Ja chciałem kupić własnie AGURI PRESTIGE 2 bo miałem w poprzednim samochodzie i były dealne. Ciche i naprawdę solidne..
Znalazłem na allegro cuś takiego:
Wysłany: 2014-08-06, 11:17 Duster faza 2 - belki / poprzeczki do relingów
Temat znany i lubiany. Też jestem właścicielem tegoż pojazdu. Ceny bagażników - poprzeczek do tego modelu porażające. Więc pomierzyłem wszystko i nic nie wymyśliłem, szukałem po sklepach, przymierzałem, nic nie pasowało, termin wyjazdu na wakacje się zbliża, a tu lipa. Do piątku niedużo czasu. Więc za nieduże pieniądze - w porównaniu do tego co oferuje serwis oraz sprzedający którzy twierdzą, że ich poprzeczki pasują do Duster 2 - stworzyłem coś takiego (zdjęcia poniżej). Koszt całej operacji to 150zł plus browarek dla pracownika - czyli mnie.
Na aukcji allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/bagazni...438239939.html, link do sklepu sklep@autosiatki.pl BAGAŻNIK BAZOWY NA RELINGI (belki poprzeczne) Długość belki - 120cm. Z przesyłką 137zł.
Następnie udajemy się do sklepu Castorama gdzie dokonujemy zakupu śrub M6 o długości 8cm, nakrętek M6 z pamięcią (klucz 10), podkładek - wszystko po 8 sztuk. Ten sam sklep dział z zawiasami metalowymi do szaf, bram itd, tu kupujemy po 2zł z groszem 4 sztuki takiego płaskownika z otworami rozmieszczonymi co mniej więcej 8cm.
Śruby po nakręceniu dwóch nakrętek M6 skracamy brzeszczotem (jak na zdjęciu).
Potem montujemy i mamy coś takiego. Wiem można się bawić w wykrzywianie blachy do kształtu podobnego jak ta załączona na zdjęciu (czarna), ale dziś jest środa a ja w piątek wyjeżdżam :mrgreen:
Ciekawe spostrzeżenie czy wiecie że rozstaw naszych relingów w DD2 jest inny z przodu a inny z tyłu, znaczy się wewnętrzna odległość z tyłu jest mniejsza a niżeli ta przednia i to o prę centów :-D, wyszło to po montażu poprzeczek. To tyle, Polak potrafi, a to czy estetycznie jest to piękne czy nie to mam to w D...e.
2.jpg
Plik ściągnięto 18240 raz(y) 45,71 KB
33.jpg
Plik ściągnięto 387 raz(y) 156,81 KB
44.jpg
Plik ściągnięto 296 raz(y) 236,92 KB
77.jpg
Plik ściągnięto 359 raz(y) 151,57 KB
55.jpg
Plik ściągnięto 322 raz(y) 159,73 KB
66.jpg
Plik ściągnięto 338 raz(y) 194,87 KB
11.jpg
Plik ściągnięto 217 raz(y) 219,67 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2018-03-06, 14:06, w całości zmieniany 3 razy
Boksa się wrzuci i o to mi chodziło . Ja wrócę z wakacji to pomyślę nad giętymi blachami , z tym , że ich szerokość nie może być większa jak tych blaszek z orginału , bo nie zmieszczą się pomiędzy wolną przestrzenią dachu a belek , takie ustrojstwo . Nasze reilngi nie dość że są stożkowate to jeszcze górna krawędź jest pod katem i dolna też . Podobne o ile nie takie same relingi ma Nissan Pathfinder .
Jedno jest pewne - po dokręceniu ani drgną , nie odstają zbyt wiele , na pewno nie wychodzą poza obrys , tył kończy się na wysokości gumy w drzwiach , a przód przy rynience na dachu . Potrzeby jedynie do montażu klucz nr 10 najlepiej jakiś długi i ręcznik , aby go na dachu rozłożyć . Ja podkleiłem jeszcze taśmą "power tape " te blaszki .
Fajna realizacja, taki Daciowy underground, a nie zgoda na gotowy produkt.:)
żeby tylko śruby wytrzymały i któraś się nie urwała, bo będzie bum-box..;) Sprawdzaj ich dokręcenie w czasie podróży i powinno być OK.:)
Marek1603 - jadę do Rusionowa ( pomiędzy Jarosławcem a Dąbkami ) , tame nie problemów jak masz psa ,zadupie ale fajnie las ,jet gdzie pochodzić , a paliwo nie jest już na kartki
Sandy - może śruby wytrzymają , spoko będzie , tam nie ma wielkich sił na rozciąganie , tym bardziej , że gwint jest tylko na dole a całość to pręt .
Idę przymierzyć mojego boxa , też za śmieszne pieniądze ale ma atesty jakiegoś krasztestu i czegoś tam jeszcze jest z ABS-u i zamykany w trzech punktach , zakupiony w tz. promocji za 399zł ( długość 220cm , szer. chyba 40cm i wys 35cm , coś koło tego )
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4274 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-06, 15:23
Dlaczego nie użyłeś oryginalnych blaszek wygiętych z zestawu ? Ja bym popracował nad wyglądem tych dolnych blaszek. Można je pomalować ew założyć koszulkę termokurczliwą. Jak złapią rdzę będzie wyglądać paskudnie. Ponadto oprócz nakrętki z pamięcią zastosowałbym jednak klasyczną podkładkę oraz na dodatek jedna sprężystą - by całość się nie rozleciała.
mekintosz - orginalne blaszki nie obejmą dolnej części relingu bo ich siedzisko jest o co najmniej 1cm krótsze . Blaszki dolne to ocynk i to nie są blaszki tylko kawał blachy szeroki na 5 cm . Nie ma mowy o takiej ilości podkładek , bo po stronie wewnętrznej część dachu jest wybrzuszona i śruba o długości 7cm ledwo się mieści . Blaszki można wygiąć , ale nie mam na to czasu , juto wyjeżdżam .
Ja chciałem kupić własnie AGURI PRESTIGE 2 bo miałem w poprzednim samochodzie i były dealne. Ciche i naprawdę solidne..
Znalazłem na allegro cuś takiego:
Pojechałam do FeuVerta i pan sprzedawca wybrał mi belki na relingi do Dustera 2. Kazałam na miejscu zamontować, panowie zamontowali mi belki jak na zdjęciu.
Teraz okazuje się, że w ogóle nie pasują do mojego boxa Thule, który używałam od lat z czterema poprzednimi autami
Widziałam, że ktoś miał wcześniej podobny problem. Co w końcu wybrać? Te uniwersalne od Thule mnie nie przekonują, bo na postoju każdy może przeciąć te paseczki i w dwie osoby zdjąć boxa razem z belkami, pomimo zamknięcia na klucz, dlatego szukałam czegoś bardziej przekonującego. Co możecie doradzić?
Trochę dziwny ten montaż - nie do relingów a do ich plastikowych osłon. Co z wytrzymałością takiego rozwiązania? Przecież relingi mocowane są do nadwozia za pomocą plastikowych stóp a na nie zakładana jest na zatrzask osłona.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-12-17, 17:08
przez ten plastik reling idzie do końca, aż do tylnego mocowania, ciekaw jestem jak wygląda to z przodu i z boku (czy całość jest poziomo)
Te uniwersalne od Thule mnie nie przekonują, bo na postoju każdy może przeciąć te paseczki i w dwie osoby zdjąć boxa razem z belkami, pomimo zamknięcia na klucz,
to raczej będzie trudne dlatego, że w tych paseczkacj jest dosyć solidne metalowy "szkielet"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum