DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Duster z fabrycznym LPG
Autor Wiadomość
Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-10-07, 23:13   

jeśli auto stoi pod chmurką na silnym mrozie całą noc, to (w przypadku skody octavii tour - nie mam doświadczeń z DD) przełączenie na LPG następuje nawet po 3 km jazdy - osobiście sprawdzałem. Sądzę,że w przypadku DD w podobnych warunkach może być też podobnie

TD Pedro 

Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-10-07, 23:20   

ja opisałem swoje doświadczenia, przełączanie na zasilanie LPG następowało przy silnych mrozach (zima 2011/2012 - samochód był wówczas parkowany "pod chmurką") najpóźniej po ok. 1500 m jazdy...
- trochę odczuwam dyskomfort opisując swoje refleksje w temacie dot. fabrycznej instalacji LPG podczas gdy ja mam "niefabryczną" :-( ...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-10-07, 23:23, w całości zmieniany 1 raz  

wookash 

Model: Duster
Silnik: 1.6 LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-10-08, 07:49   

To w takim razie zima to zweryfikuje - parkuję w garażu, więc może nie będzie tragedii.

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2012-10-08, 12:39   

Mam IV generacje instalacji w swoim samochodzie. Przelaczenie na gaz nastepuje, gdy temperatura silnika wynosi 40 stopni. Parownik wykorzystuje cieplo z silnika do ogrzania gazu (im wyzsza temp., tym ponoc lepiej miesza sie z tlenem).

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Wysłany: 2012-10-08, 21:03   

Dyziek,
gaz musi przejść z fazy płynnej w lotną i wymieszać się z tlenem w odpowiednich proporcjach; jeśli nie będzie do tego odpowiedniej temperatury to zrobi się na parowniku "buła" z lodu- bo nie będzie miało co odebrać energii potrzebnej na odparowanie.

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2012-10-08, 21:11   

piotr. z napisał/a:
Dyziek,
gaz musi przejść z fazy płynnej w lotną i wymieszać się z tlenem w odpowiednich proporcjach; jeśli nie będzie do tego odpowiedniej temperatury to zrobi się na parowniku "buła" z lodu- bo nie będzie miało co odebrać energii potrzebnej na odparowanie.

Piotrek, w starych generacjach mozesz probowac odpalac na gazie zimny silnik. IV i V generacje na to juz nie pozwalaja. Dlatego wspomnialem o temeraturze, przy jakiej nastepuje przelaczenie. Dacki maja IV gen.

piotr. z 

Wysłany: 2012-10-08, 21:31   

Się zgadza- w Nubie tak czasami robię- szczególnie w lecie (moja nie ma czujnika temp. cieczy chłodzącej; Siena miała). Ale wtedy też bardziej membrany w parowniku dostają w doopcię i twardnieją. Jako że pozwoliłem sobie również na regenerację parownika to wiem, jak take cóś wygląda (tu relacja z moich wypocin- nick ten sam co na DKP). Z temperaturą się zgadza. Mi osobiście taki wypadek przy pracy się nie trafił ale koledze tak- fajnie wyglądał biały, zamarznięty parownik na wiosnę :-> Z tym, że kolo chyba na oparach benzyny odpalał i od razu na LPG przechodził ;-)

neoXs 
Zielony listek

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour I
Silnik: 1.6 MPI
Wysłany: 2012-10-14, 16:53   

Witam,

Od jakiegoś czasu przeglądam sobie forum Dacii (zwłaszcza po premierze Lodgy i zapowiedzi Logana 2) i widząc ten temat postanowiłem się w końcu zarejestrować.

Cytat:
pierwsze 3 tys i tak trzeba przejechać na benzynie

To akurat nie ma żadnego znaczenia. Ja posiadam Octavię Tour I i od nowości mam LPG Landi Renzo gdzie po 1 tys. km przebiegu, należało przyjechać do ASO na doregulowanie instalki. Zatem nawet należało jeździć od razu na LPG :) Na docieranie silnika bardziej ma wpływ nasz styl jazdy, mianowicie nie deptać pedału gazu do podłogi, ale też nie jechać 50km/h na 5-tym biegu :P

Jak ktoś chce to i na upartego odpali auto w IV generacji LPG na gazie. Sterownik to umożliwia, aczkolwiek zakłada się, że takie rzeczy będzie się robiło tylko awaryjnie (jakby np. padła pompa paliwa).

Przełączanie się w zimie na gaz niestety chwilę trwa, tak do 2km max (garażuję), ale w lecie idzie to b. szybko :)

Czy opłaca się mieć LPG? Dla mnie bardzo, przebiegi roczne to u mnie 10-12 tys. km, czyli niezbyt dużo ale nawet jakbym miał instalować gaz za dodatkową opłatą to i tak szybko by mi się zwrócił. Ja mam prosty przelicznik - mój portfel, nie liczę spalania tak jak to niektórzy. Po prostu robiąc te same trasy co zazwyczaj płacę praktycznie połowę z tego co kiedyś. A dodatkowe 300zł rocznie na przegląd (techniczny + regulacja i ewentualna wymiana filtrów) to naprawdę mały wydatek.

Czy kogoś zachęcam do zakładania LPG? To już niech każdy sam zadecyduje :P patrząc z perspektywy posiadaczy "gazu" to im nas mniej tym lepiej, bo mniejsze zainteresowanie rządu aby podnosić ceny :P A jak wszyscy się rzucą to wtedy zaczną kombinować z nowymi podatkami.

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-14, 18:25   

witaj w Klubie... :-)
neoXs napisał/a:
patrząc z perspektywy posiadaczy "gazu" to im nas mniej tym lepiej, bo mniejsze zainteresowanie rządu aby podnosić ceny :P A jak wszyscy się rzucą to wtedy zaczną kombinować z nowymi podatkami.

- chciałbym nie mieć racji ale na to bym nie liczył, rzesza "gazowników" jest całkiem spora i sądzę, że jeżeli nasi "możnowładcy/decydenci" dojdą do wniosku iż warto sięgnąć do naszych kieszeni głębiej to na pewno tak uczynią :-( ...
neoXs napisał/a:
Jak ktoś chce to i na upartego odpali auto w IV generacji LPG na gazie. Sterownik to umożliwia, aczkolwiek zakłada się, że takie rzeczy będzie się robiło tylko awaryjnie (jakby np. padła pompa paliwa).

- czy wiesz jak to robić i czy korzystałeś z tej możliwości?

neoXs 
Zielony listek

Wysłany: 2012-10-14, 19:35   

Cytat:
czy wiesz jak to robić i czy korzystałeś z tej możliwości?

Nie korzystałem bo nie było potrzeby. W instrukcji/karcie gwarancyjnej jest napisane krok po kroku jak to zrobić. Chyba polegało to na przekręceniu stacyjki aby się lampki zapaliły i przytrzymanie przełącznika gazu ileś sekund, aż zapali się zielona lampka, wtedy odpalamy auto na gazie. Jakby co mogę jutro sprawdzić dokładnie w instrukcji.

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-14, 19:38   

:-)
jak nie sprawi Ci kłopotu to sprawdź, nawet jeżeli nie będzie takiej potrzeby to wiedzy nigdy za wiele :-P ...

neoXs 
Zielony listek

Wysłany: 2012-10-14, 21:45   

Tak to mniej więcej wygląda:

http://www.youtube.com/watch?v=gj82Qpj-fBQ

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-14, 22:30   

dzięki :-) ...
przy okazji przetestuję, co prawda moja instalacja nie jest "fabryczna" ale to chyba nie ma znaczenia - też jest Landi Renzo :lol: ...

neoXs 
Zielony listek

Wysłany: 2012-10-14, 22:54   

Mało kto ma fabryczną ;) ot samochód miał montowaną instalację w ASO przed wydaniem klientowi. Póki co mam przejechane 22 tys. i nic się nie dzieje, jedynie raz na rok regulacja w serwisie Landi i wymiana filtrów w przyszłe wakacje mnie czeka.

Btw. polecam tankowanie na Lukoilu lub Statoilu. Przez 1.5 roku tankowałem na BP i wszystko było ok, ale mocno się zdziwiłem jak raz skorzystałem z Lukoila i auto dostało kopa :O Shella nie polecam bo jest drogi, a efekty jak na BP, z Orlena korzystałem 2 razy i też było normalnie. LPG na Statoilu i Lukoilu sprawia, że autko jest nieco bardziej zrywne, co mnie mocno dziwiło. Ale po dyskusji na forum Octavii okazało się, że inni też mają podobne odczucia :)

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-14, 23:01   

neoXs napisał/a:
Mało kto ma fabryczną

- Dustery w wersji 4x2 mają już od pewnego czasu instalację "fabryczną"...
- dotychczas z reguły tankowałem Ameri Gas (na stacji u "mojego" serwisanta instalacji LPG) ale spróbuję teraz na Lukoilu, te stacje są bardziej dostępne...
- ja na gazie przejechałem aktualnie ok. 20 kkm i również poza gwarancyjnym przeglądem po 15 kkm nic się nie dzieje :-) ...

piotr. z 

Wysłany: 2012-10-21, 15:23   

Na Lukoilu w Gdyni (ul. Hutnicza) tankuję od lat. De facto kilkanaście lat na tej samej stacji tylko szyldy się jej zmieniały: Jet, cośtam-cośtam (nie pamiętam) i Lukoil. Ani razu nie miałem powodów do narzekań.

Tolman 
Zielony listek

Silnik: 1,6 16v
Wysłany: 2012-10-29, 11:01   

Witam
Ja mam w DD fabryczną instalację. Sprawuje się dobrze nie mam żadnych problemów.
Z tego co wiem zablokowana jest centralka i serwis (regulacje) wykonuje tylko aso. Co do jazdy na gazie to podobno te DD z fabryczną instalacją mają wzmocnione zawory.
Co do przeglądów to przy odbiorze pytałem się jak jest z przeglądami z gazem w skp skoro nowy samochód ma przegląd za 3 lata a następnie za 2 lata to uzyskałem odpowiedź że przeglądy robi się normalnie razem z samochodem i nie trzeba robić dodatkowych przeglądów co rok.

TD Pedro 

Wysłany: 2012-10-29, 11:49   

Tolman napisał/a:
Co do przeglądów to przy odbiorze pytałem się jak jest z przeglądami z gazem w skp skoro nowy samochód ma przegląd za 3 lata a następnie za 2 lata to uzyskałem odpowiedź że przeglądy robi się normalnie razem z samochodem i nie trzeba robić dodatkowych przeglądów co rok.

to coś nowego...

Damiansdz 

Silnik: 1,6 + LPG
Wysłany: 2012-10-29, 12:37   

Ciekawe mi powiedziano że co rok

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2012-10-29, 12:48   

wg przepisów przegląd samochodu z instalacją gazową ma się odbyć co rok - czyli okres między przeglądowy jest skrócony

sam mam taki problem, bo w WK mi nie wbili skróconego przeglądu (wg DR rejestracyjnego przegląd powinienem mieć w XI.2013, ale rok od montażu LPG minie VI.2013) - przy okazji ustawiania zbieżności na SKP zapytałem się o to diagnosty - oczywiście potwierdził to co już wiedziałem - tzn że okres jest skrócony i należałoby samemu z siebie przyjechać wcześniej, bo nie ma sensu jechać do WK i tracić miejsce w dowodzie ;-)

wspomniał tylko, że to chyba zmora w WK siedzi jakaś, bo bardzo często trafiają do niego auta na pierwszy przegląd po 3 latach z fabrycznym LPG - bo nikt w WK tego nie zauważył (a pieczątkę o LPG wbijali przecież), a właściciel nieuświadomiony

Damiansdz 

Silnik: 1,6 + LPG
Wysłany: 2012-10-29, 16:11   

Dziś byłem przy okazji na stacji diagnostycznej pytałem gościa i auta z lpg nie ważne co maja w dowodzie przegląd co roku się robi takie są przepisy.

Odpowiedz do tematu