Źle, nie źle. Nie wiem. Najważniejsze dla mnie, że fajnie oświetlają drogę po zmroku i w nocy.
Najdłużej wytrzymały fabryczne bo około 40000km.
Założę może jutro drugie to zobaczymy ile wytrzymają.
119205 zamontowane x-trem i jedziemy. Ciekaw jestem ile wytrzymają. Padła lewa poprzednio. Nie mogłem się przyzwyczaić przez te kilka dni do zwykłych żarówek.
Przy markowych żarówkach i dla samego testu robiłem porównanie na forum VW i po każdej zmianie żarówek nie było problemu. Ten system nie dotyczy żarówek no-name z marketu które same z siebie są krzywe.
Test robiłem na reflektorach z żarówką H4 oraz z H1 i zawsze było wszystko ustawione tak jak poprzednio. Po teście przestałem też jeździć na ustawianie świateł - robię to sam o ile taka jest potrzeba a ostatnio od 4 lat nie musiałem tego robić
Co innego nieświadomi użytkownicy oraz panowie z serwisów, którzy zawsze tłumaczą że po wymianie koniecznie trzeba ustawiać - widziałem jak ustawiają - dokładniej to nic nie robili
Bardziej niebezpieczne jeśli chodzi o rozpraszanie i oślepienia są brudne szyby reflektora.
PS-Wiecie że żarówki Boscha oraz GE sprzedawane jako +90% to Tungsram w innym opakowaniu ?
Informacja zaczerpnięta od hurtownika i przedstawiciela kilku różnych firm oświetleniowych
Ostatnio zmieniony przez skaktus 2014-03-24, 15:12, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2014-03-25, 00:17
GE jest właścicielem Tungsrama na węgrzech, tam powstaja te same żarówki w różnych pudełkach, ale nie wiedziałem że tez Bosh jest w to zamiszany. Te +90 i +120% to te same modele dostepne w 2 firmach
na stronie sobie wybierasz ofertę Tungsram albo GE:
I widzisz, ty to wesz, ale babsztyle w sklepach już mi gadali " Panie, te GE to dlatego droższe że to markowe a te Tungsramy to taka tania kicha"... Dlatego piszę tutaj :)
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-07-29, 06:38
Na H7 lub H4 polecam Philips Premium - świecą o jakieś pi razy drzwi 20-30% mocniej niż klasyczna narva a trwałość nie jest skrócona jak w innych żarówkach z serii plusX% , na BP kosztują ok 28 zł/sztukę ale na znanym portalu aukcyjnym są po parę do kilkunastu złotych. Fajnie też świecą osramy nightbreaker ale życie krótsze od Philipsów o jakieś 15-20%. Philips wytrzymuje u mnie ok. pół roku (12-14-kkm).
Co do H1 (długie) to polecam osram silverstar - światło super. Skupienie bdb, mam je 2,5 roku w tym aucie i rok były w moim poprzednim.Silverstary mam też aktualnie na H7. Wziąłem na próbę - światło bardzo jasne , nawet lepsze niż w Philipsach ale gorsze skupienie.
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-07-29, 06:39, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-07, 11:33
takie pytanko - bo może ktoś wie i nie będę musiał dopasowywać
jakiego rozmiaru jest śrubka trzymająca docisk żarówki H4 - wczoraj wyleciała mi śrubka podczas wymiany żarówki - możliwe że do wnętrza lampy, ale nie chce mi się jej wykręcać, jeżeli można wmontować po prostu nową śrubkę
na razie żarówka usztywniona przy pomocy szarej taśmy klejącej, mam nadzieję, że dobrze trzyma poziom
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2014-10-07, 11:34, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-10-19, 20:12
dzisiaj okazało się, że jednak źle trzyma poziom
z racji tego, że nie dowiedziałem się, jaka tam może być śrubka będę chyba musiał wybrać się do metalowego i kupić po 1sztuce z różnych rozmiarów (bo ryzykować drugim reflektorem wykręcając śrubkę od docisku nie zamierzam)
Naszarpałem się trochę, ale udało mi się wymienić żarówkę H4 od strony kierowcy. Poprzednią wymianę robiłem w jakiejś SKP. Najcięższa sprawa była z włożeniem i spasowaniem gumy już po wymianie. Dzięki informacjom z tego tematu (podziękowania dla wszystkich, jackthenight - b. pomocny filmik) odbezpieczenie sprężynko-drucika było, w porównaniu do reszty czynności, czystą przyjemnością.
Statystyki:
11 msc. 19,5 tys. km przebiegu: padają oba fabryczne Osramy H4 (nie na raz, ale w odstępie kilkudziesięciu kilometrów) - wymiana na Osram Bilux
11 msc. 17,8 tys. km przebiegu: pada H4 po stronie kierowcy (ciekawe ile jeszcze poświeci po stronie pasażera) - wymiana na Osram Ultra Life (dają na nią 3 lata gwarancji, czyli z moimi przebiegami wychodzi 45-60 tys. km., wątpię czy wytrzyma)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-20, 17:30
Od kwietnia 2013 cieszyłem się światłem żarówek Bosch +90. Styczeń 2015 padła od strony pasażera, jadąc dynamicznie po brukowej kostce. Ostatnio też zaliczyłem kilka dziur. może to przyspieszyło przepalenie się. Mimo użytkowania żarówek głównie wieczorem i w nocy ( mam DRL ) wytrzymała rok i 9 m-cy. . Kupiłem nowy komplet identycznych żarówek za 42 zł korzystając z bonu rabatowego na allegro.
Co do żarówek ważne jest pamiętać, aby wymieniać je zawsze parami. U mnie nawet kilkakrotnie zdarzyło się, że padły w tym samym dniu. Rano jedna, po południu druga. W dodatku zmieniając je naraz masz pewność, że świecą tak samo.
Nowy nabytek to jakiś niemiecki wynalazek - "Wotan" (Light Distribution GmbH)
Zginęła śmiercią tragiczną na posterunku, przy przebiegu niecałych 109900 km.
Siostra z kompletu wytrzymała w tym miejscu rok i 2 tygodnie oraz 21 tys. km.
Pancerny Tungsram po lewej dalej świecił, ale zaszalałem i wymieniłem obie żarówki, na General Electric, a "węgierka" trafiła do pudełka jako zapas...
...Z którego wychynęła dokładnie tydzień temu, bo po 22000 km i 11 miesiącach zmieniła GE po prawej stronie.
Po kolejnych 5 dniach i 200 km Tungsram wrócił jednak do rezerwy (: - w najlepszym stylu przemysłowej powtarzalności przestał świecić także lewy "generał"... Ponownie wymieniłem zatem obie żarówy - na OSRAM.
Dzięki niebywałej trwałości węgierskiego halogenu miałem także okazję sprawdzenia spadku jasności światła żarówki w czasie - i jest bardzo, bardzo wyraźna. Wszystkie H4 kupuję standardowe, nie jakieś "+1000000000000%zenonlukhajtek", i nowy Tungsram świecił sobie po prostu na biało, natomiast obecnie jego barwa jest widocznie żółtawa. Podaję ku rozważeniu...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-10-04, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-06, 19:22
Witam. Szukam jakiś zapasowych żarówek do Sandero II. I tak się zastanawiam czy warto zainwestować w coś lepszego o szumnych nazwach: Philips X-TREME VISION czy też Osram NIGHT BREAKER UNLIMITED ? Czy tego typu żarówki nie uszkodzą kloszy w Sandero?
Trafiłem kiedyś na taki filmik i niby jest jakaś tam różnica w stosunku do standardowych żarówek..
https://www.youtube.com/watch?v=bTnzPjyusJE
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-12-07, 07:59
w Note jakiś czas z uporem testowałem wzmocnione zarówno Night Breaker jak i Night Guide. Komplet jest 2-3 razy droższy od zwykłych (markowych) żarówek, a pojedynczo (najczęściej prawa strona, narażona na większe drgania) potrafiły palić się już po 2 miesiącach. Wróciłem do starych, oryginalnych, standardowych żarówek i jeździły kilka lat bez awarii. Jeśli chcesz używać (drogich) żarówek o zwiększonej sile strumienia świetlnego, przygotuj się na zakupy kilka razy w ciągu roku
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-12-07, 07:59, w całości zmieniany 1 raz
Ja polecam Tungsramy Megalight +90% ( mocne i o bielszej barwie z uwagi na niebieska koncowke)
Tanie i bardzo dobre , długo trzymają to na pewno - rok u mnie wytrzymują bez problemu.
Dar1962, może masz cos nie halo z instalacja , skacze Ci napiecie powyzej 14V i dlatego tak szybko się pala ?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-12-07, 16:09
corrado napisał/a:
Dar1962, może masz cos nie halo z instalacja , skacze Ci napiecie powyzej 14V i dlatego tak szybko się pala ?
opisałem przypadłość poprzedniego auta (Nissan Note). Po rezygnacji z tych wzmocnionych wynalazków założyłem oryginalne Osram i problem znikł - jeździły jeszcze 3 lata, aż auto znalazło nowego właściciela. W Dusterze (w styczniu 4 lata) spaliły mi się do tej pory 2 żarówki H7. Żadnych "+" nie używam. Żarówki typu "+" przy tej samej mocy i amperarzu mają o wiele cieńszy drut żarnika. Daje to wyższą temperaturę żarzenia, bielszy kolor i nieco lepszy zasięg świecenia, za to potrafi go uszkodzić byle wstrząs.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-12-07, 16:13, w całości zmieniany 2 razy
Mam w Lodgy jeszcze oryginalne żarówki "z fabryki". Przejechałem prawie 37 tys. km przez ponad 1,5 roku i żadna jeszcze nie przepaliła.
Ja zaraz po odbiorze i wymianie żarówek na inne też tyle przejechałem. Jest jedno ale. Połowę z tego zrobiliśmy na dziennych więc tak naprawdę, to mamy przejechane na nich około 16000km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum