalizowany lakier wizualnie jest ładniejszy, ale trudniejszy do utrzymania w nienagannym porządku i kosztowniejszy w naprawie w przypadku porysowania czy poważnego uszkodzenia....
Z radiem to jak piszą koledzy, lepiej jest zgrać wszystkie ulubione muzykę przekonwertowaną na MP3 na pendrive i masz problem z głowy, bo nie musisz w czasie jazdy szukać jakiejś płyty, zmieniać w radiu, itp.
Pendrive z 32 GB w postaci grzybka mieści się mnóstwo różnych nagrań, tylko joystickiem przy kierownicy wybierasz dowolną muzyke i gotowe.
keiti78Zg - 2016-07-12, 23:24
no i ciężko dojść do consensusu. Valeo są lepsze, mniejsze mniej widoczne:) wiec opcja Laureate, idziemy z duchem czasu wiec Radio z nawigacją które ma Presige;) czyli Media Nav:)) a tak dla niekumatej kobietki o co chodzi z dCI 90 czy 110 poza 6 biegiem:)) mąż fochem rzucił jak zaproponowałam tańsza o 3500 opcję;)
benyo - 2016-07-12, 23:32
keiti78Zg napisał/a: | no i ciężko dojść do consensusu. Valeo są lepsze, mniejsze mniej widoczne:) wiec opcja Laureate, idziemy z duchem czasu wiec Radio z nawigacją które ma Presige;) czyli Media Nav:)) a tak dla niekumatej kobietki o co chodzi z dCI 90 czy 110 poza 6 biegiem:)) mąż fochem rzucił jak zaproponowałam tańsza o 3500 opcję;) |
Jak mąż ma taki gest to bierz wszystko
dCI 90 i 110 to moc silnika - mniejsza liczba to mniej mocy
MediaNav można domówić i do wersji Laureate.
imielinek - 2016-07-13, 05:21
dodatkowo w 90 zwykle sprzęgło i turbina a w 110 dwumasa i turbina ze zmienną geometrią
route2000 - 2016-07-13, 11:00
dCi 90 jest "trwalsze" niż dCi 110 tak jak wyżej imielinek opisał.
benyo - 2016-07-13, 11:10
imielinek napisał/a: | dodatkowo w 90 zwykle sprzęgło i turbina a w 110 dwumasa i turbina ze zmienną geometrią |
route2000 napisał/a: | dCi 90 jest "trwalsze" niż dCi 110 tak jak wyżej imielinek opisał. |
Tak że ten lepiej kup coś w końcu bo możesz zwariować od ilości możliwości, kombinacji i opcji
Kubuch - 2016-07-13, 21:50
Co do czujników ja mam dokładane przez serwis akcesoryjne czujniki Dacia na przód i większego gówna w życiu nie widziałem. Pika to w losowych momentach, długo po minięciu przeszkody a serwis mówi, że tak ma być. Stracona kasa - jak czujniki to tylko montowane fabrycznie.
keiti78Zg - 2016-07-13, 22:33
wiem, ze nic nie wiem:)) ale fajnie, ze tu trafiłam;)) no i tyle ze czekam na sprawdzenie rabatu w Renault 7 lat 100 000 km;) czyli ze 1,5dCi110 gorsze?:) tak to jest jak baba się wzięła za temat o którym ma małe pojęcie;))
benyo - 2016-07-13, 22:46
keiti78Zg napisał/a: | czyli ze 1,5dCi110 gorsze?:) |
Generalnie nie gorsze, bo więcej mocy to zawsze lepiej, ale koszty ewentualnych napraw np. dwumasy są po prostu dużo większe niż zwykłego sprzęgła.
keiti78Zg - 2016-07-13, 23:17
dzięki Zbyszku na Tobie zawsze można polegać;)
wiec pytanie do użytkowników, czy rzeczywiście tak często w tym względzie zdarzają się awarię by brać to pod uwagę - jakiego rzędu są to koszty?
keiti78Zg - 2016-07-13, 23:19
Kubuch napisał/a: | Co do czujników ja mam dokładane przez serwis akcesoryjne czujniki Dacia na przód. |
ale to nie są te polecane czujniki Valeo? bo o tych się użytkownicy dobrze wypowiadali , a z 2 strony widziałam je w gablotach na sprzedaż u nich
benyo - 2016-07-13, 23:31
keiti78Zg napisał/a: | dzięki Zbyszku na Tobie zawsze można polegać;) |
Serio, nawet przy zakupie swojej Lodgy tak się nie angażowałem
keiti78Zg napisał/a: | wiec pytanie do użytkowników, czy rzeczywiście tak często w tym względzie zdarzają się awarię by brać to pod uwagę - jakiego rzędu są to koszty? |
Tutaj taki krótki opis o różnicach między tymi silnikami http://dacia-duster.audik...i-90-vs-110-km/ (o tym zresztą pisali już koledzy w powyższych postach).
Tutaj jest wątek o różnicach między tymi silnikami i uwagi użytkowników:
http://www.daciaklub.pl/f...ic.php?p=103713
keiti78Zg - 2016-07-13, 23:49
Płeć piękna zawsze wymaga obstawy doświadczonych mężczyzn:)) ale możesz być z siebie dumny, jeżeli cokolwiek więcej niż uruchomienie silnika doszło do "nie-Blondynki". Dobrze Ci z "oczu patrzy" ;) ale znajomość forum to widzę, że masz w paluszku:)) możesz robić za dobrego przewodnika:))
keiti78Zg - 2016-07-13, 23:53
a co to jest ESP?
keiti78Zg - 2016-07-14, 00:05
no dobra przeczytałam - jak dla mnie to i benzyna byłaby ok - bo tak naprawdę nie wiem czemu mąż się uparł na tego Diesla ( thalia jest na Dieslu - czyżby to jakaś konsekwencja, albo męskie ego?) jakiś osiągów rocznych km od kilku lat specjalnych nie ma, więcej stoi w garażu niż jeździ obecnie. Auto typowo rodzinne - raz w miesiącu wyjazd pewnie 200 -300 km + 2 x wakacje a tak to jazda miejska, chyba ze wrócę w pracy do terenowania ( ...) Tak czytam o różnicach w kosztach naprawy 90/110 tez dość znaczne ... mam mętlik, coś czuje,że nim dojdzie do zamówienia może coś się zmienić. Różnica między dieslem a benzyna w zależności od mocy to ponad 7000. Ja nie widzę "sĘsu"
Karenzo - 2016-07-14, 00:13
diesel jest na trasy nie do miasta
a raz na rok na te wakacje to można się nawet maluchem dokulać
DD - 2016-07-14, 01:24
keiti78Zg napisał/a: | a co to jest ESP? | https://pl.wikipedia.org/wiki/ESP_(motoryzacja)
Marek1603 - 2016-07-14, 04:52
Z sinikami diesla obecnie nie ma problemów. Przynajmniej na forum nie słychać jakichś zbiorowych napraw. Jeden przypadek wymiany chyba dwumasy przy 170kkm mi się przypomina ale to raczej już eksploatacja.
Ja np. Już w trzeciej dacii mam 1,6MPI, a do dustera kupuje 1,6Sce. Zaoszczędzone pieniądze wolę wydać na jakichś wyjazd/wczasy.
Diesel jest fajny jak jest nowy. Potem (jakieś 150-200) mogą się zacząć sprawy eksploatacyjne i już tak różowo nie jest.
Pamiętać trzeba, że oprócz ceny zakupu przeglądy też są droższe niż w PB.
route2000 - 2016-07-14, 07:54
keiti78Zg, diesle z Common Rail (taki rodzaj wtrysku paliwa w silniku) są bardziej wrażliwe na jakość paliwa niż stare diesle wycofane z produkcji.
Silniki benzynowe są mniej wrażliwe na jakość paliwa (benzyna ma zupełnie inny skład paliwa niż ropa do diesli).
Skoro dużo jeździsz po mieście to benzyna będzie dobrym, a nawet bardzo dobrym wyborem.
Diesel na miasto nie jest zdrowym rozwiązaniem dla aut z filtrami FAP, musiałabyś od czasu do czasu "przegonić" na autostradzie lub na ekspresówce by wypalić sadzę w filtrze FAP.
Filtr FAP dużo więcej przeżyje tylko z jazdy autostradowej niż z jazdy miejskiej.
Nie znam Twojej zasobności finansowej, więc decyzję zostawiam Tobie.
keiti78Zg - 2016-07-14, 09:14
dziękuję - naprawdę łatwiej jest dzięki Wam przeanalizować temat i mąż przyznaje mi racje z tym dieslem - zwracacie uwagę na kwestie, istotne, kluczowe przy wyborze auta kiedyś obecne auto używane było delegacyjnie, więc diesel miał sens - teraz nie widzę konieczności inwestowania w taki silnik chyba, że z własnej fanaberii. Wiadomo , że może się zdarzyć,że na przestrzeni lat wykorzystanie się jeszcze zmienić.
benyo - 2016-07-14, 10:14
keiti78Zg napisał/a: | Płeć piękna zawsze wymaga obstawy doświadczonych mężczyzn:)) |
Dobrze, że są jeszcze kobiety dla których przepuszczanie przodem nie jest objawem męskiego szowinizmu
keiti78Zg napisał/a: | ale możesz być z siebie dumny, jeżeli cokolwiek więcej niż uruchomienie silnika doszło do "nie-Blondynki". |
Już sobie wyobraziłem jak tłumaczysz mężowi "wiesz kochanie, chcesz tego diesla, a ta dwumasa droga no i ten FAP, który należy odpowiednio eksploatować, a do tego turbina ze zmienną geometrią" nie dziwie się, że chłop zaczyna mięknąć robiąc wielkie oczy
keiti78Zg napisał/a: | ale znajomość forum to widzę, że masz w paluszku:)) możesz robić za dobrego przewodnika:)) |
Jak mam czas (a teraz mam ), to forum rzeczywiście czytam, bo samemu można się wiele dowiedzieć, więc czasem zapamiętuje się, że ktoś coś pisał na dany temat, ale tutaj jest wielu kolegów, którzy mają dużą wiedzę i jeszcze większe doświadczenie, dlatego warto ich czytać
keiti78Zg - 2016-07-14, 20:29
oj tam chciałabym w każdym mężczyźnie widzieć gentelmena:) a gatunek prawie na wymarciu:)
Dacia ogłosiła wyniki konkursu zapomniała mi przyznać samochód w ramach pocieszenia 4 podwójne bilety do kina;))
ZG nie przyznała mi pakietu 7 lat gwarancji, jeszcze jedna droga została, zobaczymy po weekendzie;) dostałam też jeszcze ciekawsza ofertę. Tylko , że decyzje kluczowe nadal nie podjęte:)
Mój mąż ma ze mną 3 - światy, dla niego lepszym rozwiązaniem byłoby podjąć decyzje samodzielnie;))
benyo - 2016-07-14, 20:52
keiti78Zg napisał/a: | Mój mąż ma ze mną 3 - światy, |
No to akurat nie tylko Twój mąż ma takie niedogodności z żoną
keiti78Zg - 2016-07-14, 21:03
Haa! Dowcipny! ale bez nas tylko nudą by wiało:)
keiti78Zg - 2016-07-14, 21:06
Dostałam tez propozycję zamontowania haka w salonie w cenie 700 zł , Zg proponowała 1600 - nie znam szczegółów jeszcze
Wiktor W - 2016-07-14, 22:58
Zwróć uwagę na szczegóły u mnie jest tak https://www.dropbox.com/s...FVGDs3Un6a?dl=0
keiti78Zg - 2016-07-14, 23:07
Wiktor i co zrobiłeś? nie odebrałeś auta? trochę dużo tych wad karoserii i przetarć
benyo - 2016-07-14, 23:26
Oczywiście zwróć uwagę na szczegóły przy odbiorze, ale też nie daj się zwariować. Koledze Wiktorowi niestety takie coś się trafiło, co nie oznacza, że tak wygląda każda Lodgy przy odbiorze. Moja była piękna świecąca i czyściutka i nie miała żadnej wady na lakierze i do tej pory (odpukać) nic się nie dzieje. Oczywiście w takim przypadku opisanym przez Wiktora należy reagować, ale nie sądzę, żeby takie przypadki to był standard.
P.S. Swoją drogą jeszcze auta nie wybrałaś więc tym bardziej nie ma co myśleć o jego odbiorze
mrówa - 2016-07-15, 07:08
W moim aucie też było kilka wad lakieru, ale nie na tyle istotne żeby się czepiać (choć początkowo miałam taki zamiar). Jakieś nadlewki lakieru czy zgrubienia w niezbyt widocznych miejscach nie wpływały na piękny wygląd Daci
keiti78Zg - 2016-07-15, 22:14
jak już zamówię to przy odbiorze zwrócę większa uwagę:) chociaż wiadomo, że nie ma co popadać w skrajności.
DD - 2016-07-16, 02:02
Mimo starania pewnie i tak wszystkiego nie zauważycie podczas oględzin na placu czy w salonie... będziecie później odkrywać pewne mankamenty, już po odbiorze, w trakcie eksploatacji (chociaż trzymam kciuki, by tak u Was nie było ).
MichalloKRA - 2016-08-08, 16:05
Z doświadczenia - jak coś to i tak biorą korektor do lakieru i wosk - zauważysz po kilku deszczach ;]
Ale krawędziami drzwi to bym się wk...ił, choć i tak te lakiery gwarantują że będziesz musiał się z tym pogodzić prędzej czy później ;)
Kurz pod lakierem to także nieco lipa, bo jak będziesz sprzedawał to ktoś na pewno wypomni.
keiti78Zg - 2016-08-22, 15:59
Podpowiedzcie co sadzicie o tych ogłoszeniach? http://otomoto.pl/oferta/...html#5c42157b76
http://otomoto.pl/oferta/...html#5c42157b76
warto? rabat kusi, przebieg mały, 2 demo ale niejeżdżona. Jedna do odbioru w listopadzie , druga w styczniu. W wersji demo nie wchodzi kredyt 50/50 albo pełen albo za gotówkę. Pan gotów jest nawet podprowadzić, mówił ze ostatnio do Gorzowa ( w zamian za zwrot paliwa, koszty dojazdu jakiś obiad - ale może jednak warto zobaczyć samemu) chociaż dla mnie to koniec Polski, ale jednak to nie hulajnoga i mało nie kosztuje.
route2000 - 2016-08-22, 16:19
Ale są do odbioru jeden po 3 listopada br. a drugi po 1 stycznia przyszłego roku, więc zdąży nalatać ileś tam km i będą sprzedane z większym przebiegiem za taką cenę.
Zadzwoń tam i popytaj o szczegóły sprzedaży, to jest czysta demówka, klienci wsiadają, dotykają wszystkiego, trzaskają drzwiami, kręcą gałkami i klawiszami, a potem podczas normalnej eksploatacji mogą wyjść takie kwiatki, ale nie koniecznie.
Nie życzę Ci częstej wizyty w ASO, by usuwać wszelkie usterki nawet w ramach gwarancji, bo tracisz czas na naprawy.
Wolałbym zamówić i czekać na odbiór, zresztą decyzja należy do ciebie. Powodzenia.
keiti78Zg - 2016-08-22, 16:22
ta 2 demo w ogolę będzie niejeżdżona, tyle ze stoi w salonie i można obejrzeć podotykać, poodkręcać - sadze ze żadnej demolki nie uskuteczniają. Dlatego wolałabym Was podpytać. Dzwoniłam dziś z rana , ogłoszenie pojawiło się w weekend. Jeżeli byśmy się zdecydowali na którąś na co zwracać uwagę, ktoś kupował demo? ktoś się sparzył?a raczej szara dostępna od listopada/ niejeżdżona bo granatowa do stycznia trochę km może mieć.
route2000 - 2016-08-22, 16:49
No tak, jak kupisz w "przyszłym" roku to auto będzie rok starsze i będzie miał już spadek wartości, a wtedy dopiero będziesz jeździła. To jest jakby małe przepłacenie za demówkę.
keiti78Zg - 2016-08-22, 16:52
route2000 napisał/a: | No tak, jak kupisz w "przyszłym" roku to auto będzie rok starsze i będzie miał już spadek wartości, a wtedy dopiero będziesz jeździła. To jest jakby małe przepłacenie za demówkę. |
Raczej skłaniam się ku tej szarej 800 zł różnicy między nimi więc żaden interes, a jednak bez przebiegu. Nawet jak jest wyprzedaż rocznika takich rabatów się nie uzyska, ani auta w takim wyposażeniu jeżeli będzie w ogóle na stanie - co również nie oznacza, ze z tej oferty skorzystamy.
brzuch0 - 2016-08-23, 10:23
Ja zamierzam przy odbiorze wziąć ze sobą rzeczoznawce, zawsze w przypadku akceptowalnych wad myślę, że będzie można dostać dodatkowy rabat.
keiti78Zg - 2016-10-08, 15:58
Autko kupione;) w swietnej cenie Renault grand scenic;) 7 miejscowe kolor mokka;) za 9 dni do odbioru:)
|
|