Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2013-03-14, 21:10
jeśli lustra sa zwykłe, to muszę Cię rozczarować....
ja na jesień zakładałem same szkła podgrzewane (mata kosztuje 6 zł za sztukę ale pokruszyłem tafle przy odklejaniu), na poczatku kupiłem lustra zwykłe ale widoczność masakra, zamieniłem na asferyczne.... firma z sochaczewa
pozdro
Ostatnio zmieniony przez piotrek400 2013-03-14, 21:21, w całości zmieniany 3 razy
Dzięki kolegom
Lusterka są sferyczne - zobaczymy jak będzie po montażu
Czyli zaczepy/spinki mam y załatwione; lustro asferyczne - no cóż jest bez A - te dwie rzeczy wyjdą w praniu.
Kwestia masy plastycznej/klejącej - pozostaje otwarta
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
No i nadejszła wiekopomna chwiła zakupione jakiś czas temu powyższe lusterka zostały zamontowane w miejsce oryginalnych.
Czas poświęcony to coś koło godzinki; potrzebne: narzędzia dwa torxy T15 i T20 oraz święty spokój czyli żeby nas nic nie goniło.
By ściągnąć boczki warto się zapoznać się z filmem:
Lusterka, a raczej ich elementy mocujące w otworze drzwiowym lekko się różnią między sobą i wchodzą w niego dość ciasno:
Muszę przyznać że moje obawy o zaczepy nie miały najmniejszego sensu - wszystkie są całe - żaden się nie połamał ani nie urwał. Kurcze a może to wina tego iż elementy te wykonano w afrykańskiej fabryce? Myślę że warto jednak rozważyć zakup tej masy plastyczno-uszczelniającej która jest położona dookoła boczków pomiędzy nimi a blachą drzwi. Zastanawia mnie jak wygląda sprawa z folią - u mnie jej nie było ale spotkałem się z taką rzeczą w daewoo - ciekawe czy warto by było założyć i tutaj?
Lusterka są przymocowane dwoma wkrętami, kable połączone z wiązką kostką bardzo fajnie zamontowaną w uchwycie na wewnętrznej części drzwi:
Ważne by (przynajmniej u mnie) przed włożeniem w otwór po przykręceniu lusterka gąbki najpierw połączyć kostkę i naczepić ją w owym uchwycie.
Montaż w odwrotnej kolejności demontażu
A tak przedstawia się Leo_ś po zmianie lusterek oryginalnych od Logana MCV/Sandero/ i chyba bodajże Dustera:
Pogoda dopisała, w lusterkach widać teraz dużo więcej.
mysle ze bez problemu mozna dac folie i powinno byc lepiej w koncu w kazdym innym aucie tak jest :) no chyba ze tam nie ma odpływów w drzwiach :) to wstey moze byc problem
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-05-03, 21:11
d3mol3k napisał/a:
OK - dzisiaj niespodziewanie przyszły - kpl. nowych taiwańskich lusterek elektrycznie sterowanych i podgrzewanych nie wyszło drogo bo z przesyłką 144 pln.
Za 2 takie elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka i jeszcze z przesylka zaplaciles tylko 144zl??? Jakos tanio, nawet jak za zamiennik, tym bardziej ze tajwanski, a nie np. chinski. Gdzie kupiles te lusterka (o ile to nie tajemnica )?
Jeszcze pytanka do ogółu forumowiczow: Takie lusterka do Sandera i nowszych Loganow pasuja tez do Dustera, tak? Czy sa one moze znaczaco mniejsze (w sensie mniej wystaja na boki) niz te oryginalne w Dusterach?
.
Ano tak tanio :) udało mi się. A tajemnicą to nie jest u kogo - info masz na priva :).
Trochę ciężko je było wsadzić - maja więcej elementów centrujących otwór w drzwiach ale spokojnie powolutku je udało się wcisnąć na miejsca.
Ale powiem tak - widok naprawdę dużo lepszy - opłacało się.
Stare zostały sprzedane.
Co do Dustera - zapewne o ile masz identycznie wyglądające - zewnętrznie - to także pasują. Ale tu bym poczekał na potwierdzenie od mądrzejszych ode mnie - ja tu dopiero raczkuję.
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2014-09-05, 20:17, w całości zmieniany 2 razy
Mam mały problem. Doposażam swoję Dacię w różne bajery typu elektryczne szyby, centralny zamek, oseitlenie kabiny i bagażnika i utknąłem na elektrycznych lusterkach. Nie bardzo wiem jakie pino w lusterku co oznaczają i jak podłączyć lusterka podgrzewane i elektryczne do joysticka :(. Czy ktoś ma może rozpisane piny w lusterku i w joysticku ?? Byłbym wdzięczny za pomoc bo stoję w miejscu a próbowąłem już tylu kombinacji, że aż w szoku jestem że tyle można kombinowac :(
Zawsze można ze schematu dojść po kolorach. BA-biały, BE-niebieski, BJ-beżowy, CY-kryształowy lub biały, GR-szary, JA-żółty, MA-brązowy, NO-czarny, OR-pomarańczowy, RG-czerwony, SA-łososiowy, VE-zielony, VI-fioletowy.
Zawsze można ze schematu dojść po kolorach. BA-biały, BE-niebieski, BJ-beżowy, CY-kryształowy lub biały, GR-szary, JA-żółty, MA-brązowy, NO-czarny, OR-pomarańczowy, RG-czerwony, SA-łososiowy, VE-zielony, VI-fioletowy.
dziękuje bardzo. Jest to dla mnie pomocne ale tylko w części bo 75% kabli kłade od nowa :(. Moja Dacia to bardzo uboga jest w okablowanie. Wszystko musiałem kłaść od zera. Dzięki bardzo za kolorki :)
Pomóżcie,lusterka podgrzewane założone tylko potrzebuje miejsca podłączenia oprócz przekaźnika bo dostęp fatalny i sporo roboty z ściąganiem licznika,którędy idzie przewód podgrzewania do tylnej szyby?
którędy idzie przewód podgrzewania do tylnej szyby?
Ze skrzynki bezpieczników do złącza R2, umieszczonego pod progiem drzwi kierowcy, na ściance.
Ale najpierw sprawdź, czy przypadkiem nie masz już fabrycznie napięcia na bezpieczniku nr 21, bo stamtąd jest brane oryginalne zasilanie do podgrzewania lusterek.
(Którą masz w ogóle wersję włączania ogrzewania szyby - osobnym włącznikiem, umieszczonym koło przycisków szyb, czy guzikiem koło pokręteł wentylacji?).
Dzięki za podpowiedź i pomoc. U mnie wyłącznik jest koło przycisku opuszczania szyb czy jest napięcie na bezpieczniku 21 to sprawdzę jutro.Bezpiecznik nr 21 jest przed przekaźnikiem czy za nim bo jak zanim to tam bym się tam podłączył?
Proszę o informację, czy do Daci Logan - Sedan (2007) pasują lusterka z Sandero lub MCV?
Jestem od niedawna użytkownikiem tego samochodu i jazda z oryginalnymi lusterkami doprowadza mnie do pasji.
Wysłany: 2017-01-04, 19:55 Pytanie o wiązkę lusterek elektrycznych w Dusterze PH2
Mam pytanie, czy wiązki w drzwiach i w tunelu środkowym w Dusterze PH2 są takie same w wersjach z grzanymi/elektrycznie sterowanymi lusterkami jak w wersji bez grzanych lusterek?
Jest jakiś katalog online, gdzie można sobie porównać numery tych części?
Pytam, bo niektóre marki stosują takie zabiegi, że instalacja jest gotowa do przyjęcia pewnych rozwiązań od ręki i taniej jest wyprodukować jedną uniwersalną wiązkę do każdego samochodu, tak żeby tylko wyposażenie dołożyć jak klocki lego. (wiem, wiem Dacia to ultrabudżetowe auto, ale może jednak?)
Czy zatem wystarczy dokupić elektryczne lusterka (i grzane) plus przełącznik na tunel środkowy i podpiąć do istniejącej wiązki?
Zaglądał ktoś pod boczek drzwi Dustera PH 2 z manualnymi lusterkami? Jest tam, kostka pod lusterka?
_________________ 22 miesiące przygody z Dacią i wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum