Sorry, ale nie będę ich już wyciągał. Jak będziesz montował to sam sobie dobierzesz grubość styropianu.
I przeczytaj mój opis montażu na poprzedniej stronie, zanim zapytasz na PW. Jest tam odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie.
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-11-05, 14:00
Lajkonik świetny pomysł ze styropianem. Przyznam, że o tym nie pomyślałem, a rozważałem to miejsce. Gratulacje
Ja przy montażu lampek z Laguna II między dach a podsufitkę wykorzystałem ten element podsufitki który wyciąłem. Przeciąłem go tylko na pół, i podwójną warstwę włożyłem. Styropian też dobra sprawa.
Ja przy montażu lampek z Laguna II między dach a podsufitkę wykorzystałem ten element podsufitki który wyciąłem. Przeciąłem go tylko na pół, i podwójną warstwę włożyłem.
Czyli nawet lampki z Laguny II wymagają "odciągnięcia" tapicerki?
piku, tak, ale tylko w tym celu aby lampka nie dolegała do dachu.
Podsufitka jest minimalnie opuszczona w dół.
A przy oryginalnej lampce jak w przodzie to nie wiem jak bardzo trzeba naciągnąć, a lampka seryjna od lampki z Laguna 2 jest chyba 0,5 lub 1 cm grubsza.
piku, tak, ale tylko w tym celu aby lampka nie dolegała do dachu.
Podsufitka jest minimalnie opuszczona w dół.
A przy oryginalnej lampce jak w przodzie to nie wiem jak bardzo trzeba naciągnąć, a lampka seryjna od lampki z Laguna 2 jest chyba 0,5 lub 1 cm grubsza.
Tak, próbuje to ogarnąć, żeby jakoś jednak tę tylną lampkę zamontować. Znów się jeździ nocami i po omacku zbiera rzeczy z tylnej kanapy...
po założeniu lampki nie widać tego minimalnego odkształcenia podsufitki, więc naprawdę niewiele.
[/quote]
No właśnie na zdjęciach nie mogłem się niczego takiego dopatrzeć. Gdybyś jeszcze mógł zmierzyć odległość między lampkami, to by pozwoliło innym (mi także) dokładnie się temu przyjrzeć i wykorzystać Twoje doświadczenie, zamiast walczyć z tematem od początku.
Zmierzyłem odległość od końca przedniej lampki, po krzywiźnie podsufitki, do przedniej krawędzi lampki nad kanapą (a właściwie to wypada nad oparciami przednich foteli ) i wyszło mi 572mm.
A tu masz piku zdjęcia z boku, które chciałeś:
oświetlenie2.jpg
Plik ściągnięto 251 raz(y) 72,12 KB
oświetlenie1.jpg
Plik ściągnięto 200 raz(y) 84,09 KB
Ostatnio zmieniony przez Lajkonik 2014-11-06, 14:33, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
W uzupełnieniu do oświetlenia bagażnika i tylnej kanapy (KLIK ), które sprawdza się wyśmienicie, próbuję uzyskać satysfakcjonujące usprawnienie oświetlenia z przodu.
Nabyłem na "chińskim allegro" dwa świecidełka typu W5W, każde z sześcioma diodami smd typu 5630. Mają tę zasadniczą zaletę, że bezproblemowo mieszczą się w lampce podsufitowej. Na razie zamontowałem jedno z nich w lampce pasażera - świeci bardzo mocno, o wiele mocniej, niż zwykła żaróweczka. Wadą rozwiązania jest to, że jest to światło zupełnie zimne - ale jeszcze poszukam takich z cieplejszym światłem.
Poniżej można zaobserwować różnicę między oryginalną żarówką, a zamontowanym ledem:
Po pięciu latach wóz doczekał się, wreszcie, satysfakcjonującego mnie, oświetlenia "dzieciokanapy".
Dziwi mnie, że Dacia, która ma być pojazdem rodzinnym, w dalszym ciągu żałuje głupiej lampki. To kosztuje niewiele, a tak pomogłoby sadzanie mniejszych członków rodziny. Jak widać ważniejsza jest nawigacja.
Zakupiłem pasek led, profil do tego paska, włącznik, profesjonalną taśmę dwustronną (taką dla motoryzacji).
Elektryk podłączył do lampki bagażnika. Działa przy otwartych tylnych drzwiach, przy otwartym bagażniku i działa jak dziecko wciśnie guzik. Guzik zainstalowałem w rączce.
Nocne zdjęcia leśne:
Zdjęcie panelu i rączki:
Daćka dostała też dywaniki z Rezaw plastu. Czy nie można tak od razu dać takie, co przykrywają całą podłogę?
Ostatnio zmieniony przez Ikarusiarz 2014-12-30, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-31, 00:48
Ikarusiarz napisał/a:
...
Dziwi mnie, że Dacia, która ma być pojazdem rodzinnym, w dalszym ciągu żałuje głupiej lampki.....
Elektryk podłączył do lampki bagażnika. Działa przy otwartych tylnych drzwiach, przy otwartym bagażniku i działa jak dziecko wciśnie guzik. Guzik zainstalowałem w rączce.
Daćka dostała też dywaniki z Rezaw plastu. Czy nie można tak od razu dać takie, co przykrywają całą podłogę?
Czemu żałuje lampki, w lodgy jest , w nowym dusterze też chyba ? Twój pasek jest bardzo jasny, tylko warto schować złączki pod podsufitką. Elektryk poprawnie polączył ale estetą to nie był
Co do dywaników pełna zgoda.
Duster nigdy nie będzie moim samochodem. Miałem na myśli Logana, Logana kombi.
mekintosz napisał/a:
tylko warto schować złączki pod podsufitką. Elektryk poprawnie polączył ale estetą to nie był
Elektryk robił tak jak mu kazałem. Założyłem, że panel odpadnie, wtedy go rozłączę i przymocuję inaczej. Tymczasowe rozwiązanie okazało się bardzo trwałe (założyłem to już 2 miesiące temu) i tak już zostało. Faktem jest, że nie chciałem ingerować w tapicerkę.
Popełniłem też błędy przy działaniach na rączce, co skutkuje trwałym zniszczeniem zawiasków pokrywek na wkręty. Człowiek uczy się na błędach. Ja niestety nie posiadam garażu i wszystko obrabiam pod domem.
Ostatnio zmieniony przez Ikarusiarz 2014-12-31, 14:48, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym tylko przemyślał, czy jednak nie wkręcić jakichś dwóch małych wkręcików, choćby żeby w podsufitkę weszły, żeby w razie wypadku nie oberwać w głowę... Albo puścić taśmę dwustronną po całości?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum