Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-02, 22:24 Nietypowy odgłos pracy silnika 1.5 dci
Witam
Możecie się wsłuchać w poniższe nagranie. Od 20 sekundy ładnie słychać. Silnik mój dziś oprócz tradycyjnego "uroczego" klekotu dieslowskiego wydawał z siebie takie inne, nienormalne dźwięki. Szczególnie na wolnych obrotach. Ciężko zlokalizować ale bardziej słyszalne od strony przodu silnika ( chłodnicy ) niż przy pasku alternatora. Klima wyłączona, silnik rozgrzany po 10 km w mieście. Taki dźwięk jakby jakieś łożysko się kończyło lub jakiś przedmuch ( EGR?) Najciekawsze, że jak dałem mocniejszą przygazówkę po nagraniu tego filmu dzwięk ustąpił. Pewnie wróci, bo kiedyś już go słyszałem. DO wymiany rozrządu z pompą wody mam jeszcze rok, przebieg 55 tyś km aktualny. Jakieś sugestie, pomysły mile widziane.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-11-02, 22:25, w całości zmieniany 1 raz
Może sprzęgiełko kierunkowe na alternatorze (o ile jest), a jak nie ma, to po prostu łożysko na kole pasowym tegoż? Sprężarka klimy raczej nie, skoro jest wyłączona i nie ma obciążenia.
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-03, 15:38
Przy sprężarce jak jest wyłączona, to kółko pasowe jak ma już kiepskie sprężynki, to tak jakby próbuje się zasprzęglać i też hałasuje. Akurat ten temat przerabiałem.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Nie jest to jakiś specyficzny dźwięk, kojarzący się jednoznacznie - a przyczyn niespecyficznych, dających podobne objawy dźwiękowe, może być dziesiątki...
Np dla mnie brzmi to bardziej, jakby ocierał się o coś jakiś plastik - tradycyjnie, w jednej płaszczyźnie, a nie obrotowo, tyle że po prostu w rytm drgań silnika.
Diagnozy takich rzeczy powinno się jednak raczej robić na żywo, w warsztacie.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-03, 20:24
laisar napisał/a:
Diagnozy takich rzeczy powinno się jednak raczej robić na żywo, w warsztacie.
Zgadzam się w 100%, jednak zawsze warto spytać o zdanie forumowej braci
Co do zdjęcia osłony rozrządu / paska wieloklinowego nie wiem jak się do tego zabrać samodzielnie. Problem, że z natury nie ufam mechanikom, wolę samodzielnie zdiagnozować usterkę by tylko zlecić jej naprawę, zamiast być naciągniętym an wymianę połowy silnika.
Pasek musisz zdjąć, aczkolwiek dużo wygodniej to się robi od spodu auta. Szczególnie jak napinacz mocny.
Moim uchem brzmi jak napinacz paska, ale jednak na żywo to co innego.
_________________ Pomogę w naprawach każdej marki -->pw
722322527
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2014-11-06, 22:04
A ile masz na szafie ? bo jeśli coś ok 100-140 kkm to na moje ucho leci tłumik drgań w rolce alternatora ( tak .. tak jest w środku rolki , jest tam chyba łożysko igiełkowe i 2 pierscienie metalowo-gumowe ) . Miałem coś takiego w Scenicu 1.9 dci . To jest to rolka z plaskikowym kapslem . Bagatela min . 450 zł jak nie więcej . Odgłos jakby podobny ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum