DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Mapy do MediaNav
Autor Wiadomość
waldsz 

Marka: Clio IV
Model: Grandtour
Silnik: 0.9
Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-10-02, 19:07   

Cav - wynika z wpisu, że też nie używałeś Menavrusa. Ja też go nie szukałem czytając o jego wątpliwych zaletach za twardą walutę i niezbyt łatwym pozyskaniu.
A więc pozostając w naszych codziennych realiach uważam że :
- fabryczny Media Nav ma bardzo dużo wad ( fatalna grafika mapy, cienkie drogi w 3d, brak
możliwości wstawienia autka 3d zamiast strzałki, brak odtwarzacza video, zdjęć i innych,
pulpit bez kolorystyki, brak sejwowania tras )
- nakładka mediapik jest w porównaniu z powyższym znakomitym ulepszeniem ( mamy 2 różniące
się nawigacje, inne programy, bardzo ładne skórki do wyboru na jedno kliknięcie, przy
na stałe włożonym pendrivie wszystko działa bez większego problemu, wystarczy raz
kliknąć, mapy zmieniamy sami kiedy chcemy. Brak jedynie dźwięku nawigacji przy
włączonym radiu, bo przy mp3 jest - ale i to
może z czasem ktoś rozwiąże ). A poza tym jest to tylko darmowa alternatywa i trochę
ćwiczenia szarych komórek - jak się komuś nie podoba lub ma kłopoty w obsłudze to trudno.
Ostatnio zmieniony przez waldsz 2014-10-05, 04:48, w całości zmieniany 1 raz  

marmar 

Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Wysłany: 2014-10-02, 20:00   

Witam

Po co wyjmować pendrive? jak wyjmiesz nie masz odtwarzacza mp3.
Przełączasz z nakładki Jasia na oryginał i korzystasz z MN - wszystkie funkcje działają.

W rosyjskiej jest możliwość podmiany map w oryginale MN, opisane w
"Инструкция по установке Menavrus 401"

waldsz 

Wysłany: 2014-10-02, 20:40   

Oczywista racja (pisałem o wyjęciu pendriva z podtekstem o niezajmowaniu się nakładką ).

jas_pik 

Marka: Mitsubishi
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2,0
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2014-10-02, 20:41   

Cav napisał/a:
Już na ten temat była dyskusja, obsługa manavrusa twierdzi że można, niektórzy jego użytkownicy też, więc nie ma powodu, żeby to negować, chyba że empirycznie stwierdziłeś.

Przez kilka dni miałem możliwość przetestowania Manevrus'a oraz sprawdziłem jakie zmiany w oryginalnym systemie wprowadza co dało mi impuls do poszukiwania innego rozwiązania.
Stawierdziłem że po wgraniu Manevrusa nie można przeprowadzić upgradu map.
Aby móc zrobić upgrade oryginalnych map trzeba wrócić do oryginalnego systemu.

Bez problemu można w mojej nakładce doprowadzić do tego aby działał bez pendrive , tak samo można by było wrzucić mapy do pamięci wewnętrznej MediaNav.
Nie zrobiłem tego z powodów wyjaśnionych poniżej.
Pamięć wewnętrzna MN o całkowitej pojemności 8 GB jest podzielona na cztery bloki o pojemności po 2 GB. Wgrywając np mapy do bloku pamięci można łatwo przekroczyć wielkość bloku o limicie 2 GB
Doprowadzenie do przepełnienia jednego bloku może doprowadzić do totalnego zbrickowania urządzenia.
Firmowe oprogramowanie nie pozwala na wgranie do bloku pamięci przeznaczonym na mapy StorageCard4 zestawu map większych niż 2GB . Większość urządzeń uwalonych przy Manevrusie zdarzyło się przy wgrywaniu map do tej wewnętrznej pamięci.
Pliki systemowe windowsa znajdują się w StoragrCard - i bardzo często zdarza się uszkodzenie ich przez pliki Manevrus'a

wojwoj9 

Marka: renault
Model: clio
Silnik: 09 tce
Wysłany: 2014-10-03, 11:32   

jas_pik napisał/a:

Bez problemu można w mojej nakładce doprowadzić do tego aby działał bez pendrive

Niech już działa z pendrive.
Ale u mnie za każdym razem żeby się otworzyło Igo, dwa razy pobiera aktualizację t/j 5-8 minut.
Wyjmę pendrive i spowrotem wymaga aktualizacji.
Wygląda na to że nie zrobił upgrade z MN, bo nie ma żadnego oznacznika, pomarańczowa kropka pokazuje się dopiero po aktualizacjach.
Czy tak ma być, czy to normalne?
Ostatnio zmieniony przez wojwoj9 2014-10-03, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-03, 12:17   

wojwoj9 napisał/a:

Ale u mnie za każdym razem żeby się otworzyło Igo, dwa razy pobiera aktualizację t/j 5-8 minut.
Wyjmę pendrive i spowrotem wymaga aktualizacji.

Oznacza to że na pendrive jest wciąż plik aktualizacyjny upgrade.lgu Po jednokrotnej aktualizacji trzeba go wykasować a wtedy już nie będzie wymagać aktualizacji . To wszystko.

wojwoj9 napisał/a:

.. pomarańczowa kropka pokazuje się ..
Czy tak ma być, czy to normalne?

Wtedy żółta kropka pokaże się gdy wykryje iż jest pendrive z programem ( nakładką).

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2014-10-03, 15:08   

jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:
Już na ten temat była dyskusja, obsługa manavrusa twierdzi że można, niektórzy jego użytkownicy też, więc nie ma powodu, żeby to negować, chyba że empirycznie stwierdziłeś.

Przez kilka dni miałem możliwość przetestowania Manevrus'a oraz sprawdziłem jakie zmiany w oryginalnym systemie wprowadza co dało mi impuls do poszukiwania innego rozwiązania.
Stawierdziłem że po wgraniu Manevrusa nie można przeprowadzić upgradu map.

Aaa, chodzi Ci o taki upgrade od Dacii?
A mnie o taki, w w wyniku którego w urządzeniu znajdą się mapy lepsze niż oryginalne.
I ten jak najbardziej jest możliwy.

jas_pik napisał/a:

Bez problemu można w mojej nakładce doprowadzić do tego aby działał bez pendrive , tak samo można by było wrzucić mapy do pamięci wewnętrznej MediaNav.

Nadal pozostawiając ten alternatywny soft nawigacyjny (i-go 8.3) zamiast oryginalnego (i-go primo dla Dacii)?
No to niestety niewiele to zmienia.

Ale i tak - napisz jak to zrobić, przyda się na wakacje.

Cav 

Wysłany: 2014-10-03, 15:15   

waldsz napisał/a:
Cav - wynika z wpisu, że też nie używałeś Menavrusa. Ja też go nie szukałem czytając o jego wątpliwych zaletach za twardą walutę i niezbyt łatwym pozyskaniu.
A więc pozostając w naszych codziennych realiach uważam że :
- fabryczny Media Nav ma bardzo dużo wad ( fatalna grafika mapy, cienkie drogi w 3d, brak
możliwości wstawienia autka 3d zamiast strzałki, brak odtwarzacza video, zdjęć i innych,
pulpit bez kolorystyki )

Oczywiście.
Ale za to komunikaty w oryginalnej nawigacji są słyszalne gdy słuchasz radia/odtwarzacza, dobrze działa zestaw głośnomówiący, nawigacja nie wywala się podczas pracy, nie musisz zatrzymywać samochodu i resetować całego ustrojstwa jak już się wywali.

Mnie przekonują takie jak wyżej konkrety, wodotryski zupełnie mnie nie interesują.

Żeby była jasność - przetestowałem tą jasiową nakładkę dość dobrze, przez 5 tys km jeździłem tylko z nią i zrobię to z braku laku również za rok, gdy wyjadę za granicę.
Jest świetna, bardzo duży krok naprzód (w stosunku do jej braku), daje Ci kontrolę nad Twoim urządzeniem, kolega wykonał kawał naprawdę dobrej roboty.

Ale nie jest idealna, brakuje jej m.in. tego, co menavrus zapewnia, czyli możliwość zhakowania oryginalnego softu i wgrania do niego własnych map - dopiero wtedy byłby prawdziwy wybór na codzień.
Reszta menevrusa faktycznie nie jest do niczego potrzebna przy jasiowej nakładce.

P.S.
Niestety odtwarzacz video to fikcja - nie udało mi się na nim odtworzyć żadnego z 3 próbowanych filmów, ale to ponoć wina samego systemu, w których nie ma zbyt dużo kodeków, więc za wiele się z tym zrobić nie da.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2014-10-03, 15:18, w całości zmieniany 4 razy  

waldsz 

Wysłany: 2014-10-03, 16:56   

Widocznie co urządzenie to inny przypadek, bo u mnie przez te kilka miesięcy jeszcze nigdy MN
na nakładce się nie zawiesił ( może dlatego że wgrywałem upgrade mediapik na wcześniejsze upgrade na sposób ruskich ? ) , mapę nowszą na pena wrzucić zawsze można ( bo chyba chodzi o
inne programy nawigacyjne - to miałem na GPSach i Automapę i inne a IGO jest jednym z najlepszych). A coreplayer to rzeczywiście służy do videoklipów np muzycznych i tu się sprawdza,
a dużego filmu nie testowałem od razu wyczuwając, że Win CE6 nie da rady.

Cav 

Wysłany: 2014-10-03, 17:49   

waldsz napisał/a:
Widocznie co urządzenie to inny przypadek, bo u mnie przez te kilka miesięcy jeszcze nigdy MN
na nakładce się nie zawiesił ( może dlatego że wgrywałem upgrade mediapik na wcześniejsze upgrade na sposób ruskich ? )

Zawiesić, to się nie zawiesza, ale czasem jak przełączysz joystikiem na radio/zmienisz utwór/etc po prostu ta nakładka (Wolf) wylatuje z pamięci, włącza się standardowy soft radia i nie jesteś w stanie wrócić do I-go, które jednakże cały czas działa w tle i podaje komunikaty z nawigacji.
Musisz zatrzymać się, odczekać minutę na schłodzenie turbiny, wyłączyć silnik i zapłon, poczekać pół minuty na reset MediaNav, ponownie włączyć cały alternatywny soft i dopiero wtedy możesz jechać dalej.

waldsz 

Wysłany: 2014-10-03, 19:08   

Racja, miałem o tym napisać i mnie uprzedziłeś. I występuje to przy naciskaniu przycisku zmiany
na radio lub odtwarzacz, a przy przy obrocie rolką na inny utwór (stację) już nie. Dlatego przycisku nigdy nie używam, a powrót do fabrycznego ekranu jeśli już trzeba robię z paska explorera
( dla szybkiego wywoływania paska explorera (nieraz się przydaje) wystarczy podłożyć komendę Action=\Windows\explorer.exe zamiast Action=NONE dla przycisku, najlepiej kompasu [ButtonCourse] w skin800x480.ini - klikamy na początku w kompas aby uaktywnić - i wtedy w nawigacji po naciśnięciu "głośniej" lub "ciszej"
pojawia się u dołu pasek windowsa, naciskamy na nim "Main " i mamy pulpit fabryczny, zmieniamy co chcemy i na pasku klikamy "IGO" - powrót do nawigacji . Jest to rzeczywiście pewne utrudnienie.

Cav 

Wysłany: 2014-10-03, 19:26   

waldsz napisał/a:
Racja, miałem o tym napisać i mnie uprzedziłeś. I występuje to przy naciskaniu przycisku zmiany
na radio lub odtwarzacz, a przy przy obrocie rolką na inny utwór (stację) już nie.

U mnie występowało w obu przypadkach.

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-04, 01:27   

Cav napisał/a:
Ale nie jest idealna, brakuje jej m.in. tego, co menavrus zapewnia, czyli możliwość zhakowania oryginalnego softu i wgrania do niego własnych map - dopiero wtedy byłby prawdziwy wybór na codzień.

Crackowanie iGo to główny powód tego że firma NNG doprowadziła do zamknięcia strony Manevrus'a
- po prostu to jest nielegalne oprogramowanie - pirat - a chyba piratów którzy biorą za to sporą kasę nikt nie powinien popierać - ale to tylko moje prywatne zdanie.
W mojej nakładce zastosowałem wersję oryginalną iGo - NNG popełniło kiedyś błąd i ta wersja działa z najnowszymi mapami.
Mimo wszystko że jest dość stara dzięki zapaleńcom którzy tworzą skórki ( Bidru) jest wg mnie znacznie wygodniejsza niż wersje iGo Primo (użyte przez Renault)

Cav napisał/a:
Niestety odtwarzacz video to fikcja - nie udało mi się na nim odtworzyć żadnego z 3 próbowanych filmów, ale to ponoć wina samego systemu, w których nie ma zbyt dużo kodeków, więc za wiele się z tym zrobić nie da.

Twórcy tego odtwarzacza zakończyli rozwijanie go - a do tego procesor w naszych MediaNav-ach jest zbyt słaby do odtwarzania filmów w wysokiej jakości - trzeba je konwertować do rozdzielczości nie większej niż 800x480 - wtedy dają się oglądać bez problemu.

A we wcześniejszym poście wytłumaczyłem dlaczego nie przerabiałem tak by wszystko znalazło się w pamięci MN - zbyt duże ryzyko uwalenia - mimo wszystko drogiego urządzania .
W wersji obecnej - kilka chwil i nie ma znaku po ingerencji w oprogramowanie MN ( do celów gwarancyjnych lub innych )

Sądzę że wiesz - że użytkowanie nawigacji która informuje o umiejscowieniu radarów grozi wysokimi mandatami w kilku krajach Europy ( Franacja/Szwajcaria) .
Wtedy w przypadku kontroli policyjnej wyjmujesz pendrive z MN i po sprawie.
Ważna sprawa dotycząca zawieszania się nawigacji :
1. Warto aby pendrive był dobraj jakości (firmowy)
2. Dobrze by był szybki
3. Warto przed wgraniem sformatować go
uzywam pendrive PQI - i od kilku miesięcy nie miałem żadnej zwiechy :)

Cav 

Wysłany: 2014-10-04, 07:41   

jas_pik napisał/a:
Cav napisał/a:

Crackowanie iGo to główny powód tego że firma NNG doprowadziła do zamknięcia strony Manevrus'a
- po prostu to jest nielegalne oprogramowanie - pirat - a chyba piratów którzy biorą za to sporą kasę nikt nie powinien popierać - ale to tylko moje prywatne zdanie.

Jasne.
A ja wolę zhakowany program z pirackimi mapami, za to działający, niż niezhakowany, z tymi samymi pirackimi mapami, ale bardziej uciążliwy.

Nie jestem też przekonany, że to Twoje I-go 8.3 nie jest zhakowane - IMO jest, tak jak wszystkie inne jego wersje dostępne w necie, w oryginale również sprawdzało ono pliki licencji, tylko wersje zhakowanego tego nie robią.

Zresztą - o jakiej legalności mówimy, jeśli i tak korzystamy wszyscy ze spiraconych map?
Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że używasz I-go z mapami wyciągniętymi z Twojej oryginalnej nawigacji czy komórki z I-go?
To by nie miało sensu.

waldsz 

Wysłany: 2014-10-04, 09:56   

Dajcie spokój, bo dyskusja się zaostrza. Jest dobrze, a będzie lepiej, jak wygra ...

marmar 

Wysłany: 2014-10-04, 18:20   

Przy przełączaniu pilotem z odtwarzacza na radio faktycznie zostajemy przeniesieni
do interfejsu radia, tak jak mówi Cav a nawigacja działa w tle.
Nie muszę jednak nic wyłączać, zatrzymywać się, resetować.
Procesor jest słaby co widać reakcją na dotyk przycisków nawet w oryginalnej MN.
Jednak na pulpicie z interfejsem radia mam ikonkę WOLFA, trzeba chwilkę odczekać, stuknąć w ikonkę i mam na ekranie ponownie nawigację.
(korzystam z 7ways i podczas działania tej nawigacji na ekranie nadal mam ikonkę Wolfa, więc przejście do pulpitu i wywołania tego co mam na pulpicie nie stanowi problemu)
Jednak przy słuchaniu radia brak głosu lektora nawigacji. Z nakładką działają połączenia tel. przychodzące, nawi zostaje wyciszona, muzyka również, po zakończeniu rozmowy następuje automatyczny powrót do nawigacji.
Coreplayer odtwarza filmy ale trzeba je konwertować, jak mówi Jaś.

Mam pytanie, czy ktoś zna lokalizację oryginalnych aplikacji: radia, telefonu, odtwarzacza. Proszę o podanie ścieżki dostępu, chcę sprawdzić czy da radę odpalić je z nakładki.

waldsz 

Wysłany: 2014-10-04, 19:54   

O to chodzi że żółta kropka Wolfa też ginie po przełączeniu media-radio( może z 7 Ways nie, ale to licha nawigacja bo brak
mojego miejsca zamieszkania przy mapie Polski ponad 400 Mb , a drogi w oddaleniu 2d wyglądają jak dżdżdżownice ).
Ostatnio zmieniony przez waldsz 2014-10-05, 04:45, w całości zmieniany 1 raz  

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-04, 21:10   

Proponuję techniczne rozwiazania w wątku Tips&Tricks http://www.daciaklub.pl/f...1653060#1653060

Cav 

Wysłany: 2014-10-04, 22:06   

marmar napisał/a:
Przy przełączaniu pilotem z odtwarzacza na radio faktycznie zostajemy przeniesieni
do interfejsu radia, tak jak mówi Cav a nawigacja działa w tle.
Nie muszę jednak nic wyłączać, zatrzymywać się, resetować.

U mnie właśnie problem polega na tym, że to Wolf się wywala i ikonka znika dokumentnie.
Bez resetu nie jesteś w stanie jej z powrotem uruchomić.

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-04, 22:13   

To może jest problem w tym że nie używasz ostatniej wersji. :?:
Ja już nie mam motywacji do rozwoju :lol:
Zwłaszcza że dla mnie działa i tak lepiej niż fabryczna 8-)

Cav 

Wysłany: 2014-10-04, 22:27   

jas_pik napisał/a:
To może jest problem w tym że nie używasz ostatniej wersji. :?:
Ja już nie mam motywacji do rozwoju :lol:
Zwłaszcza że dla mnie działa i tak lepiej niż fabryczna 8-)

Bardzo możliwe, nic nie pisałeś, że jest jakaś nowsza i stabilniejsza.
Daj linka jakby co.

jas_pik 

Wysłany: 2014-10-04, 22:37   

Linki są w postach wystarczy je przeszukać

Cav 

Wysłany: 2014-10-05, 11:52   

jas_pik napisał/a:
Linki są w postach wystarczy je przeszukać

Albo nie mogę znaleźć nowszych linków (bo znalazłem tylko linki z maja), albo mam aktualną wersję.
Może ktoś zobaczyć z jaką datą ma exe z aktualnej wersji nakładki?
WolfQuickIcon.exe mam z 16 czerwca, a WolfNCU.exe z 17.01.2014

johnson 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige
Wysłany: 2014-10-05, 12:08   

moze da sie podwiesci jakis temat z najwazniejszymi informacjami jak wrzucic wszystko zeby smigala ta Twoja nakladka? Jest 18 stron postow i ciezko ogarnac jak ktos nie czyta od poczatku

marmar 

Wysłany: 2014-10-05, 16:14   

waldsz napisał/a:
O to chodzi że żółta kropka Wolfa też ginie po przełączeniu media-radio( może z 7 Ways nie, ale to licha nawigacja bo brak
mojego miejsca zamieszkania przy mapie Polski ponad 400 Mb , a drogi w oddaleniu 2d wyglądają jak dżdżdżownice ).

No więc załadowałem igo i wszystko działa u mnie tak samo, jak z nawi 7ways.
Fotki w załączniku. Ale ja odpalam nakładkę z uruchomionym oryginalnym odtwarzaczem i muzyczką.
Nie sprawdzałem jak działa z pliczkiem "cisza dla nawi".
Uruchomienie telefonu z pilota działa również normalnie.

Waldsz
MAPA 400MB??????
To co to za mapa, najnowsza Polski ma 1.47 GB. i jest datowana na 11.09. 2014.
Mapa bazuje na projekcie Open Street Map, wejdź na stronkę projektu i sprawdź czy jest Twoja miejscowość, zapewne jest.
W 2D skaluje max 2km a w 3D max 700m. jednak gdy do manewru jest bliżej niż 2km to skala jest inna np. 700 m, 300. Wygląd drogi jest dla mnie bez znaczenia, dgy zbliżamy się do manewru to mapa jest skalowana automatycznie lub można ustawić na stałe skalę np. 100m.
Mapę wykorzystuje, jak się nie mylę, GARMIN.

Cav
wersja: 4 x
"F i l e V e r s i o n 3 , 1 , 0 , 2 0 0 6" - wpis w aplikacji WolfNCU

zapomniałem dodać, że można ikonkę przesuwać w dowolne miejsce na ekranie, palec
na ikonę i przesuwamy.

1.jpg
Plik ściągnięto 148 raz(y) 53,73 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 124 raz(y) 58,55 KB

Ostatnio zmieniony przez marmar 2014-10-05, 16:19, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu