Jak podłączyć kamerę cofania do MediaNav bez Clipów, Menavrusów itp.
1. Podłączyć kamerkę (powinna być w systemie NTCS): zasilanie do światła cofania, sygnały video do wtyczki z tyłu MediaNav'a (pin 10 i 22). Dodatkowo podłączyć + ze świateł cofania do pinu 3.
2. Włączyć zapłon i wrzucić wsteczny bieg.
3. Wejść na MicomManager
4. Kliknąć na: Micon Test
5. Kliknąć na: RVC_SWRC #2(2A)
6. MediaNav powinien teraz sam zrestartować
7. Gotowe.
(wybór wyglądu linii guzikami "For X87", "For B97" i "For K98")
Co ciekawe, MediaNav się sam włączy ze standby, jeśli wrzucimy wsteczny bieg.
Tak/Nie - zależy czy tylko kamera czy coś więcej (np. Manevrus) Tak
Medi@pik - Nie
Zależy od tego czy zmiany sa odwracalne czy nie
rottweiler napisał/a:
czy będzie możliwy upgrade mn?
Tak
rottweiler napisał/a:
brak możliwości w przyszłości np. zaktualizowania map
W zależności od tego co powyżej
rottweiler napisał/a:
oraz utrate gwarancji!
Nie - to jest standardowa śpiewka RP
Czy dobrze rozumiem - jeśli "doinstaluję" tylko kamerkę to w przyszłości będę mogła pobierać nowe mapy oraz aktualizować MN bez problemu?
A tak przy okazji - jaką kamerkę polecasz do DD, bo dorosłam do tematu i chciałabym zainstalować:-);-)
Zajęło mi to w sumie ok. 4 godzin, ale robiłem na raty, bo ciągle czasu brakowało. Myślę, że jakby się sprężył to w 3 godziny jest to do zrobienia. W MCV wiem już co i jak odczepić, to jest prościej. W Lodgy trzeba byłoby przecierać szlaki. Koszty?. Kamera ok. 120 zł. I to w sumie cały koszt, który poniosłem oprócz aktualizacji oprogramowania. Gdybym miał to komuś zakładać to dochodzi robocizna.
odnośnie kamery ktoś tutaj na forum wrzucił fajny link do aukcji na ebay z kamerką do Lodgy (pewnie pasuje do pozostałych daciowozów) gdzie wyciąga się zamontowaną lampkę oświetlenia tablicy, i na jej miejsce wkłada combo kamerki i światełka. Koszt rzeczywiście wychodził ookoło 120-140zł. Wieza, gdybyś się decydował ja też jestem chętny na wersję "wifi" tzn bez konieczności ciągnięcia kabli. .....
Panowie, czy zamontowaliście wersję "wifi"? Bardzo tą opcją jestem zainteresowana - jak działa i czy się sprawdza? Kaśka
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2015-01-18, 15:08, w całości zmieniany 1 raz
Co do kamery z WiFi to sceptycznie podchodzę to tej sprawy. Nie wiem jak naprawdę działa, ale na zwykłym kabelku jest sygnał pewniejszy. Do wifi musisz mieć jeszcze dodatkowe zasilanie 12V by działał nadajnik i odbiornik radiowy. To już więcej zachodu niż prościej poprowadzić kabelek przez całe auto i mieć spokój psychiczny.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Aby uruchomić MicomManagera tak wystarczy dowolny pusty pendrive.
Procedura:
1. Wyłaczamy przyciskiem MN
2. + ( volume)
3. (-) volume
4. Włożenie Pendrive
5.Wyjęcie pendrive
6. Uruchomia się Micomanager[/b]
Tutaj bym jeszcze dorzucił:
Ad. 1. (...). Przy wyłączaniu MN nie może być w nim Pendrive'a.
(...)
7. Wejść w "Micom Test"
(tutaj nacisnąć przycisk RVC_SWRC # 2 (2A))
8. Wyłączyć Media Nav przyciskiem. Wyłączyć zapłon. Odczekać (zależnie od tego, kto pisał na forum) od 15 do 60 sekund.
I gotowe.
wojciech_69 napisał/a:
Po wgraniu tego pliku nie zmienia się wersja softu.
Ale UWAGA ! Kolega z naszego forum poinformował mnie że po wgraniu pliku do aktywacji kamerki przestał mu działać przycisk "zgadzam się" w mapach i navi...
po upgrade jest obraz z kamery, ale nie działa navi, co robić?
Przede wszystkim zrób kopię plików MN totalcomanderem z nakładki jas_pika żeby nie wykasować map podczs naprawy MN .
Aktywności funkcji można przywrócić.
Marka: Renault
Model: Laguna II lift
Silnik: 2.0dCi M9R 150KM bez FAP
Rocznik: 2006
Wysłany: 2015-01-30, 10:52
Poszukaj w sieci plik navigation_restore_fat32.lgu, ściągnij- ma 1,95GB wgraj na sformatowany pendrive, włóż do MN, odpal MN i czekaj kilkanaście minut jak skończy się wgrywać. Nic się nie zmieni poza tym, że aktywuje przycisk "zgadzam się".
Być może wystarcza podmienić pliki z załcznika.
Należy wrzucić do katalogu StorageCard/System
Niestety nie gwarantuję że zadziała - bo są to pliki z mojego urzadzenia
Najważniejszy plik nazywa się DSI_config.bsd - i może się różnić w różnych modelach ( inny jest w daci i renault)
Podaję również plik ratunkowy z mapami całej Europy z roku 2012 - on ratuje nawigacje ale jednej osobie podmienił mapy LINK HUBIC.COM wazny do 25 lutego 2015
Nastepny załacznik dala dacii sandero
muszę zrobić kopie czterech kart pamięci w MediaNav, żeby w razie czego mieć skąd przywrócić mapy, wiem że to należy zrobić total commanderem, który jest w nakładce jas_pik(http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=11380),
ale cały czas prosze o dokładną instrukcje po kolei co mam zrobić, żeby nie uwalić MN, bo widzę że do tego jeden krok mi brakuje
Ostatnio zmieniony przez rottweiler 2015-01-30, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
byłem już w trakcie wgrywania pliku: navigation_restore_fat32.lgu(1,95GB)
zajęło to ok. 35min, przycisk zgadzam się pojawił się po wł./wył. MN
czy teraz musze zaktualizować mapy?
znowu wgrać ten twój ostatni upgrade.lgu(45MB), żeby móc odpalić medi@pik?
czy mogę wgrać twój ratunkowy plik: navigation_restore_fat32.lgu(492MB), czy dzięki temu będe miał całą europe?
Ostatnio zmieniony przez rottweiler 2015-01-31, 18:27, w całości zmieniany 2 razy
A jakie masz mapy po wgraniu?
U mnie wgrywanie i tego dużego upgradu i mnieszego nie powodowało żadnych zmian map.
Jak dotej pory jest jeden użytkownik któremu wgranie takiego upgradu zmieniło mapy na inne.
Mapy możesz mieć wyłacznie takie za kjakie zapłaciłeś licencję przez NaviExtras ( oczywiście jesli są inne niż te które miałeś zakupione z samochodem)
Jesli zgodnie z procedurą z naviextras jako kopię zapasową - to powinny sie dać ponownie ściągnąć z Naviextras i wgrać.
Możesz zakupić przez Salon/portal Dacia.pl lub bezpośrednio z dacia.naviextras.com (koszt E.Z. to około 99 Euro).
Jesli tak to szukaj gdzie jest najtaniej (bywają czasami promocje)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum