|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Radio z wysuwanym wyświetlaczem 7"
marektbg - 2010-09-08, 10:39 Temat postu: Radio z wysuwanym wyświetlaczem 7" Czy ktoś z forumowiczów ma w swojej Dacii radio z wysuwanym panelem - 7 calowym - albo dysponuje fotkami jak to w ogóle wygląda? Szkoda, że nie ma miejsca na wstawienie radia 2 din - ale może takie rozwiązanie by to zrekompensowało.
W załączniku przykładowa fotka radia Clarion. Fajna sprawa można by doposażyć autko w multimedialną stację z GPS, Blutokami i innymi szmerami bajerami.
ppart - 2010-09-08, 17:22
W D.D. ekran zasłoni kratki nawiewu. Clarion to kupę kasy, są tańsze "no name".
marektbg - 2010-09-09, 09:56
Rzecz bardzo fajna - znajomy zakupił coś takiego - koszt około 1800zł PIONEER'a - w tym, że ściągane z Anglii, bo tam jest w sklepie tańsze prawie 1000zł niż w bogatej Polsce. Navihevaena z GPS można kupić za niewiele ponad 1200zł - chodzi toto na Windowsie CE więc Auto Mapa da radę - niby na forach chwalą nawet tą chińszczyznę.
Może sporo, ale jak się policzy przyzwoite radio 500zł do tego zestaw głośno mówiący do GSM z montażem, który obecnie mam i bardzo go lubię bo dużo gadam, potem jeszcze z co najmniej 600zł i przyzwoitą nawigację to wyjdzie podobnie a nie trzeba chować przewodów przy montażu wszystkiego i kombinować gdzie to zmieścić - tylko wlożyć kieszeń podpiąć ISO i gra. Dodatkowy monitorek na tył koszt max 300zł a jaka radość dziecka kiedy może sobie pooglądać baję
robo1973 - 2011-08-01, 20:04 Temat postu: Montaż Radia Naviheven NA-7195 + GPS - BOX 2 Cześć !!!
Zakupiłem sobie to radyjko + moduł GPS do DD.
http://www.youtube.com/watch?v=bAnV4T5WfrE
Czy mogę prosić kolegów o fachowe doradzenie, gdzie można w DD zamontować moduł GPS - tak żeby go ukryć a zarazem mieć dostęp do niego. Dodatkowo do modułu jest antena przyklejana. Czy ma ktoś jakiś pomysł na montaż tego moduły a może ktoś już to robił. Liczę na konstruktywną pomoc i pozdrawiam!!!
mekintosz - 2011-08-01, 20:22
Nie martwisz sie, ze LCD zasloni nawiew wentylacji ? Moze jakies foto po zamontowaniu radia ? Co do gps chyba warto zamontowac na podszybiu.
robo1973 - 2011-08-01, 20:30
Co do nawiewów to można je zamknąć i będzie, zresztą w radio regulacja konta pochylenia wyświetlacza i powinno być ok. Jutro odbieram DD, dzień picia (oblewania) i jak zamontuję to dam fotki. Narazie myślę, gdzie schować moduł GPS?
sokar - 2011-08-01, 20:41
Mekintosz będzie mniej więcej tak wyglądać http://www.daciaklub.pl/f...p?p=92968#92968
Przy tego typu radiach nie da się inaczej.
A co montażu może gdzieś pod deska w okolicach schowka pasażera w końcu i tak po włażeniu karty nie będziesz raczej już do niego zaglądać.
Co do anteny poczytaj wątek który wyżej przytaczam zresztą kolega chriskb ma już doświadczenie z takimi radiami
mekintosz - 2011-08-01, 21:11
robo1973 napisał/a: | Co do nawiewów to można je zamknąć i będzie, zresztą w radio regulacja konta pochylenia wyświetlacza i powinno być ok. Jutro odbieram DD, dzień picia (oblewania) i jak zamontuję to dam fotki. Narazie myślę, gdzie schować moduł GPS? |
Ja czesto uzywam wlasnie srodkowego nawiewu wiec nie wyobrazam sobie ich nie miec w pelnbi funkcjonalnych. Sam modul gps moze byc byle gdzie, jedynie odbiornik gps powinien byc na podszybiu.
chriskb - 2011-08-01, 21:32
robo1973,
Ja bym zamontował pod siedzeniem pasażera i kable przeciągnął pod wykładziną, jedyny problem to antena GPS, która najlepiej się spisuje na kokpicie (podejrzewam, że kabel anteny GPS może być za krótki).
Kolego zwróć uwagę na wiązkę kabli z tyłu radia, otwór na radio jest stosunkowo płytki. Ten model ma też chyba inne wejście anteny radiowej niż jest montowane w DD.
Pozdrawiam
czaju - 2011-08-01, 21:51
jest mnóstwo tego w Sandero na youtubie - nikt nie przejmuje się nawiewami... Osobiście nie potrzebuję wysuwanego panelu - wolę swojego 7" blow'a 70RBt...
Moduł gps do schowka (łatwiej) albo pod fotel, antena gdzieś na spojeniu przedniej szyby i deski i powinno być ok - o ile zadziała...
zyga03 - 2011-08-02, 09:08 Temat postu: Re: Montaż Radia Naviheven NA-7195 + GPS - BOX 2
robo1973 napisał/a: | Cześć !!!
Zakupiłem sobie to radyjko + moduł GPS do DD.
http://www.youtube.com/watch?v=bAnV4T5WfrE
Czy mogę prosić kolegów o fachowe doradzenie, gdzie można w DD zamontować moduł GPS - tak żeby go ukryć a zarazem mieć dostęp do niego. Dodatkowo do modułu jest antena przyklejana. Czy ma ktoś jakiś pomysł na montaż tego moduły a może ktoś już to robił. Liczę na konstruktywną pomoc i pozdrawiam!!! |
Użytkuję takie radio z boxem i mogę Ci przekazać moje ustalenia
1. antena przyklejona po lewej stronie pasa podokiennego w rogu , nie ogranicza widzialności satelit
ja mam fabryczny alarm i przykleiłem ją obok manipulatora alarmu
2. niesłuchaj info , ze Ci to radio coś przykryje ,
bzdury piszą
3. uważaj przy montażu bo kabli jest bardzo dużo i musisz je dobrze poukładać aby się zmieściły
4.box włozyłem pod dywanik na przednim prawym nadkolu jest dostęp i nie klekoce
5. wszelkie kable do urządzeń zewnętrznych puściłem pod gumowymi nakładkami drzwi , nic nie widać
6.wykorzystaj www.audiopolska.pl do instrukcji centrowania obrazu
7. radio ma reset fabryczny sprawdz i zapamiętaj miejsce
7. sprzet ma ciekawą właściwość własnej naprawy po określonym czasie programowo
o resztę pytaj nie wiem co chcesz jeszcze wiedzieć
robo1973 - 2011-08-02, 09:25
Dzięki kol zyga03, za cenne informacje.
Powiedz mi jeszcze, czy kostka złącza radia pasuje do kostki DD (czy zasialanie jest ok) oraz
możesz dokładniej. Rozumiem ,że moduł GPS położyłś pod dywanik?
zyga03 - 2011-08-02, 10:53
robo1973 napisał/a: | Dzięki kol zyga03, za cenne informacje.
Powiedz mi jeszcze, czy kostka złącza radia pasuje do kostki DD (czy zasialanie jest ok) oraz
możesz dokładniej. Rozumiem ,że moduł GPS położyłś pod dywanik? |
tak kostka jest ok radio włącza się samo po przekręceniu kluczyka , na wyświetlaczu ukazuje się napis welcome, po wyłączeniu gaśnie z napisem bye bye
możesz oczywiście sterować je ręcznie
kabel do box-a jest długi więc od radia z tyłu puściłem pod deską zwinąłem w kłębek i wsunąłem całość z boxem za dywanik nad nadkolem sam zobaczysz jest tam miejsce
jeszcze lepiej pasuje do Dustera NA 5096 i nie wiem czy sobie nie zamienię na taki typ
róznica jest w oprogramowaniu box-a bo 5096 pracuje z Windows 4.2 a twój z 5.0
dla pracy GPS nie ma to znaczenia
DrOzda - 2011-08-02, 11:12
Ja czekam na jakieś tanie chińskie combo DIN1 - DVD + Navi + DVB-T z MPEG-4.
Gdyby coś takiego z wysuwanym LCD 7 cali kosztowało w granicach 500 PLN to byłby hicior :)
zyga03 - 2011-08-02, 12:40
DrOzda napisał/a: | Ja czekam na jakieś tanie chińskie combo DIN1 - DVD + Navi + DVB-T z MPEG-4.
Gdyby coś takiego z wysuwanym LCD 7 cali kosztowało w granicach 500 PLN to byłby hicior
:) |
to co używam ma te wszystkie rzeczy ale kosztuje niestety trochę więcej
robo1973 - 2011-08-03, 09:37
Koledzy jeszcze jedno. Obeccnie w miejscu radia mam plastikową zaślepkę (szufladę) jak ją zdemontować?
laisar - 2011-08-03, 10:04
Wsadzić palce wskazujące do środka, a górną krawędź nacisnąć kciukami wzdłuż czoła konsoli - brzeg powinien się ugiąć, pozwalając trochę wysunąć górę szuflady. Wtedy wystarczy ją nieco podnieść i można już całość wyjąć.
Więcej pisania niż faktycznej roboty (((:
bushi - 2011-08-03, 14:18
robo1973 napisał/a: | Obeccnie w miejscu radia mam plastikową zaślepkę (szufladę) jak ją zdemontować? |
Mozna sprobowac powyzszego sposobu albo tego, ktory odkrylem juz po wyjeciu kieszeni (instalowalem radio praktycznie po ciemku).
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=85688#85688
Zdjecie pogladowe
robo1973 - 2011-08-03, 14:59
No i już koledzy po problemie. Radyko i GPS zamontowane. Całość działa wyśmienicie.
Moduł GPS przykleiłem specjalną taśmą dwustronną pod spodem schowka. Antenka przyklejona też tą super taśmą w prawym górnym rogu szyby. DD sprawuje się wyśmienicie. Nawet nie sądziłem, że to takie fajne autko. A ten napęd 4x4 miodziooo
ajax - 2011-08-03, 23:07
Ja w kolejnym samochodzie instaluję antenę zewnętrzną na dachu - w lewym górnym rogu - w DD tuż przed początkiem relingu. Mało rzuca się w oczy, a odbiór jest znakomity. Kabel przeciągnięty wzdłuż uszczelek przedniej szyby do komory silnika i przelotem dla kabli do środka. Uchwyt - też sprawdzone po raz kolejny - po lewej stronie obok konsoli zegarów - oczywiście obsługa lewą ręką - jestem niemal oburęczny.
Marek1603 - 2014-02-17, 12:20
Odświeżę trochę temat.
Zastanawiam się nad zakupem tego cuda
http://www.avde.pl/peiyin...dukt/41116.html
http://www.youtube.com/watch?v=QdU6xbvNVZ4
Do tego przerobić oryginalnego pilota renault na sterowanie analogowe, kamerkę cofania i dwa monitory na zagłówkach.
Jakieś sugestie nt. radia mile widziane?
bebe - 2014-02-17, 14:06
Marek1603 napisał/a: | Zastanawiam się nad zakupem tego cuda |
Ja bym się bał. Znasz kogokolwiek, kto od dłuższego czasu ma to radio? Jakieś opinie? Bałbym się, bo to dużo dobra upchane w małej przestrzeni, do tego wentylator, który po pierwsze sugeruje, że całość się grzeje, po drugie siłą rzeczy to niewielki wentylator, więc jak ma chłodzić, to będzie wyć, a jak miałby nie wyć, to nie będzie chłodzić. :>
Marek1603 napisał/a: | Do tego przerobić oryginalnego pilota renault na sterowanie analogowe |
Wiesz może, w jakim konkretnie standardzie gada to "sterowanie analogowe"? Sam będziesz robił sterownik, czy chcesz zlecić firmie robiącej sterowniki?
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2014-02-18, 20:25 ]
Dalej o pilocie: http://www.daciaklub.pl/f...1631069#1631069.
piotr. z - 2014-02-17, 15:29
Marek1603 napisał/a: |
Jakieś sugestie nt. radia mile widziane? |
Ja mam- niestety. Tu info o zachowaniu się a na YT poszukaj kanału użytkownika spirol10. Dzisiaj reklamacyjnie odsyłam po raz drugi na owo szatkowanie ale obawiam się, że oprócz nienaprawienia tego zjawiska serwis raczy schrzanić coś dodatkowo (z poprzedniej "naprawy"- aż nie chce to słowo się wyklepać na klawiaturze- sprzęt gratisowo dostał brak możliwości odczytu DVD...).
Dodam, że KM2002 został zwrócony na niezgodność towaru z umową ale tam nie poradzono sobie z gubieniem kolorów oraz szatkowaniem audycji.
Szczerze nie polecam. Aha! Odezwał się jeszcze jeden osobnik również mający problem z takim kałowatym odbiorem- na wspomnianym kanale YT.
Jeśli natomiast chodzi o GPS to jest OK. Ale nie słucham w 99% komunikatów z navi tylko radia bądź muzy z płyt. BT da się przeżyć ale ponoć po drugiej stronie słychać było jakieś buczenie- wydaje mi się, że było to spowodowane wentylatorem, który wymieniono.
Karenzo - 2014-02-17, 15:39
Peiying to polska firma sprowadzająca po najniższych cenach z chin
ich produkty są najniższej jakości ale nie są oszukane i nie rozpadną sie po miesiącu
miałem głośniki czasowo ich za 30 zł para grało to dobrze jak za te pieniądze
nawet jeszcze by pewnie działały gdybym nie wymienił
chriskb - 2014-02-17, 15:42
Mam to cudo. Radio raczej przeciętne. Bardzo elastyczna nawigacja. Można używać wszystkich aplikacji jakie chodzą na Win CE. BT również działa bez problemu. Podłączenie dodatkowych monitorów i kamery cofania nie stwarza problemów.
Podejrzewam jak się trafi. Ja to radio wymontowałem i leży w garażu. Radio działało bez zarzutu ponad rok czasu. Zamieniłem na nawigacje PY-7005. Ma wejście AV dla kamery cofania.
W moim przypadku był jeden problem czyli słabe zabezpieczenie przed wilgocią płyty głównej. Gdybym wiedział to pierwszą rzeczą jaką bym zrobil to pokrył lakierem płytę główną.
Jeżeli pamiętam to kol. Piotr.Z ma to radio. U niego był problem z działaniem radia po włączeniu. Prawdopodobnie jakiś problem z oprogramowaniem, ale warto zapytać jak się sprawa skończyła - ja zaproponowałem kontakt z serwisem.
Marek1603 - 2014-02-17, 17:06
Właśnie na radiu i DVD mi najbardziej zależy.
A jak z DVB-T?
piotr. z - 2014-02-18, 08:20
Właśnie na radiu i DVD mi najbardziej zależy.
A jak z DVB-T? |
No to jak radio potrafi działać już wiesz. Z DVD nie było problemów, odtwarza zarówno filmy i mp3 (na tym bardziej mi zależało bo mp3 zgrywałem na DVD i średnio mi się podoba przygotowywanie muzy na wyjazd na jakąś kartę pamięci lub pena- muszę na to ileś czasu poświęcić a tak to tylko chwytam DVD, patrzę na spis i zabieram do fury).
DVB-T a i owszem- działa. Ale zapomnij o jakości podczas jazdy. Można to traktować raczej jako gadżet.
Marek1603 - 2014-02-18, 10:17
Jestem raczej zdecydowany na tego Peiying Alien PY9905. Podczas jazdy na pewno telewizji nie będę oglądał, a dzieciaki to raczej jakieś bajki albo filmy.
Szukam konwertera HDMI-AV, aby można było nawigację z telefonu do niego podłączyć. Chociaż niekoniecznie. Jakoś automapa mi nie leży.
piotr. z - 2014-02-18, 13:32
Jestem raczej zdecydowany na tego Peiying Alien PY9905. |
Daj później znać jak Ci się sprawuje. Trzymam kciuki!
Marek1603 - 2014-03-30, 20:23
Radyjko Peiying 9905 przyszło więc trochę się dzisiaj pobawiłem.
Podłączone kolumny 10W blaupunkt-a i jedziemy.
Radio.
Na 50cm kawałku drutu gra więc w aucie będzie tylko lepiej.
TV.
Działa ale nie wyświetla obrazu i tu mnie trochę zaskoczyło. Postanowiłem podłączyć zewnętrzny monitor przez jedno z wyjść i ...... działa na nim. Trochę mnie to zaintrygowało więc grzebię dalej. Znalazłem przewód BREAK więc go do + i nic. No to do - i zagadał. Wyświetla na zewnętrznym monitorze i tym w radyjku. Celowo aby nie oglądać podczas jazdy.
DVD.
Jest tak samo jak z TV. BREAK do masy i wyświetla.
Kamera cofania
Działa i wyświetla wraz z podziałką. Jakość zależy od kamery, a przynajmniej tak mi się wydaje.
Wzmacniacz
Jak dla mnie to na tych blaupunktach co mam do staruszki założyć radzi sobie dość dobrze. Jak dla mnie jest to wystarczające. Melomanem nie jestem, a dźwięk jest przyjemny. Nawet basik jak podkręcę to dają ładnie.
Podświetlenie
Kolory RGB z czego każdy dowolnie można regulować i ustawić do własnych preferencji. Ja ustawiłem wstępnie bursztynowy bo taki chyba jest w Lodgy.
Pilot zewnętrzny
Trochę ma pomieszane przyciski jeżeli chodzi o sterowanie i menu TV. Może się to da ustawić zobaczymy.
CDN.
wat - 2014-03-30, 20:45
jeszcze lodzi nie dostałeś a już się przygotowujesz do modernizacji ;)
Marek1603 - 2014-03-30, 21:35
Jak dobrze pójdzie do BLONDI pobiję.
Józef - 2014-04-06, 12:22
Zastanawiałem się nad zakupem takiego z wysuwanym ekranem ale rzeczywiście przysłoni kratki nawiewu i co jeszcze zauważyłem że ekran na tej wysokości zasłania prawa ręka spoczywająca na kierownicy. A że ostatnio korzystałem z nawigacji ustawionej na szybie doszedłem do wniosku że takie usytuowanie jest najlepsze z możliwych gdyż jest bardzo dobrze widoczne. Należało by wykonać taką kieszeń otwieraną z gepeesem na desce rozdzielczej montowaną w połowie odległości do szyby przedniej. Gdzieś takie coś widziałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
route2000 - 2014-04-06, 14:36
Józef, o to Ci chodziło? Masz to na allegro http://allegro.pl/skladan...4109523105.html
Fabrycznie mają np. Audi A8 lub Volvo XC90 gdzie po włączeniu Navi w radiu na półce deski rozdzielczej ze szczeliny wysuwa się kolorowy ekran.
Józef - 2014-04-06, 16:24
Dzięki za link właśnie o takie coś. Wydaję mi się że jest to najlepsze rozwiązanie gdyż jak już podkreślałem można łatwo to umocować.
Jeszcze raz dzięki.
Marek1603 - 2014-07-04, 20:27
Ocena częściowa Peiying Alien PY9905.
Jak się okazuje jest to Polska firma LECHPOL, która robi radyjka chyba w Chinach.
Przetestowane:
Wzmacniacz
Jak dla mnie jest super w połączeniu z Magnatami - przód i Hertz-ami z tyłu.
Nawigacja
Zainstalowana AUTOMAPA 16. coś tam. Samo włączenie trwa parę ładnych sekund i menu jakby działało trochę ospale ale potem już działa ok prowadzi ładnie i nie gubi sygnału. Przynajmniej mi się nie zdarzyło.
Jednak wolę NaviExperta w telefonie.
Radio
Nie znalazłem RDS-a więc... Na RMF-e nie ma problemu jedynie trzeba się przełączyć między nadajnikami w trasie jak zaczyna gubić z danego regionu.
Słabsze stacje lubią się wyciszać np Vox FM ale nie zdarzyło się żeby zrywało chyba, że wyjeżdżamy z regionu nadajnika.
Wentylator
Zauważyłem jedną sprawę. Jak auto stoi na słońcu i radio się też nagrzeje to pierwsze włączenie i chodzi jakby na max-a i go słychać ale po chwili zmienia obroty i jest OK. Wszystko zależy tez od głośności. U mnie ustawione na 10.
Jeżeli jest chłodniej nie ma tego efektu. Osobiście mi nie przeszkadza.
Kamera cofania.
Dorobiłem dodatkowy wyłącznik, ponieważ wyświetlacz wysuwa się nawet jak radyjko jest wyłączone i często nie zdąży się wysunąć, a ja już jadę do przodu więc zostaje jako gadżet lub przy parkowaniu tyłem się przydaje.
Jeżeli radio gra to przełączenie jest dość szybkie więc można zorientować się w sytuacji z tyłu. Osobiście i tak parkuję jak mnie nauczono. Oglądam się i/lub na lusterka.
zostaje do zamontowania i przetestowania pilot (wstępnie działa), współpraca z monitorami na zagłówkach oraz tuner TV, odtwarzacz DVD.
piotr. z - 2014-07-04, 21:59
Radio
Nie znalazłem RDS-a więc... Na RMF-e nie ma problemu jedynie trzeba się przełączyć między nadajnikami w trasie jak zaczyna gubić z danego regionu.
Słabsze stacje lubią się wyciszać np Vox FM ale nie zdarzyło się żeby zrywało chyba, że wyjeżdżamy z regionu nadajnika. |
RDS czy AF? AF jest w prawym dolnym rogu wyświetlacza. Włącz to dopiero zobaczysz jak się stacje tną- chyba, że masz lepszy egzemplarz bo instalację antenową mam OK- odkręcam bat to odbiór się wyraźnie pogarsza. Ale nie życzę takiego zachowania się radyjka.
Marek1603 - 2014-07-04, 22:11
AF jest wyłączony. Sprawdzę.
BigT - 2014-07-04, 22:11
Marek1603 napisał/a: | Jak dla mnie jest super w połączeniu z Magnatami - przód i Hertz-ami z tyłu. | To chyba dokładnie taka sama końcówka jak w każdym radiu, czyli zwykły BTL z mocą po ~20w na kanał ?
Marek1603 napisał/a: | odtwarzacz DVD | to ktoś tego jeszcze używa ? :)
Marek1603 - 2014-07-05, 08:20
Pisze 4x25W mocy do tego dajesz 2-2,5 razy większe głośniki i warunek doboru jest spełniony.
Magnaty są 240W muzycznej z tabeli 60.
Hertz 120W, z tabeli 60.
Wiesz jeszcze mam (mają dzieciaki) sporo bajek czy filmów na płytach z gazet.
BigT - 2014-07-05, 08:45
Marek1603 napisał/a: | Pisze 4x25W mocy do tego dajesz 2-2,5 razy większe głośniki i warunek doboru jest spełniony. | Taki warunek nie istnieje :)
Marek1603 napisał/a: | Wiesz jeszcze mam (mają dzieciaki) sporo bajek czy filmów na płytach z gazet. | Dziwi mnie po prostu że chce Ci się wozić płyty, kombinować z odtwarzaczami, jak można by po prostu do monitora z hdmi podłączyć telefon :)
Marek1603 - 2014-07-05, 16:48
BigT napisał/a: | Marek1603 napisał/a: | Pisze 4x25W mocy do tego dajesz 2-2,5 razy większe głośniki i warunek doboru jest spełniony. | Taki warunek nie istnieje :) |
Za moich czasów szkolnych, kiedy kolumny się budowało, a nie kupowało, to starzy fachowcy tak właśnie dobierali kolumny do wzmacniacza. Więc i ja tak robię bo nigdy się nie spotkałem ze spaleniem jednego lub drugiego.
BigT napisał/a: | Marek1603 napisał/a: | Wiesz jeszcze mam (mają dzieciaki) sporo bajek czy filmów na płytach z gazet. | Dziwi mnie po prostu że chce Ci się wozić płyty, kombinować z odtwarzaczami, jak można by po prostu do monitora z hdmi podłączyć telefon :) |
Ja ich nie wożę. Wozi je dacia. Puszcza dzieciakom żona lub sami.
Każdy robi jak uważa. Ja np. w telefonie wolę włączyć NaviExperta, a bajki z płyty lub usb. Telefon jest dla mnie nie dla dzieciaków. Każde rozwiązanie wymaga inwestycji. A to kabel, przejściówka, monitor z hdmi itd. Po prostu wykorzystuje się coś, co się kupiło dawno dawno temu.
BigT - 2014-07-10, 17:40
Marek1603 napisał/a: | Za moich czasów szkolnych, kiedy kolumny się budowało, a nie kupowało, to starzy fachowcy tak właśnie dobierali kolumny do wzmacniacza. Więc i ja tak robię bo nigdy się nie spotkałem ze spaleniem jednego lub drugiego. | Sądzę że mam na liczniku więcej kolumn, gdyby tak podliczyć to co zbudowałem dla siebie, znajomych, czy na handel, to istnieje szansa że w kontenerze by się zmieściło ;) A robiłem naprawdę sporo, od open baffle, linie transmisyjne, horny, odwrotki, po line array i to na wszystkim - od tonsili i tesl wiele lat temu, po scan speaki, seasy itd. Do tego sporo konstrukcji estradowych. W pewnym momencie około 5-7 lat temu miałem w domu koło 5-6 par stereo, 2 kina domowe, 5 subów i w co trudno mi teraz uwierzyć blisko 100 głośników w wymiarach od 2 do 18 cali i worek części na zwrotnice :) Piękne czasy i piękne hobby, ale niestety wymagające za dużo czasu - głównie na stolarkę i osłuchiwanie zwrotnic, pomiary, symulacje itd.
I niestety,ale głośnik łatwiej jest zabić wzmacniaczem słabym, niż takim o mocy przewyższającej jego moc znamionową. Głośniki giną najczęściej przez przesterowanie wzmacniacza, kiedy z sinusa robi się prostokąt, ew mechanicznie - gdy wzmacniacz przestaje mieć kontrolę nad głośnikiem, co też jest skutkiem za małej mocy.
Choć to tylko wyciąg z dość głębokiego tematu.
Marek1603 napisał/a: | Każdy robi jak uważa. Ja np. w telefonie wolę włączyć NaviExperta, a bajki z płyty lub usb. Telefon jest dla mnie nie dla dzieciaków. Każde rozwiązanie wymaga inwestycji. A to kabel, przejściówka, monitor z hdmi itd. Po prostu wykorzystuje się coś, co się kupiło dawno dawno temu. | Jasne, jak masz to nie ma sensu wydawać kasy, dzieciom i tak różnicy to nie zrobi ;)
uszko33 - 2020-10-11, 17:12 Temat postu: Radio wysuwane din 1 duster 2011-2012 Witam. Chce zakupić radio wysuwane Din 1 do duster 2012. Szukam sprawdzonego radia do 1000zl. Co polecacie godnego uwagi?
laisar - 2020-10-11, 21:47
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3816
piotr. z - 2020-10-12, 18:56 Temat postu: Re: Radio wysuwane din 1 duster 2011-2012
uszko33 napisał/a: | Witam. Chce zakupić radio wysuwane Din 1 do duster 2012. Szukam sprawdzonego radia do 1000zl. Co polecacie godnego uwagi? |
Nic. Naprawdę. Trzymaj się od chińczyków z daleka. Do dzisiaj żałuję, że to kupiłem i się z tym męczę. Ale ponieważ radio się kończy (problemy ze znikaniem obrazu na LCD) to kolejne będzie 2DIN. Mimo tego, że jest niżej po montażu to pójdę w to rozwiązanie. Nawigacji na WinCE i tak od dawna nie używam na tym sprzęcie tylko jeżdżę na mapach google. Odbiór stacji radiowych nawet w mieście- masakra. Dobrze, że jest BT to odpalam radio internetowe.
Są oczywiście firmy renomowane ale bez prawie dwa razy większej kwoty nie podchodź.
Drugi raz nawet jakby mi za darmo dawali to bym nie wziął.
piotr. z - 2020-10-30, 20:58
Dzisiaj mój Peiying 9905 dokonał żywota po 7 latach. Po prostu podczas jazdy wyłączył się, ekran się schował i nie reaguje na nic. Bezpiecznik sprawdzony, napięcie na pewno dochodzi. W sumie to teraz nie pasuje mi wydatek na nowy sprzęt ale z drugiej strony się cieszę, że zdechł bo szkoda mi go było wywalić jak działał- w końcu prawie 1100PLNów kosztował...
piotr. z - 2020-11-03, 21:04
A jednak... Okazało się, że informacje o śmierci mojego sprzętu były mocno przesadzone. Problemem okazała się śrubka, która wpadła do rozgałęźnika gniazd zapalniczki (trochę niefortunnie zamocowałem je otworami ku górze) i powodując zwarcie zjarała bezpiecznik. I źle, i dobrze bo teraz mi wydatki nie pasują. Ale szukając jakichś rozwiązań z większym ekranem i montażem 1DIN natknąłem się NA COŚ TAKIEGO
Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość przesuwania ekranu w górę lub w dół i optymalne dopasowanie do swoich upodobań. Fakt faktem stacje 2DINowe są tańsze ale od strony ergonomii lepsze jest takie rozwiązanie lub ekran wysuwany i otwierający się do góry (ale markowe sprzęty to koszt od prawie 1800PLN).
Black Dusty - 2020-11-03, 21:40
piotr. z napisał/a: | Okazało się, że informacje o śmierci mojego sprzętu były mocno przesadzone |
Dokładnie tak obstawiałem, objawy które podałeś nie są typowymi objawami śmierci sprzętu ale
piotr. z napisał/a: | z drugiej strony się cieszę, że zdechł bo szkoda mi go było wywalić jak działał |
więc nic Ci nie pisałem.
Marek1603 - 2020-11-04, 09:55
Poszukaj na aliexpresie. Są z polskim menu nawet. Tylko przesyłka nie przez kuriera DPD np., a jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że nie naliczą podatku.
piotr. z - 2020-11-07, 18:01
Marek1603 napisał/a: | Poszukaj na aliexpresie. Są z polskim menu nawet. |
To jest loteria; nawet w przypadku takiego samego modelu jednym działa elegancko a innym nie. Nie chcę już eksperymentować.
piotr. z - 2020-11-08, 18:05
Dzisiaj będzie trochę dłużej... Ale od początku.
Jak kupowałem furę to dostarczyłem do montażu ten mój "kombajn multimedialny". Od początku problemem był słaby odbiór radia: szumiało, gubiło fale. Na forum wyczytałem, że musi być zamontowany separator. Sprawdziłem- został zamontowany. Okazuje się jednak, że anteny w DD1 są pasywne więc ten separator niczego nie poprawiał. Jakieś dwa miesiące temu wywaliłem separator i wstawiłem wzmacniacz ale paradoksalnie odbiór się pogorszył. Dopiero dzisiaj zacząłem sprawdzać samą instalację antenową: przejście na przewodzie masowym było, przejście między otworem gwintowanym od anteny a śrubą przechodzącą przez dach też było, przejścia między otworem gwintowanym a bolcem antenowym- nie było. Po odkręceniu podstawy anteny okazało się, że elementy mające przewodzić sygnał z anteny są skorodowane ale prawdziwym problemem okazała się korozja przewodu sygnałowego (patrz załącznik) a pomógł w tym separator- podczas mycia ciśnieniowego woda z chemią dostawała się pod uszczelkę i kapała na połączenie antenowe a prąd bardzo to wspomagał. Suma sumarum po ok 2 godzinnej nierównej walce udało się polutować końcówę jak trzeba i odbiór zdecydowanie się poprawił. Po próbnym przejeździe w niektórych miejscach były jeszcze zakłócenia więc dołożyłem ten kupiony wcześniej wzmacniacz i jutro się okaże jaki będzie efekt końcowy.
Z odbioru na razie jestem zadowolony jednakże coraz częściej po wysunięciu się wyświetlacza nie pojawia się na nim obraz więc czas tego sprzętu jest raczej policzony bo sam się unicestwi. O ile nie robi problemu brak obrazu jak gra radio ale jak wbijam wsteczny i obrazu nie ma to słabo... Po to właśnie m.in. ten sprzęt był kupowany ale jeśli okaże się, że odbiór mnie zadowala więc niewykluczone, że odzyskam wiarę w takie sprzęty.
Marek1603 - 2020-11-09, 08:41
Prawdopodobnie kończy się taśma i brak przejścia napięcia do podświetlania matrycy związana z otwieraniem i zamykaniem panela.
piotr. z - 2020-11-10, 14:57
Na 100% taśma klęka. Jak mnie tak dobrze weźmie to wyjmę radio, rozkręcę, sprawdzę jak wygląda (a może i numery będzie miała? ) i poszukam takich expresowym alim.
Odnośnie samego sprzętu- wzmacniacz powodował gorszy odbiór bo w jedną częstotliwość wpychał też inne słabsze stacje więc odpiąłem go i jest zdecydowanie lepiej. Doopska nie rwie ale między tym co jest a tym co było- przepaść. No, Panie, normalnie Bang&Olufsen! Tylko chiński...
Marek1603 - 2020-11-11, 14:26
Do Peeyginga mam. Jak co to PW.
Łukasz_M - 2021-01-23, 22:12
Wzmacniacz antenowy stosuje się jak trzeba zastosować dłuższy kabel a nie jak jest słaby odbiór. Z przeciętnej długości kablem wzmacniacz jest zbędny. Problemy z odbiorem są powodowane słabym zasięgiem tj jest się w miejscu w którym generalnie jest problem, albo instalacja antenowa jest niesprawna, bądź samo radio jest generalnie do d... Zastosowanie wzmacniacza w niesprawnej instalacji antenowej wzmacnia tak samo zakłucenia jak i sygnał użyteczny i efekty są mierne.
RamboGC - 2023-03-02, 12:14
Nie znam się na tym kompletnie a chciałbym włożyć do mojego MCV '08 radio z dużym ekranem, który przejmie funkcję ekranu telefonu.
Pytanie czy ten konkretny model:
https://allegro.pl/oferta/radio-samochodowe-1-din-android-kamera-obrotowe-12864674081
Według opisu rzeczywiście przejmie sterowanie funkcjami aplikacji uruchomionej na telefonie?
Czy po sprzęcie za takie pieniądze można spodziewać się stabilnego działania?
|
|