Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2011-09-19, 07:11 Pytanie?
Czy w dusterze są przygotowane w podłodze jakieś specjalne fabryczne punkty na śruby mocujące boczne rury czy podczas montażu wiercą w płycie podłogowej.
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2011-09-19, 07:11, w całości zmieniany 1 raz
witam wszystkich - moje pytanie jak w tytule , a mianowicie chodzi mi o orurowanie przodu Dacia Duster. Dowiedziałem ,ale nie wiedziałem ,że Renault do DD oferuje w swojej sprzedaży w/w orurowania. Ja za to mam inny problem, chciałbym założyć orurowanie ale mini inne tzn. jak do typowej terenówki czyli z dodatkową poprzeczką u góry , aby pomiędzy dolną a górną zamontować 2x halogeny dalekosiężne . I teraz jest pod górkę , napisałem do pewnej firmy zajmującej się montażem takich rzeczy a także tuningiem w Warszawie i powiedziano mi ,że DD musi mieć homologację do zamontowania czegoś takiego , to teraz już zgłupiałem, na innych montują , Renault oferuje a nie mozna ????|
Taką odpowiedz dostałem na email:
dacia daster musi miec homologacje - mozemy takei wykonac lecz musi pan wiedziec ze jest to niezgodne z przepisami - niemowiac o kolizji - zapraszamy na www.orurowanie.eu lub kontakt z nami
Poradźcie proszę Was. Pozdrawiam
Do każdego auta można zamontować wyłącznie te części, które homologowane są albo jako uniwersalne, albo jako do tego konkretnego modelu.
Czyli możesz zamontować te oryginalne orurowanie "od Reno" - albo jakieś inne, którego producent uzyskał homologację zezwalającą na montaż w dusterze.
Nie możesz natomiast zamontować legalnie orurowania przeznaczonego i homologowanego do innego auta - ani wykonanego co prawda specjalnie do dustera (np na zamówienie), ale bez homologacji.
Czyli tak ja Ci odpisali - zapewne istnieje możliwość techniczna montażu prawie dowolnego orurowania, w tym takiego jak chciałeś, ale będzie to po prostu nielegalne. Co w przypadku kolizji i stwierdzenia wpływu na jej efekty takiego orurowanie grozi konsekwencjami karnymi...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-12-02, 21:52, w całości zmieniany 1 raz
Do każdego auta można zamontować wyłącznie te części, które homologowane są albo jako uniwersalne, albo jako do tego konkretnego modelu.
Czyli możesz zamontować te oryginalne orurowanie "od Reno" - albo jakieś inne, którego producent uzyskał homologację zezwalającą na montaż w dusterze.
Nie możesz natomiast zamontować legalnie orurowania przeznaczonego i homologowanego do innego auta - ani wykonanego co prawda specjalnie do dustera (np na zamówienie), ale bez homologacji.
Czyli tak ja Ci odpisali - zapewne istnieje możliwość techniczna montażu prawie dowolnego orurowania, w tym takiego jak chciałeś, ale będzie to po prostu nielegalne. Co w przypadku kolizji i stwierdzenia wpływu na jej efekty takiego orurowanie grozi konsekwencjami karnymi...
a jeszcze niedawno twierdziłeś , że wystarczy aby zatwierdził to diagnosta i wszystko bedzie ok a tu się jednak okazuje tak jak to opisywałem, ze to samochód musi posiadać homologację na instalację dodatków np orurowania
Powiem tak jezdzilem jakis czas toyota LC z orurowaniem przednim i szczeze nie zalozyl bym sobie tego badziewia do auta...
1 jest to kiepsko montowane i przy stuknieciu leci w zderzak itd
2, pieszy nie ma szans z rurami
3 opory powietrza wzrost spalania
4 zwieksza wage auta.
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Obawiam się, że argumenty kol. wiezy są racjonalne i przekonywujące: jeżeli już to rury boczne ze stopniem:
-ułatwią wsiadanie osób starszych i dzieci;
-mniej otrzaskane tylne drzwi;
-ciut mniejszy opór (ok dCx=-0,1)
i tyle...
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
homologację robi się do każdego elementu więc nie jest to tania sprawa. w Polsce mało kogo stać na to dlatego wiele firm sprzedaje na allegro rury bez homologacji. czyli dajemy zarobić ludziom którzy robią nas w bola bo często się zdarza że piszą rury z certyfikatem TUV, a to zupełnie inny certyfikat - jakości a nie bezpieczeństwa. większość orurowań tych tanich za 500-1200zł no cóż nie ma TUV ani E do tego jest zrobionych z niskiej jakościowo stali. fakt jest taki, że rury przednie z homologacja kosztują od 1500zł, ale za to mamy produkt dobrej jakości, z homologacja i nie dajemy zarabiać ludiom, którzy nas oszukują.
ja kupiłem rurę przednia w sklepie www.pucenter.pl
podobnych firm sklepów które sprzedają rury z homologacja jest więcej
www.autotraper.pl www.cobrapolska.pl www.dakro.eu
2.
co do rur bocznych te firmy robią je w taki sposób, że nie zmniejszają prześwitu.
3.
Hak holowniczy -w naszym kraju nie ma obowiązku jak w Niemczech aby podczas nieużywania haka demontować kulę. hak musi być jednak musi posiadać kulę demontowaną (automat, lub na odkręcany na śruby)
firma orurowanie.eu nie posiada homologacji na rury. podrabiają innych firm jak Misutonida i jak prosisz o homologację dadzą ci falsyfikat - oszukują! (to przestroga)
homologację robi się do każdego elementu więc nie jest to tania sprawa. w Polsce mało kogo stać na to dlatego wiele firm sprzedaje na allegro rury bez homologacji. czyli dajemy zarobić ludziom którzy robią nas w bola bo często się zdarza że piszą "rury z certyfikatem" TUV, a to zupełnie inny certyfikat - jakości a nie bezpieczeństwa. większość orurowań tych tanich za 500-1200zł no cóż nie ma TUV ani E do tego jest zrobionych z niskiej jakościowo stali. fakt jest taki, że rury przednie z homologacja kosztują od 1500zł, ale za to mamy produkt dobrej jakości, z homologacja i nie dajemy zarabiać ludiom, którzy nas oszukują.
ja kupiłem rurę przednia w sklepie www.pucenter.pl i mam spokój.
podobnych firm sklepów które sprzedają rury z homologacja jest więcej
www.autotraper.pl www.cobrapolska.pl www.dakro.eu
Samochód nie musi posiadać homologacji na montaż rur. to Akcesoria jak rury, owiewki i wszystko co wychodzi poza obrys pojazdu powyżej 0,5kg musi mieć homologację.
Diagnosta MUSI sprawdzić podczas przeglądu homologację na rury, na przyciemnione szyby itd.. nie ma on uprawnień do robienia homologacji na orurowanie.
2.
co do rur bocznych te firmy robią je w taki sposób, że nie zmniejszają prześwitu.
A tak przeglądając net trafiłem na orurowanie boczne do Lodgy firmy już u nas na forum "znanej" Anteca"
Musze przyznać że ciekawy jest sposób montażu owych elementów bez wiercenia dodatkowych dziur INSTRUKCJA MONTAŻU
A Lodgy z nimi komputerowo przedstawia się tak:
Może ktoś także będzie zainteresowany dolnym grilem do tego autka?
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2013-12-08, 14:23, w całości zmieniany 1 raz
Producenci orurowań wykorzystują już fabryczne miejsca które wykorzystują do mocowania orurowań. W Dusterz'e również orurowania, ich system montażu jest tak dostosowany że nie trzeba nić wiercić, progi jak i tylne orurowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum