Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-04-10, 11:01
W pierwszej fazie korozji można pdołożyć drewnianą deche między podnośnik a nadwozie - siła nacisku się rozkłada wtedy na większą powierzchnię i mniejsze prawdopodobieństwo, że uszkodzimy nadwyrężone korozją podwozie, ale to też zależy jakim podnośnikiem dysponujemy
Benny86. Ja swego czasu podnosiłem w ten sposób (na drewienko) pewnego passata, i wyobraź sobie jak po zdjęciu koła lewarek wraz z dechą zniknął w czeluściach karoserii.Odnalazłem, go pod tylnym siedzeniem, razem z dechą.....
W Syrenie 105L z 1982r. nigdy by się to nie zdarzyło (też taką miałem w 1989r.)
TO BYŁ MÓJ ULUBIONY WÓZ
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-04-12, 16:21
Andrzej napisał/a:
jackthenight napisał/a:
"Zabrania się podnoszenia pojazdu z użyciem wahacza
przedniego zawieszenia lub belki tylnego zawieszenia
jako punktów podparcia."
A czemu się zabrania - tego nie wiem.
Pewnie chodzi o możliwość ześlizgnięcia się auta z podnośnika, ale jak się to robi z "głową" to nic się nie stanie.
I tu się zgadzam z Andrzejem - ostrzeżenie producenta jest jego asekuracją przed ewentualnymi pozwami za przygniecenie autem. Co do możliwości podnoszenia jakiegokolwiek auta za wahacz to zawsze ona istnieje i o tym powie Wam każdy znający się na robocie mechanik.
Znajoma kupowała Suzuki SX4, szyby sterowane elektrycznie i producent też się "zabezpieczał" - sprzedawca dał jej do podpisania zaświadczenie, że układ nie ma zabezpieczenia przed przytrzaśnięciem - a brzmiało to groźnie... cytat nie dokładny: "podczas zamykania szyb nie należy umieszczać rąk oraz innych części ciała (...) " Po czym zastanowi się chwilę i dodał "po co to pani ma podpisywać to nie wiem"
Ostatnio zmieniony przez walther 2010-04-13, 00:05, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie most to był w Polonezie albo w Żuku. A w 4x4 DD to co tam jest - tylny mechanizm różnicowy?
Za to w Felce (a przypuszczam, że w Dacii też tak się da) miałem ulubiony sposób podnoszenia przodu - ręczny paleciak pod wahacz i dosłownie trzy centymetry i koło jest w górze, przy nadal ściśniętej sprężynie. Z tyłu zbliżony efekt przy belce skrętnej (coś jak ~DD 4x2) można uzyskać pchając podnośnik pod ramię belki jak najbliżej koła, żeby również nie pozwolić się odciążyć sprężynie.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-03-24, 11:50
Ja również podkladam pod wahacz lub belkę a opony jeżdżę wymieniać do mechanika który ma tez taki przesuwany podnośnik na kanale i dzięki temu nie mam obrąbanych do golej blachy dolnych krawędzi progów:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-03-24, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie mój. A koła zmieniałem w warsztacie wulkanizacyjnym. I wydawało mi się że ten bałwanek przy zmianie tylnych kół został właśnie podparty o ten mechanizm różnicowy, ale może się mylę. Szczerze mówiąc to zaglądałem i żadnych śladów uszkodzeń nie zauważyłem, a gość prowadzi warsztat z 15 lat więc może to tylko mi się zdało, że podniósł go w tym miejscu. w każdym razie spojrzę dokładniej. Może rzeczywiście trzeba zmienić na warsztat z jakimś lepszym podnośnikiem.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-03-26, 21:51
tomala72 napisał/a:
Ja również podkladam pod wahacz lub belkę a opony jeżdżę wymieniać do mechanika który ma tez taki przesuwany podnośnik na kanale i dzięki temu nie mam obrąbanych do golej blachy dolnych krawędzi progów:)
No bez przesady - progi od dołu są tak zabezpieczone że w Lagunie wymieniam samodzielnie koła od 13 lat 2x do roku i nic nie uszkodziłem - w Dusterze na razie 4 wymiany - ale też bez śladów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum