Witam
Mam problem z moim Loganem tego typu , że gdy jadę autostradą i wieje wiatr to auto bardzo źle się prowadzi . Gdy tylko dostanie boczny wiatr to potrafi zmienić tor jazdy w ułamku sekundy o 0.5 m . Po przejechaniu kilkuset kilometrów człowiek wychodzi zmęczony jakby przejechał kilka tysięcy . Ciągła walka o utrzymanie prostego toru jazdy . W bezwietrzny dzień jest wszystko OK. Zauważyłem , ze po wymianie na zimówki w tym samym rozmiarze problem został praktycznie zniwelowany . Tylko bardzo silny wiatr utrudnia jazdę .
W związku z tym mam pytanie czy koledzy maja podobny problem a jeśli tak to jak go rozwiązali ? Ja osobiście chce wymienić letnie opony na Dayton D320 195/60/15 .
Ostatnio zmieniony przez DeepAutomatic 2014-07-16, 16:11, w całości zmieniany 1 raz
Najpierw spróbuj większego ciśnienia w oponach
niby banalne ale bardzo usztywniania samochód na trasie
poza trasą raczej nie polecam tego rozwiązanie bo sobie zawieszenie wykończysz
Nie zapomnę, jak leciałem na narty Renault Grand Scenic niemiecką autobaną 150 km/h. Przy wyprzedzaniu autobusu pierwszy i jak dotychczas jedyny raz w życiu poczułem działanie ESP - autobus chronił mnie od mocnych podmuchów wiatru. Wyobrażam sobie co muszą przeżywać właściciele Lodgy.
a tak że się spytam , czy założenie ESP jest możliwe np. dziś w serwisie? gość mi proponował przy zamawianiu ale pominąłem opcje a widzę ze by się przydała
Ale nie oszukujmy się te autka są wysokie, lekkie i bardo lubią poddawać się bocznym podmuchom. Ale nie tylko one. Ale ja nauczyłem się z tym żyć. Trzeba pilnować drogi którą się jedzie. O ile ciągły boczny wiaterek na otwartej przestrzeni nie jest taki straszny o tyle kiedy wyjeżdża się z za ekranu czy pagórka kierownica mocno w łapki i czeknie na reakcje auta. Mam jedynkę Logana i Dokkera - da się to opanować ale z racji parametrów auta nie są to rajdówki. Komfort podróżowania ginie przy 130 km/h przy wietrze.
Swego casu podróżując po niemieckich autostradach wyprzedzałem podczas wiatru (wiało od mojej prawej) renault Kangoo. Po minięciu go kangoo wiatr zepchnął na pas awaryjny. Także na takie niuanse też trzeba patrzeć.
@route2000 - bez osobistych ucieczek i uszczypliwości - wielu kierowców mówi że czegoś się nie boi bo ich autka mają to i to i tamto i ... po pewnym czasie widzisz takiego ful wypasa w rowie albo na latarni - czynnik ludzki nie zadziałał - albo inaczej zadziałał uwierzył w cud techniki zapomniał o złośliwości natury.
Człowiek uczy się cały czas.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Witam
Mam problem z moim Loganem tego typu , że gdy jadę autostradą i wieje wiatr to auto bardzo źle się prowadzi . Gdy tylko dostanie boczny wiatr to potrafi zmienić tor jazdy w ułamku sekundy o 0.5 m . Po przejechaniu kilkuset kilometrów człowiek wychodzi zmęczony jakby przejechał kilka tysięcy
Na pocieszenie: Jak siedzę za sterami tego pojazdu, to dopiero walczę z wiatrem... Przynajmniej wiesz, że masz samochód
Ja kilka razy jechałem tym autokarem jako pasażer i siedziałem na górze....... tak kiwało na boki jak na łajbie na morzu. Ale po paru podróżach tym autokarem można się przyzwyczaić
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Witam
Miałem różne samochody ale jeszcze takich stresów na autostradzie jak w tym to nie miałem. Samochód dosłownie przestawia . A kontrowanie kierownica pomaga wrócić na poprzedni tor jazdy a nie jest w stanie zapobiec jego zmianie . Oprócz zawieszenia duży wpływ na to mają fabryczne opony 185/65/15 w wersji "eco" . Bardzo małe opory toczenia + ich mała szerokość powodują małą przyczepność . Nawet wzrokowo widać że są jakieś nieproporcjonalne w stosunku do wielkości nadwozia .
Witam
Opony wymienione . Założyłem Dayton D320 195/60/15 . Niedługo wyjazd w kierunku południowym . Jak wrócę to dam znać czy jest poprawa , zwłaszcza na obwodnicy Wiednia (tam zawsze wieje) .
Witam
Na chwile obecną (przed wyjazdem) mogę powiedzieć , że wymiana opon bardzo poprawiła komfort jazdy:
1. Jest o wiele ciszej przy prędkościach ok. 120 km/h
2. Auto lepiej trzyma się drogi w zakrętach
3. Znikł efekt "wyprzedzania TIR'a"
4. Dodatkowo efekt wizualny .
Jeszcze przede mną test wiatru na autostradzie.
Jeżeli dalej będzie to samo to wymienię sprężyny zawieszenia na clio . Dzięki temu auto się obniży i będzie bardziej sztywne.
PS. Ciśnienie w oponach 2.4 bar na przodzie 2.3 na tyle . Spalanie bez specjalnej różnicy.
Ostatnio zmieniony przez DeepAutomatic 2014-08-11, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
a wcześniej jakie miałeś opony ? 4 sztuki wymienione ?
akurat Dayton D320 to głośne opony , mają współczynnik hałasu 73dB ,
+ duże opory toczenia - wskaźnik G
więc musiałeś mieć lipę wcześniej
http://www.ceneo.pl/2151373#tab=spec
Wymieniłem 4 szt. w celu zwiększenia przyczepności. W poprzednim aucie też zakładałem te opony i wzrostu hałasu nie zauważyłem a w tym miłe zaskoczenie bo jest ciszej w stosunku do fabrycznie zakładanych Continentali , a tego nie spodziewałem się wcale .
Witam
Właśnie wróciłem z wakacji . Auto spisywało się o niebo lepiej niż w zeszłym roku .
1. Brak bujania na autostradzie , nawet w sporym deszczu i 140 km/h można było wyprzedzać tiry trzymając kierownicę jedną ręką . Zresztą całą drogę przejechałem trzymając kierownice jedną ręką i to naprawdę delikatnie . Parę razy czułem jak boczny wiatr "przechyla " auto , ale toru jazdy nie zmieniał.
2. Zrobiło się naprawdę ciszej . Można śmigać 140km/h bez bólu głowy. Składa się na to wymiana opon , wyłożenie podłogi i przegrody matami filcowymi i "zaklejenie" otworów rur ogrzewania i klimatyzacji oraz wiązki przewodów elektrycznych na przegrodzie matami bitumicznymi (fabrycznie jest tam gąbka!!!)
Jak auto dobrze trzyma się drogi to jeżdżę jedną ręką , a jak go buja przy każdym wiaterku to rzeczywiście trzeba kierownice trzymać oburącz . Rozwiązałem mój problem i jestem bardzo zadowolony .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum