Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Serdeczne dzięki, bałem się czy warto wymieniać, bo idzie ostra zima a ja często przemieszczam się z Trójmiasta w Suwalskie. Poprzednej zimy był problem z fabrycznymi bo pomimo, że miałem płyn do - 30 to pare razy na trasie lód osadzał się na piórach i był problem z widocznością.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-28, 22:55
chriskb napisał/a:
Poprzednej zimy był problem z fabrycznymi bo pomimo, że miałem płyn do - 30 to pare razy na trasie lód osadzał się na piórach i był problem z widocznością.
Ale to raczej wina płynu, a nie spryskiwaczy... Przy zamarzającym płynie ze spryskiwaczami mgłowymi będzie pewnie jeszcze gorzej - wielokrotnie większa powierzchnia parowania płynu w formie "mgły" niż w formie pojedynczego siku. Używam jakiegoś najzwyklejszego płynu z BP i jak do tej pory nie było żadnych problemów z zamarzaniem.
Kol. bebe, stosuję raczej dość dobre płyny. Nie było problemu, ani w górach (temp. poniżej 15-20) ani w jeździe w aglomeracjach miejskich. Miałem dwa przejazdy północnymi drogami Polski ostatniej zimy. Temperatura zewnętrzna około - 15, silny wiatr i przy szybkościach około stówy płyn najnormalniej zamarzał na piórach.
Ponieważ punktowe sikanie w DD nie jest najskuteczniejszym rozwiązaniem dlatego zapytałem o dysze mgłowe. Teraz jest dobry czas aby wymienić. Jak zaczną solić to jazda z matową szybą nie jest zbyt bezpieczna.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-04, 00:49
W nowym Sandero zostały zainstalowane fabrycznie dysze spryskiwaczy mgłowe. Moze ktos ma numer referencyjny i potrafi podac cene ? Czy podpasuja do Sandero I ?
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-08, 07:49
mekintosz, a jaką masz maskę, mocno pochyloną. Ja mam pochyloną, zakupiłem uniwersalne mgłowe na alledrogo, ale mi trochę za bardzo na dach sypią - regulacji nie mają. Może chcesz odkupić?
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-30, 20:44
Podjechałem , zakupiłem, przy okazji pogadaliśmy Będac na myjni zdecydowalem sie na montaż. Stare dyszki jakos wydłubałem. Nowe zainstalowałem i działa jak powinno. W Sandero akurat strumien konczy sie na koncu szyby, bez mycia dachu.
Też ostatnio takie założyłem i są rewelacyjne - robią na szybie dużo małych kropelek, a nie mgielną paprę, przez co wycieraczki chodzą lekko i ładnie czyszczą, a jednocześnie połowa płynu nie jest zwiewana na bok i nie ogranicza bardzo widoczności...
Fabryczne były fatalne - non stop musiałem ja poprawiać, a i tak lały po dachu.
Wysłany: 2013-05-30, 21:06
Gdzie dałes gumowa uszczelke ? Ja dalem od spodu maski, gdyz jej usytuowanie na gorze powodowalo, ze brzydko odstawały. Fabryczne tez byly bezposrednio na metalu.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-06-25, 18:48
Mam pytanie do kolegi Mekintosza. czy jak zamontowałeś uszczelkę u góry to pryskały inaczej? Pytam bo dziś założyłem do swojego Sandero (uszczelka na górze) i pryskają do doopy - za nisko - 1/4 wysokości szyby.
Wysłany: 2013-06-25, 20:27
mekintosz napisał/a:
Gdzie dałes gumowa uszczelke ? Ja dalem od spodu maski, gdyz jej usytuowanie na gorze powodowalo, ze brzydko odstawały. Fabryczne tez byly bezposrednio na metalu.
Pisalem wczesniej, na dole od strony srubki. Innaczej odstawala dyszka od blachy maski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum