Jak ktoś robi to z głową to tak na prawdę nie cierpi na tym silnik. Wręcz przeciwnie zmniejszamy jego zużycie poprzez lepsze dopasowanie programu do realnych pomiarów. Niwelując wszelkie nagłe skoki momentu/mocy poprzez spłaszczenie ich. To nic innego jak dokładniejsze dostrojenie silnika do komponentów.
Mówię o programie a nie o boxsach bo to jest oszukiwanie silnika i w najczęściej podnosi ciśnienie paliwa. Niby szkodliwe a sam znam przedstawicieli co robią po 200k km i żadnych złych efektów nie widać. To co dopiero program. W każdym aucie z Turbiną modyfikowałem oprogramowanie. I zawsze miałem uśmiech na twarzy po takim zabiegu. Co do spalania to po efekcie "wow" i przyzwyczajeniu się do zwiększenia mocy/ elastyczności najczęściej pozostawało bez zmian.
SilverTM a przerabiałeś jak w moim przypadku silnik z 90 na 102 KM? Czuć efekt, czy szkoda inwestować bo przy tej mocy tego po prostu nie czuć? I firma daje na to jakiś papier potwierdzający ich zabieg albo jakąś "gwarancje" (jakieś pomiary przed i po)?
To tak
Dacia Logan MCV 1,5 dci (rocznik 2008) 85koni na 98 koni - lepsza dynamika, osiagi. Spalanie spadło , minimalne na trasie udało mi sie uzyskac 2,9l/100km na odcinku 160km lane pod korek.
Dacia Lodgy 1,5 dci 112koni na 134koni duzo lepsze osiagi dynamika zbiera sie swietnie, jesli chodzi o spalanie nie bawie sie narazie w eco ;) ciesze sie turbiną mocą :) ale tez bez przesady moze kiedy sie zmobilizuje zeby eco pojechac.
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Ta wersja eko byłaby interesująca. Na czym polega ta robota? Tylko na wgraniu nowego programu, czy na podłączeniu jakiegoś chipa - jak nazwa wskazuje. Czy dobrze rozumiem, że to kosztuje ok. 650-700 zł? Z mojego punktu widzenia (Lublin), gwarancja w Ostravie to marna gwarancja.
Ta wersja eko byłaby interesująca. Na czym polega ta robota? Tylko na wgraniu nowego programu, czy na podłączeniu jakiegoś chipa - jak nazwa wskazuje. Czy dobrze rozumiem, że to kosztuje ok. 650-700 zł? Z mojego punktu widzenia (Lublin), gwarancja w Ostravie to marna gwarancja.
Mozesz zadzwonic tu www.zibisoft.pl masz blizej i bedzie oki zreszta poszukaj info o nim na necie :) sam bede chcial u niego robic ale kiedy to nie wiem.
a to spoko Bolo, takie 35Nm i z 15KM by mi styknęło . Cena też dobra :)
Zrobię niedługo w takim razie..., ale jeszcze temat zmiany 5tego biegu mam na bliską przyszłość
SilverTM a przerabiałeś jak w moim przypadku silnik z 90 na 102 KM?
Praktycznie większość ludzi błędnie patrzy się na maksymalną ilość km/nm i na tej podstawie ocenia czy podniesienie mocy będzie miało sens czy nie. A przecież korzystamy z praktycznie całego zakresu obrotów i przyrost mocy w innym przedziale obrotów będzie sporo większy jak ten w maksymalnym punkcie. Dla tego na wykresach pojawia się średnia ilość km/nm.
W jednym z moich aut które było sporo cięższe od sandero doszło mi może z 15km po bezpiecznym strojeniu. A jednak różnica w dynamice jazdy była warta tej ceny.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-15, 08:40
1 Najlepiej poszukać firmy blisko siebie bo gwarancja się wali na 100% i do tego może to dotyczyć całego auta np również zamka w drzwiach. Jak jest blisko to z tego co sie orientuję mogą przywrócić stare ustawienia i śladu nie ma ale trzeba dopytać.
2 Jeżeli już się bawić to tylko w firmie gdzie piszą i wgrywają sami i stroją na hamowni, box może nawet pogorszyć pracę silnika. W Wawie bardzo rozsądne podejeście ma firmy http://www.tdi-tuning.pl/ bo u nich byłem, rozmawiałem i mają nawet własne forum http://forum.tdi-tuning.pl/. Warto poczytać w necie opinie zanim się zdecydujemy na konkretny warsztat.
ok,wracając do tematu przewodniego, czyli chiptuningu, czy jeśli sprzęgło powoli mi się kończy = ślizga, to może się wysypać po chipie ( lekkim +15%-20%) że unieruchomi pojazd ?:) czy będzie się dalej pogarszać jego stan , że będzie np. cięzko ruszać ale stopniowo i wyczuwalnie ?
ok,wracając do tematu przewodniego, czyli chiptuningu, czy jeśli sprzęgło powoli mi się kończy = ślizga, to może się wysypać po chipie ( lekkim +15%-20%) że unieruchomi pojazd ?:) czy będzie się dalej pogarszać jego stan , że będzie np. cięzko ruszać ale stopniowo i wyczuwalnie ?
A co ma chip do sprzegła toć ty masz wplyw na sprzegło a nie chip :)
Jak długo i powoli puszczasz sprzęgło to żywotność jest krótsza, bo tarcza dłużej jest w poślizgu i szybciej się zużywa niż trochę szybsze i zdecydowane puszczanie sprzęgła, ale tak by nie powodowało nieprzyjemnego szarpania to sprzęgło dłużej "pożyje".
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Modyfikacja podnosi moc o kilka % więc sprzęgło czy skrzynia w dacii nie odczują tego za bardzo. Proste że w najgorszym wypadku o te kilka % skróci się żywotność. Ale największy wpływ ma na to jak poprzednicy napisali jak kto zmienia biegi. Idąc tą drogą zwiększenie mocy obciąży układ hamulcowy, sztywność nadwozia, zużycie opon przednich, itd itd.
Nie ma co przesadzać dobry program nie zaszkodzi a nawet może wyeliminować wady fabrycznego programu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum