DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2014-05-18, 23:01
Zamarzanie parownika klimatyzacji - wersja od 2012 r.
Autor Wiadomość
route2000 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2014-08-14, 07:58   

Parownik już był zaszroniony na maxa i stąd "śnieg" leciał...
IMHO to parownik (pod deską rozdzielczą) jest trochę za mały w stosunku do układu klimatyzacji. Jednym słowem cały układ jest za mały na taki samochód, taki układ to się montuje w małych autach, a nie w Dusterach.

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2014-08-14, 08:17   

route2000 napisał/a:
IMHO to parownik (pod deską rozdzielczą) jest trochę za mały w stosunku do układu klimatyzacji. Jednym słowem cały układ jest za mały na taki samochód, taki układ to się montuje w małych autach, a nie w Dusterach.

Zatem uważasz, ze to problem konstrukcji. Ciekawe, czy taki parownik da się wymienić na większy? Ciekawe, co mi odpowiedzą "z centrali"...

BoloSr 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM (115KM/260Nm)
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2014-08-14, 08:18   

route2000 napisał/a:

moze tak byc ale mozna to w rozny sposob rozwiazac :)
najgorsze jest to ze auto musze im zostawic na 2-3 dni i do ASO ma ktos z gory zawidac i problem maj rozwiazac tylko jakos nie usmiecha mi sie na tyle auta u nich zostawiac :(

piku napisał/a:
route2000 napisał/a:

Zatem uważasz, ze to problem konstrukcji. Ciekawe, czy taki parownik da się wymienić na większy? Ciekawe, co mi odpowiedzą "z centrali"...

watpie zeby dalo sie wstawic wpiekszy to moze byc wina sterowania poprostu i tu jest problem ktorego nie potrafia jeszcze rozwiazac :(
Ostatnio zmieniony przez BoloSr 2014-08-14, 08:19, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-08-14, 11:25   

route2000 napisał/a:
parownik (pod deską rozdzielczą) jest trochę za mały w stosunku do układu klimatyzacji

Jest taki sam jak w loganach gen I, gdzie chyba nigdy nie zdarzyły się takie problemy.

piku 

Wysłany: 2014-08-14, 11:32   

laisar napisał/a:
route2000 napisał/a:
parownik (pod deską rozdzielczą) jest trochę za mały w stosunku do układu klimatyzacji

Jest taki sam jak w loganach gen I, gdzie chyba nigdy nie zdarzyły się takie problemy.

Mówiąc krótko: jest problem i nie wiadomo, gdzie jego źródło i jak rozwiązać. Czekam na odpowiedź od Renault/Dacii. Na razie prosili o podanie dokładnych danych mojego auta i moich, choć żadne z nich nie są potrzebne, żeby odpowiedzieć na pytanie, czy znają problem i nad nim pracują.

stykowski 

Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1.6 16V LPG
Wysłany: 2014-08-16, 09:48   

Karenzo napisał/a:
u mnie czuć moment załączenia klimy przy wyprzedzaniu ale jest na to sposób
nie wtłaczać jej w trakcie wyprzedzania tylko przed/po ?
niektórzy to szukają dziury w całym
i nie jest to jakies mega szarpniecie tylko przez 1 sek auto przestaje przyspieszać

Z całym szacunkiem, ale wyprzedzając inny samochód, fakt że auto przez 1 sek przestaje przyspieszać, jest niczym innym jak stwarzaniem zagrożenia dla Ciebie, oraz przewożonych przez Ciebie pasażerów, oraz innych użytkowników dróg po których się poruszasz. Nie po to kupujesz samochód by zastanawiać się, czy przypadkiem klimatyzacja się nie włączy. A z drugiej strony, wyłączanie jej w trakcie wyprzedzania jest pójściem na łatwiznę. Bo niby można ją wyłączyć, ale z drugiej strony - czy fakt wyprzedzania musi wiązać się z rytuałem i przygotowaniami do tego manewru, jakby to było nie wiadomo co? Po prostu - jedziesz, wyprzedzasz i chcesz czuć się komfortowo. Nic więcej.

I niezależnie czy jedziesz Dacią, Fordem czy Szmelcwagenem.

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2014-08-16, 09:57   

W autach o małej mocy, tego efektu nie unikniesz niestety. Ale zawsze można kupić coś deczko mocniejszego. Porsche :?: pozdr

piku 

Wysłany: 2014-08-16, 10:00   

jurek napisał/a:
W autach o małej mocy, tego efektu nie unikniesz

To nieprawda. Pisałem już: mam Skode Fabię 1,2, 86 KM - nie odczuwa się załączania klimy: jest chłodno, komfortowo w aucie i to jedyne, co z działania klimy czuć.

stykowski 

Wysłany: 2014-08-16, 10:19   

jurek napisał/a:
W autach o małej mocy, tego efektu nie unikniesz niestety. Ale zawsze można kupić coś deczko mocniejszego. Porsche :?: pozdr

Miałem przez 6 lat Citroena C3 1.4 HDi 68 KM - i wybacz, ale tam klima działała wybornie... I nic nie szarpało, nie zamulało silnika, a co najważniejsze - nie pluło mi w twarz śniegiem. Tak więc teoria ze śmietnika :D

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-08-16, 11:00   

U mnie w sandero 68KM wyraźnie czuć moment włączania się klimy oraz zmniejszenie mocy. Tylko nie dzieje się samo, muszę świadomie włączyć klimę. Potem jak już kierowca przyzwyczai sie do zmniejszenia mocy jedziemy normalnie, bez szarpań i innych niespodzianek. Tylko pewnie z mniejszym przyspieszeniem i v-max. Być może w innych markach mniej czuć moment włączenia klimatyzacji ale nie oznacza to, że klima nie zmniejsza mocy silnika. Wiadomo, że zabiera ileś KM i mocy zaś dodaje l/100 km w spalaniu.

http://moto.onet.pl/aktua...ze-osiagi/8wyqm
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-08-16, 11:02, w całości zmieniany 1 raz  

jurek 

Wysłany: 2014-08-16, 11:07   

U mnie jest tak jak piszesz. Jako świadomy kierowca wiem , że jak już klima działa to np przy wyprzedzaniu albo ruszaniu pod górę muszę brać to pod uwagę, bo koniki klima odbiera w każdym aucie. Jak jest sytuacja podbramkowa wyłączam po prostu klimę. pozdr

piku 

Wysłany: 2014-08-16, 11:07   

mekintosz napisał/a:
Być może w innych markach mniej czuć moment włączenia klimatyzacji ale nie oznacza to, że klima nie zmniejsza mocy silnika. Wiadomo, że zabiera ileś KM i mocy zaś dodaje l/100 km w spalaniu.

Oczywiście, dokładnie tak: na pewno klima wymaga mocy, natomiast w dobrze zaprojektowanych autach nie jest to odczuwalne podczas jazdy.

stykowski 

Wysłany: 2014-08-16, 11:15   

Panowie tu nie chodzi o odczuwanie działania klimy podczas jazdy, w sensie zmniejszenia mocy, bo to jest oczywiste.

Chodzi o to, że w Dusterach co chwilę sprężarka się włącza i wyłącza co powoduje chwilowe bardzo duże obciążenie silnika. A podczas jednostajnej jazdy dzieje się to dość często i masz wrażenie że coś nagle spowalnia Ci samochód po czym odpuszcza, i znowu spowalnia. Tak być nie powinno.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-08-16, 11:24   

Pytanie czy to nagłe spowolnienie samochodu spowodowane obciążeniem silnika przez wlączającą się klimatyzację ( jej sprężarkę ) jest większe niż to, które ja doświadczam robiąc to guziczkiem w moim sandero. Z Twego opisu wnioskuje, że auto wyhamowuje, muli jakbyś niemal ręczny zaciągał. Rozumiem, że cały czas podczas tych cyklicznych włączeń sprężarki cały czas dioda wkazująca na włączenie klimy jest zapalona ? Może kiedyś się spotkamy na spocie i obaj porównamy zachowanie naszych pojazdów podczas włączania klimy.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-08-16, 11:25, w całości zmieniany 1 raz  

piku 

Wysłany: 2014-08-16, 11:28   

stykowski napisał/a:
w Dusterach co chwilę sprężarka się włącza i wyłącza co powoduje chwilowe bardzo duże obciążenie silnika. A podczas jednostajnej jazdy dzieje się to dość często i masz wrażenie że coś nagle spowalnia Ci samochód po czym odpuszcza, i znowu spowalnia. Tak być nie powinno.

Tak być nie powinno. I nie jest we wszystkich Dusterach. W moim, Laureat 2, 1,5 dCi 110 KM rocznik 2012, nie odczuwa się tego braku/zmniejszenia mocy, mimo że faktycznie klima co chwila włącza się i wyłącza (słynne syczenie, niesłyszalne w kabinie podczas jazdy).

cookie 

Model: Logan MCV
Silnik: 0,9Tce
Wysłany: 2014-08-16, 12:10   

W swoim DCI masz cokolwiek więcej momentu w zapasie niż w 1,6. W ogóle wlaczenia Klimy to ja nie czułem tylko w mitsu l200 2,5td i w 3litrowej benzynie. Tyle ze w żadnym z tych samochodów Klima nie taktowala.

stykowski 

Wysłany: 2014-08-16, 12:19   

mekintosz napisał/a:
Pytanie czy to nagłe spowolnienie samochodu spowodowane obciążeniem silnika przez wlączającą się klimatyzację ( jej sprężarkę ) jest większe niż to, które ja doświadczam robiąc to guziczkiem w moim sandero. Z Twego opisu wnioskuje, że auto wyhamowuje, muli jakbyś niemal ręczny zaciągał. Rozumiem, że cały czas podczas tych cyklicznych włączeń sprężarki cały czas dioda wkazująca na włączenie klimy jest zapalona ? Może kiedyś się spotkamy na spocie i obaj porównamy zachowanie naszych pojazdów podczas włączania klimy.

Nie przesadzałbym że jest to efekt porównywalny z zaciąganiem ręcznego, ale wyczuwalny i wyraźnie zakłócający płynną jazdę.
Gdyby tak działo się we wszystkich samochodach z klimą to byłoby ok, ale nie miałem tego wcześniej.

kakus 

Marka: dacia
Model: Stepway II
Silnik: Tce 90
Wysłany: 2014-08-16, 13:11   

W TCe 90 w czasie jazdy normalnie to włączenie klimy jest nieodczuwalne na silniku ... natomiast spadają jego maksymalne parametry. Spada Vmax i przyspieszenie tak że do wyprzedzania muszę ją wyłączyć ... tak samo jak funkcję ECO .

jurek 

Wysłany: 2014-08-16, 17:40   

W tym wypadku coś jest nie tak. Jak już mam włączoną klimę to nawet w czasie ostrej kilkugodzinnej jazdy nie odczuwam właczania/wyłączania klimy. Jak postoję w korku, albo jadę żółwiem z powodu zatoru, to owszem od czasu do czasu wentylator włącza wyższe obroty i wtedy jest dość głośno bo tego ponoć wymaga chłodnica klimy. Ale trwa to chwilkę, potem spokój do następnego korka. pozdr

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-08-16, 18:32   

jurek napisał/a:
U mnie jest tak jak piszesz. Jako świadomy kierowca wiem , że jak już klima działa to np przy wyprzedzaniu albo ruszaniu pod górę muszę brać to pod uwagę, bo koniki klima odbiera w każdym aucie.

Tylko zazwyczaj te nieużywane w danej chwili.
Rzadko wykorzystuje się pełną moc silnika.
Po prostu nie można kupować aut z podstawowym silnikiem, któremu brakuje wszystkiego, mocy na niskich obrotach w szczególności i włączenie jakiegokolwiek obciążacza rozkłada go na łopatki.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-08-16, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

grapess 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 + LPG
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2014-08-17, 09:06   

Cytat:
Po prostu nie można kupować aut z podstawowym silnikiem, któremu brakuje wszystkiego, mocy na niskich obrotach w szczególności i włączenie jakiegokolwiek obciążacza rozkłada go na łopatki.

Nie zgadzam się z tym,
Jeżeli tak jest to oznacza, że samochód jest źle zaprojektowany.

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-08-17, 09:46   

grapess napisał/a:
Cytat:

Nie zgadzam się z tym,
Jeżeli tak jest to oznacza, że samochód jest źle zaprojektowany.

Niekoniecznie, niektórzy mają niższe wymogi i nie używają praktycznie gazu, nie wyprzedzają, nie potrzebują mocniejszego silnika.
Do dojazdu emeryta paru km na działkę, czy na ryby, takie auto wystarczy.
I auta z takim silnikami są zazwyczaj na górze cenników.

Trzeba mieć tylko tego świadomość i do normalnej eksploatacji nie kupować aut nie jeżdżących i będzie ok.
Wykluczenie małych, wolnossących silników z listy wyboru, znakomicie ułatwia rozeznanie się które auto się do czegoś nadaje.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-08-17, 16:48, w całości zmieniany 2 razy  

pawelg 

Model: Duster II 4x4
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2018
Wysłany: 2014-08-17, 10:27   

Czytając te opisy zamulania przy włączaniu klimatyzacji - aż wczoraj specjalnie się przejechałem i sprawdziłem jak to jest u mnie.

Owszem, klimatyzacja czasami sie na chwilę wyłącza (da się to rozpoznać tylko po tym, że zaczyna lecieć trochę cieplejsze powietrze), przy okazji wydaje syczący dźwięk ale w żadnym stopniu nie wpływa na zamulenie samochodu.

Sprawdziłem czas potrzebny na rozpędzenie samochodu na tym samym odcinku z 60 do 110 (całość na 6 biegu) - takie typowe wyprzedzanie - z klimatyzacją i bez - różnica wyszła poniżej 2 sekund (26.2 vs 27.4) - co równie dobrze mogło mieć związek z wiatrem lub samym pomiarem.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której z powodu włączonej klimatyzacji nie byłbym w stanie wyprzedzić innego pojazdu...

P,paw
Ostatnio zmieniony przez pawelg 2014-08-17, 10:59, w całości zmieniany 4 razy  

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wysłany: 2014-08-17, 13:48   

z 60 :shock: ?
to mi by na 5 silnik dostał żabki
przy zmianie na 80 mam 2,1 tyś obr
to przy 60 miał bym 1,6 tyś obr
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-08-17, 13:49, w całości zmieniany 1 raz  

pawelg 

Model: Duster II 4x4
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2018
Wysłany: 2014-08-17, 14:00   

Karenzo napisał/a:
z 60 :shock: ?
to mi by na 5 silnik dostał żabki
przy zmianie na 80 mam 2,1 tyś obr
to przy 60 miał bym 1,6 tyś obr

U mnie 60 to juz zdecydowanie 6-tka (komputer też tak sugeruje).
Przy tej prędkości przy przyłożenie gazu do dechy całkiem dobrze się zbiera - choć kompurer sugeruje redukcję do 5-tki tak do 75 km/h.

P,paw

Odpowiedz do tematu