Oooo..... też o tym nie pomyślałem. Tylko kto to zrobi taką poprawkę w ramach gwarancji? Klima włacza się i wyłącza co kilka naście sekund to większość myśli, że to wina leży w ilościach czynnika chłodzącego w układzie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Jak sobie oglądałem kompresory na allegro to zauważyłem, ze w tych nowych daciach po 2013 r. montują jakieś mniejsze kompresory i to chyba już nie sa sandeny 7sv16 tylko jakieś małe gówienka. Może one nie maja regulacji wydajności, co by pasowało do częstego taktowania kompresora klimy w tych nowych sandero i loganach. Niska ilość czynnika to niestety częste dobijanie klimy. Przy pojemności ok 800g zauważalny spadek wydajności następuje przy ubytku około 300-350g, co w nowej i szczelnej instalacji oznacza 6-8 lat eksploatacji. Przy pojemności 450g zapewne po 3, góra 5 latach trzeba będzie dobijać czynnika.
większość myśli, że to wina leży w ilościach czynnika chłodzącego w układzie.
Bo to jest sprawa podstawowa - dopiero po sprawdzeniu, że czynnika jest właściwa ilość, warto szukać innych przyczyn problemów (jeżeli dalej występują).
Ja u siebie wczoraj przy dużym upale zauważyłem iż sprężarka parę razy się wyłączyłą i włączyła przy dużym upale i ustawieniu wentylatora na 3. Zauważyłem to po obrotach(wskazówka rosła o 5 kresek i o 5 kresek spadała). Interesuje mnie także czy to normalne że jak stoję np. w korku i mam włączoną klimę to obroty skacza i opadają ok 1 kreski??też tak macie?
E tam faluje... obroty - przynajmniej w kopciuchu - są bardzo stabilne, a rosną tylko w przypadku załączenia sprężarki klimy, albo jak jest zimno i załączają się grzałki wentylacji.
A już na pewno klima nie powinna włączać się i wyłączać co kilka sekund.
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-20, 17:30
Uprzedzam że wyciszenie wentylatora wentylacji nie jest takie proste, bo wiele czynników mających wpływ na jego głośność ma swój początek w jego budowie, prowadzeniu kanału i tak dalej.
Maty wiele nie pomogą, bo drgania nie są tu głównym problemem, tutaj chodzi raczej o turbulentny przepływ.
Wysłany: 2014-07-02, 16:24 Klimatyzacja na jałowym i skoki obrotów
Witajcie
jestem świeżo upieczonym posiadaczem Sandero z 2013. Śmiga pięknie (jak na silnik 1.2 ;) ) Jedno mnie zastanawia. Dziś tak z 15 minut siedziałem w aucie czekając na kogoś. Klima włączona. I co jakiś czas skacze z 950 mniej więcej na 1050. Skacze dwa razy i znów spokój i za jakiś czas znowu. Jakby się coś włączało wyłączało i to powodowało? To moje pierwsze auto z klimą, stąd dziwne pytania może, za które z góry przepraszam :)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-04-13, 12:18, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2014-07-10, 15:27
lodziaz, U mnie objaw był identyczny po wymianie czynnika. Jak pojechałem do ASO stwierdzili, że powietrze dostało się do układu i stąd te ciągłe włączenia i wyłączenia sprężarki. U mnie włączała się i wyłączała co 2 sekundy
w jakimś wątku znalazłem że kilku użytkowników zmniejszyło ilość czynnika do opisanych przez laisara i sprężarka nie włącza i wyłącza co chwilę
wczoraj byłem w Decarze i jak do wszystkiego TTTM .. to chyba najgorsza odpowiedź jaką można usłyszeć, mam nadzieję że jak pojadę na Puławską to mi pomogą :)
uzyskałem odpowiedź od light7 że po zmniejszeniu ilości czynnika samochód zachowuje się następująco
Cytat:
Częstotliwość włączania i wyłączania kompresora w zależności od temperatury zewnętrznej (od 30 sekund przy 20 stopniach do ciągłego włączenia przy 26 i więcej stopniach)
u mnie np koło 30 st włączała się i wyłączała co chwilę ok 15-20 sek i niestety nie można nic z tym zrobić .. dobrze że chłodzi :)
Byłem niedawno z inną sprawą w serwisie, a przy okazji znów zgłosiłem problemy z klimą (wyłączyła się w trasie do Krakowa: opis zjawiska przedstawił kiedyś Karenzo).
Posiedzieliśmy z panem z serwisu w aucie. Posłuchał, powiedział, że ma się włączać i wyłączać, bo jest tak sprawna, ze nie potrzebuje pracować cały czas. Włączył na maksymalnie zimno i 4 bieg wentylatora. Wtedy klima przestała się włączać i wyłączać co chwila, bo ledwie nadążała. Ten zabieg miał udowadniać, że klima jest wydajna (żeby jeszcze ta sprawność polegała na skutecznych chłodzeniu auta ...). Niestety, dziś, gdy mamy cos ok 30 C w aucie nie gorąco może, ale i nie chłodno.
Hej lodziaz, może i chłodzi jak napisałeś.
Ale np. u mnie nie cały czas - bo w czasie jazdy na długiej trasie na włączonej klimie i temperaturze powietrza ok. 30 st. niestety po jakimś czasie (nie pamiętam ile to było może 2-3 godz.) przestaje chłodzić (nie wiem może zamarza parownik jak koledzy wcześniej napisali).
Uważam, że to jest imitacja klimy a nie klima. Niestety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum