Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-06, 18:58 czystość w aucie
kiedyś o tym dyskutowaliśmy,więc postanowiłem rzecz wykonać i przetestować w praktyce
potrzebne materiały:
-kawałek tektury (z niej robimy szablony, żeby nie ciąć i nie marnować niczego metodą prób i błędów)
-nożyczki,linijka,ołówek, nóż introligatorski,ew. klej szewski,suszarka do włosów małżonki
-miękka gumowa wycieraczka (ze sklepu "wszystko za 5 zł"-ja wykorzystałem jakąś starą,która została w spadku po poprzednim aucie)
-1,5 metra taśmy rzepowej samoprzylepnej (lub zwykłej)zakupionej za kilka zet w pasmanterii - wykorzystamy tylko taśmę "męską" - tą z haczykami
z tektury sporządzamy szablony, w oparciu o które z gumowej wycieraczki wycinamy potrzebne kształty, pod nie podklejamy wedle uznania kawałki taśmy rzepowej - ja przy pomocy suszarki mocno rozgrzałem klej na taśmach i przywarły do gumy bez problemu - nie chciało mi się gumy odtłuścić (np benzyną ekstrakcyjną) więc możliwe,że będą odłazić -szczególnie teraz na mrozie . Aby mieć pewność,że wszystko będzie się trzymać,można posmarować taśmy klejem szewskim (tubka 2 zł) - wówczas można by użyć zwykłej taśmy rzepowej a nie samoprzylepnej
jeden dywanik mocujemy na tunelu, drugi w miejscu,gdzie wędruje w spoczynku lewa stopa kierowcy - łatwo zgadnąć gdzie który , wykładzina podłogowa w aucie dobrze łączy się z rzepem, trzyma stabilnie i się nie przesuwa ani nie ślizga
a tak to wygląda w praktyce
-jeszcze wykombinuję coś w tym stylu pod pedały
IMG_0437.JPG
Plik ściągnięto 357 raz(y) 80,98 KB
IMG_0441.JPG
Plik ściągnięto 375 raz(y) 64,17 KB
IMG_0438.JPG
Plik ściągnięto 367 raz(y) 70,36 KB
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-02-07, 20:36, w całości zmieniany 12 razy
Ja rzepy z gumą połączyłem zszywkami biurowymi (chyba tak się nazywa ang. staples) i trzyma doskonale. Uważałem, że klej w tym miejscu nawet najlepszy nie będzie dobrze trzymał.
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2012-02-06, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 144 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-07, 19:07
Też na coś takiego wpadłem przed wakacjami (akcja uwaga dzieciaki brudzą). Zużyłem dywanik gumowy oryginalny. Ale ciekawe jak to wg. ACTA będzie, jeżeli ktoś wpadnie na identyczny pomysł,nie wiedząc o tym że ktoś to już wymyślił na drugim końcu świata....
jak ktoś jest leniwy to polecam zakupić gumowe dywaniki z rezaw plastu (było w temacie o dywanikach) Jest i miejsce na lewą nogę i osłona na tunel z tyłu, kupiłem sobie przed zimą i bardzo chwalę. Myślę, że na lato też zostawię chyba, że dorwę welur w tym samym kroju.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-07, 20:55
kiedy te oryginalne dywaniki - szczególnie w wersji "głębokie koryta" do 4x4 są bardzo dobre - mają fajny wzór ryflowanej blachy, są rzeczywiście głębokie (ok 4-5 cm) więc nic z nich się nie wylewa i są idealnie dopasowane do kształtów podłogi. Jedyna wada to brak języka pod stopę w dywaniku kierowcy. O tunelu też producent mógł pomyśleć. Koszt byłby symboliczny
trochę tak jak by bardziej przyjazne...
a produkt na pewno nie gorszy, kupiłem dywanik/matę do bagażnika firmy Rezaw i spełnia moje oczekiwania, jest estetycznie wykonana, pozbawiona przykrego zapachu , dobrze dopasowana...
trochę tak jak by bardziej przyjazne...
a produkt na pewno nie gorszy, kupiłem dywanik/matę do bagażnika firmy Rezaw i spełnia moje oczekiwania, jest estetycznie wykonana, pozbawiona przykrego zapachu , dobrze dopasowana...
Którą kupileś z oferty jaką mi podesłałeś? Mamy tego samego konia ;) będę plegał na Twoim zadowoleniu ;-D
Ja kupiłem również Rezaw (http://allegro.pl/wykladz...2085762266.html) jedna uwaga:
Część środkowa antypoślizgowa to nalewki gumowe, które łatwo się wycierają i trzeba od czasu do czasu odkurzyć, gdyż jest dużo drobin gumowych. Poza tym mata jest estetyczna, dobrze dopasowana (ja mam wersję DD 4X4) co najważniejsze łatwo utrzymać czystość, posiada wysokie ranty i nie ma obawy aby zaświnić auto jak wyleje się jakiś płyn.
Wysłany: 2012-02-20, 14:48
http://allegro.pl/dacia-d...2078284123.html
mam coś takiego, dobrze dopasowana,nie śmierdzi, na razie nic się nie wyciera. To raczej nie jest guma, tylko jakiś rodzaj bardzo lekkiego tworzywa sztucznego. Środkowa część jest gumowa, antypoślizgowa,ułożone w tym miejscu przedmioty nie jeżdżą po bagażniku podczas manewrów autem. Ryflowany wzorek pasuje do takiego samego motywu na oryginalnych głębokich korytach
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-02-20, 17:31, w całości zmieniany 3 razy
moja była kupiona w marcu 2011 r. ale jest produkcji firmy Rezaw i jeżeli taką kupisz to będzie taka sama tylko zaznacz, że dla wersji 4x4 bo dla 4x2 są trochę inne...
Też tak postąpiłem jak kolega Karenzo. Dywaniki i mata Rezaw-Plast niecałe 200 zł . Jak w ASO je montowali to powiedzieli, że lepiej dopasowane niż fabryczne.
Tak więc polecam.
_________________ "Omne ignotum pro magni fico" - Wszystko co nieznane, wydaje się niezwykłe
Wysłany: 2012-02-24, 21:40
kolega chriskb wykrakał - o ile sam pomysł był niezły, o tyle wykonanie nie do końca okazało się szczęśliwe. Samoprzylepne rzepy zaczęły powoli w niektórych miejscach odłazić (może dlatego,że kleiłem je na szybko i niestarannie) Zerwałem je więc i ich spody (pokryte gumową substancją) potraktowałem solidnym klejem obuwniczym przeznaczonym głównie do gumy. Po wyschnięciu przez dobę w cieple (przyciśnięte czymś ciężkim) trzymają bardzo mocno. Ta metoda powinna działać
przy okazji wyciąłem z resztek wycieraczki prostokąt o wymiarach mniej więcej 23x21 cm który w identyczny sposób zainstalowałem pod pedałami hamulec-sprzęgło
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-02-24, 21:43, w całości zmieniany 3 razy
U mnie trzyma sie wszystko bez rzepow i kleju - odpowiednio ponacinalem i wyprofilowalem gumowy dywanik, ktory podlozylem pod oryginalny. Najprostsze rozwiazania tez sa skuteczne :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum