Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-13, 20:56
TTTM. :) Najczęściej samo przechodzi, a jeśli nie, to poszukajcie na forum, bo problem jest znany i ktoś wymyślił, co trzeba posmarować żeby przestało.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-11-14, 10:37
Kurna eureka Kolego, może być że ten styropian pod wykładziną:)
Tak mi te piski się "słyszały" i do styropianu pasują:)
Swoją drogą to ten styropian mnie zaskoczył pod wykładziną w dusterze, trochę mi to budowlanką zalatuje a nie motoryzacją:). Chociaż pewno w tylnej kanapie (siedzisko) i w fotelach (?) też jest:)
Jak za parę lat ruda zeżre progi to zaaplikuję piankę montażową i duster będzie terenową altanką na kołach:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-11-14, 10:42, w całości zmieniany 4 razy
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-11-14, 13:12
styropian pod wykładziną
ostatnio nie trafiłem w sprzęgło, walnąłem mocno stopą w podłogę i mi się na narożniku podłoga wgięła - myślałem że to jest po prostu filc uformowany w narożnik albo podłoga mi przerdzewiała , ale skoro to styropian, to już się nie zamartwiam niepotrzebnie
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-11-14, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-11-17, 00:10
wieza napisał/a:
10 koni to za slaby :)
Zdziwiłbyś się. :] Na silniku zaburtowym Wietierok, o nominalnej mocy 8 KM, z czego najmarniej 4 zdechły, pchającym tonę El Bimbo, holowałem 5 innych łajb, o łącznej wadze dobrze ponad 3 tony. :) Fakt, na kanałach osiągaliśmy prędkość przelotową rzędu 3 Plujów[1], ale też nie spieszyło nam się nigdzie. :]
[1] - Pluj - miara (braku) prędkości jachtu. Ilość sekund, po której pluj rzucony z dziobu mija rufę. ;)
Wysłany: 2012-11-17, 23:02
Dyziek napisał/a:
miara predkosci znakomita
jestem kajakarzem, wiec mi ten termin umknal :)
Była jeszcze jednostka nieliniowa - Szczochy. ;) Pozwolisz, że nie rozwinę tematu. :>
mekintosz napisał/a:
Kiedys na Mazurach EL_Bimbo czy Wenuske napedzał tez czasem silnik Forelle prod NRD
To już chyba jakiś wypas w szelki był, bo nie miałem przyjemności. Skoro już się zrobiły wspominki przy makowcu ;) , to wspomnę jeszcze kolejny niesamowity silnik produkcji bratniej, mianowicie Salut. Wspomnienie należy mu się, bo koledzy źle usłyszeli przy przekazaniu łajby i lali do niego mieszankę 1:5 zamiast 1:50, a on mimo to chwilami jeszcze działał, nawet jeśli krótko. :D
Pedał sprzęgła piszczy podczas wciskania .Może ktoś wie w którym miejscu jest punkt podparcia pedału .Wkładałem głowę i nic nie widać osłony są dość szczelne .Badając ręką tak wygląda ,że z lewej strony.Pisk jest irytujący .Można by to spryskać WD-40 po wszystkim ale czy to coś da.Może ktoś miał taki przypadek albo ma jakiś pomysł.
Tak to by się zgadzało to może być styropian ,tylko psikać od środka ? tz. z kabiny chyba ,że
na pałę widoczność ograniczona z powodu przylegającej osłonie. Możę od komory silnika nie zaglądałem.
@fotolabor: Żaden styropian ((((: - po prostu osie w pedałach...
Dałem WD -40 z góry po całej części pedału , tak od razu nie ucichł, pisk wraz z przebiegiem robił się coraz słabszy aż po około 50 km ucichł zupełnie. Dodam ,że na trasie Gdańsk -Puck w czasie szczytu gdzie dużo świateł a co zatem idzie pedał sprzęgła był często używany. Widocznie penetracja WD -40 potrzebuje czasu gdyż spryskanie było bardzo ogólne brak dostępu i miejsca smarowania był tego powodem. Dzięki laisar za czujność i cenne wskazówki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum