O tej ekologii to już nie rozmawiajmy, bo wystarczy popatrzeć na żarówki zwykłe i energooszczędne, a raczej na problem i koszty utylizacji tych drugich.
Miałem ten sam dylemat.Ale skusiłem się na 1.6 benzyna -z gazem, instalacja BRC z dozownikiem smarowania zaworów.Poruszam się głównie po mieście---spalanie gazu 9 litrów,liczone kilkakrotnie.
Do miasta diesla bym nie kupował. Silnik 1.6 8 V dobrze współpracuje z instalacją gazową.
ja z ręką na sercu polecam diesla. mój ma 68 KM i daje radę natomiast optymalnym rozwiązaniem jest właśnie 90 KM. da sie go pewnie spokojnie chipem potraktować do około 105 KM i z 240 / 250 NM. Wtedy to byłaby jazda. Co do gazu miałem okazję jeździć dwoma Pandami 1.2, Seicento 1.1 i Fabią sedan... Masakra...
Ostatnio zmieniony przez jjmalin 2012-07-03, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
Jak masz kasę to bierz diesla.
Zero problemów z filtrem cząstek nawet nie wiem kiedy się regeneruje.
Sam robię małe odcinki po kilka km. i wszystko gra.
Jak wyskoczę w trasę to miło ciągnie i mało spala około 5-5.5 l.
Z LPG zawsze będą problemy to zawory wypalone, wydmuchana uszczelka pod głowicą.
Zawsze musisz i tak pojeździć trochę na benzynie bo inaczej głupieje komputer i zatykają się wtryski.
uwielbiam takie posty.... heh piszesz takie głupoty, że aż strach czytać.
Silniki fabrycznie przystosowane do LPG są fabrycznie przystosowane mają m. in. utwardzone gniazda zaworowe itd. To że kiedyś miałeś auto na gaz... pamiętasz te pseudo warsztaty, które powstawały jak grzyby po deszczu? i pseudo mechanicy montujący gaz, robili to byle jak i stąd problemy. Dacia (przynajmniej w Poznaniu) montuje LPG firmy Landirenzo, miałem instalację gazową tej firmy założoną w Tico i... totalna kaszana, jeździłem do tych papudraków 5 razy i wreszcie znalazłem przedstawiciela na Polskę Landirenzo - zakład mieści się w Turku.
Po 1 wizycie (panowie kręcili głowami) miałem spokój, odwiedzałem ich raz w roku i nic zero kłopotów. Warsztat tak czysty, że z podłogi można jeść dlatego jestem przekonany, że instalacja gazowa Landirenzo zakładana w tej firmie w Turku (z salonu wiem, że tam jadą Dacie do montażu) jest wykonana profesionalnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum