Czy ktoś ma jakieś informacje o tym jak wsadzić głowę pod maskę, żeby zobaczyć w dCi typ skrzyni? Czy to jest w ogóle wykonalne bez kombinowania, biorąc pod uwagę lokalizację naklejki? ;)
Udało mi się dzisiaj raptem sprawdzić typ silnika na tabliczce, co w żaden sposób nie pomogło mi w odszyfrowaniu skrzyni - bo odczytany typ to K9K 879, który nie figuruje w żadnych zestawieniach...
Zaiste, aczkolwiek to wymaga zdjęcia spodniej osłony, co trudno nazwać metodą bezinwazyjną ;)
laisar napisał/a:
Tyle że u Ciebie jest prosto, bo łapiesz się na tabelki,
Ten właśnie egzemplarz typowałem na ich podstawie, ale biorąc pod uwagę, że w tych pięknych tabelach brakuje sporej części oznaczeń silników (w tym mojego), to darzę tego typu szacunki (nie tabele) pewną nieufnością - zawsze wyobrażam sobie sytuację analogiczną do problemu klocków hamulcowych w Daciach ;)
A nawiasem mówiąc zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą.
Zębatki w opcji 47/31 są montowane do skrzyń pięciobiegowych. Jakie silniki obsługują te skrzynie? Bo diesle 85-90KM i benzyny są za słabe na takie przełożenie (tzn. za słabe, żeby wypuścić w takiej opcji samochód z fabryki :) ), a do mocniejszych (do dci 110) montują skrzynie sześciobiegowe... No chyba, że tajemnica kryje się w dostosowaniu odpowiedniego głównego przełożenia do kompletu. Albo mocniejszych silników spoza dostępnych dla Dacii.
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2015-02-02, 23:43, w całości zmieniany 1 raz
1.5dci z silnikiem typu 86KM i lekką małą budą, np sandero. albo clio.
Niestety nie znalazłem w normalnej cenie kół 47/31. Jedyne co znalazłem to 45/31 za 250pln z przesyłką, bądź w W-wie za 200pln - 2 szt + 200pln wymiana około. Ale mi się to raczej kiepsko opłaci bo mam teraz 41/31 i obniżą mi się tylko obroty o ok.10% ...
Chyba że coś źle liczę
Ostatnio zmieniony przez corrado 2015-02-03, 00:54, w całości zmieniany 1 raz
wyobrażam sobie sytuację analogiczną do problemu klocków hamulcowych
Niepotrzebnie - zębatki zawsze pasują.
Marmach napisał/a:
do mocniejszych (do dci 110) montują skrzynie sześciobiegowe
Do dCi 110 tak, ale do reszty mocniejszych to już niekoniecznie - 1.6 16V i 1.2 TCE mają przecież porównywalną moc maksymalną a skrzynie 5-biegowe (lodgy/dokker).
1.5dci z silnikiem typu 86KM i lekką małą budą, np sandero. albo clio.
Niestety nie znalazłem w normalnej cenie kół 47/31. Jedyne co znalazłem to 45/31 za 250pln z przesyłką, bądź w W-wie za 200pln - 2 szt + 200pln wymiana około. Ale mi się to raczej kiepsko opłaci bo mam teraz 41/31 i obniżą mi się tylko obroty o ok.10% ...
Chyba że coś źle liczę
rewelacyjne oferta
powiec co gdzie jak
ja bym właśnie 45 chętnie zainstalował bo 47 na benzynowca to trochę za dużo
Przy zmianie zębatki z 41/31
na 45/31
obroty przy 140 zmniejszają się o 307 obr/min
czyli 140 km/h mam 3450 obr (41/31)
oraz 3143 obr (45/31)
przy 100 km/h
2464 (41/31)
2245 (45/31)
Jak dla mnie złoty środek bo gdybym wsadził 47/31 to musiał bym kręcić silnik na 4 do 120 czyli 3800 obr
a tak będzie tylko do 105 km/h czyli do 3324 obr na IV biegu
na V będę wiał wtedy 2587 obr (przy 47/31 było by to 2257 obr )
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-03, 15:30, w całości zmieniany 3 razy
dzwonił może ktoś na tą strażacką ?
największy szrot w wawie
Bardzo by ułatwiło gdybyście napisali dokładnie jakie skrzynie was interesują i w jakich samochodach można je znaleźć .
Bywam czasami na szrotach mogę popytać ale tam trzeba pytać najpierw o samochód a dopiero potem dokładnie czego potrzeba
Mi powiedzieli , że "nie ma" . Mówiłem , że szukam 47/31 i najprawdopodobniej to będą ze skrzyni z silnika 1.5dci ... Ale dzwoniłem też do Sulejówka, i do tej drugiej oferty ze skrzyniami z W-wy z alledrogo i też nie mają ( dzisiaj nawet dzwoniłem), co najwyżej "byłoby 45 / 31" po 100pln sztuka.
Chodziło mi o coś takiego
To są wyniki dla 2-3m. w google
Skrzynie
JH3-334 RENAULT CAPTUR 0.9 TCE 2014
JH3-334
JH3-335
JH3-336 - SANDERO STEPWAY 2013r 0.9TCE
JH3-351
Żeby tak znalazł się jakiś czarodziej, który chciałby zarobić hurtowo i również hurtowo sprzedać kilka takich zębatek ;P Gorzej, że zysk miałby z tego mało hurtowy...
Wszystko co wymieniłeś pochodzi z nowych aut , czytaj z drogich skrzyń z małym przebiegiem > 450pln za skrzynię ...., na części rzadko kto rozbierze bo nic tam nie padło i kto kupi resztę ...
skrzynie 5biegowe z 5tym biegiem: 47/31 są całe do kupienia - za 450pln , sprzedadza tylko cala skrzynie,
natomiast z 45/31 kupisz całą skrzynie za 250pln, a za 200pln sprzedadza kola 5tki z wysylką z takiej skrzyni ( jr5 306)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-04-15, 07:49, w całości zmieniany 1 raz
Ale 45/31 to chyba nie ma sensu kupowac jak juz to 47/31 dobrze pamietam ???
No chyba ze te 45/31 tez pozwoli na zejscie z obrotow na tyle oczowalnie ze zobacze to pod dystrybutorem na stacji paliw :)
Dobra powiem mi ktoś jakie będą obroty jak zapodam do swojego 1.5 DCi kolka 45/31 i 47/31 bo jak to wszystko przeczytałem to zgłupiałem :(
Ostatnio zmieniony przez BoloSr 2015-04-15, 07:52, w całości zmieniany 1 raz
Panowie, nie bardzo rozumiem te poszukiwania. Narzekacie z jednej strony na brak mocy, a z drugiej poszukujecie rozwiązań, które sprawią, ze auto będzie jeszcze mniej dynamiczne. Wydaje mi się, że Duster ma rozsądne zestopniowanie skrzyni, przyśpiesza godziwie (wiadomo, że to nie auto sportowe, ani w ogóle bardzo dynamiczne, bo jednak silniki małe, buda wysoka), pali rozsądnie. Czego tu chcieć? No, jest kwestia wyposażenia i ergonomii, ale to nie dotyczy mocy silnika i przełożeń skrzyni biegów.
Panowie, nie bardzo rozumiem te poszukiwania. Narzekacie z jednej strony na brak mocy, a z drugiej poszukujecie rozwiązań, które sprawią, ze auto będzie jeszcze mniej dynamiczne. Wydaje mi się, że Duster ma rozsądne zestopniowanie skrzyni, przyśpiesza godziwie (wiadomo, że to nie auto sportowe, ani w ogóle bardzo dynamiczne, bo jednak silniki małe, buda wysoka), pali rozsądnie. Czego tu chcieć? No, jest kwestia wyposażenia i ergonomii, ale to nie dotyczy mocy silnika i przełożeń skrzyni biegów.
tu chodzi o 5 bieg gdzie w sumie jedziesz ze stal predkoscia i jak obnizysz predkosc obrotowa to spada spalanie a i momentu masz wiecej bo masz nizsze obroty :) czyli w sumie lepiej bedzie nawet przy wyprzedzaniu.
dokładnie, mi chodzi o hałas i obroty - po prostu za wysokie . Pal licho przyśpieszenie nawet jakby miało trochę gorzej iść - i tak mam w planach "wirusik", więc no problem.
Bolo , napisz jaką masz skrzynie - to Ci powiem jak się zmienią obroty
... nawet przed chwilą jechałem 110km/h i miałem ponad 2600obr/min,
stanowczo za dużo, a że sporo jeżdzę S8 i S2 to dla mnie męczarnia!! Po dystrybutorem też to widać, bo jest dużo cyklów wtrysku i spalania przez wysokie obroty przecież . To tak jak z jazdą na rowerze jedziesz szybko , masz małe przełożenie to musisz się nakręcić nieźle a jak weźmiesz kolarzówkę to jak jedziesz z tą samą prędkością co wtedy, powoli kręcisz bo tylko czasem dociśniesz trochę pedałem i się tak nie męczysz , to takie moje chłopskie wytłumaczenie
Odnośnie skrzynek to mam jr5 189, i na 5tce mam 41/31, gdybym zmienił na 45/31 miałbym spadek prawie o 10% obrotów, czyli zamiast 2500 -> 2250 ok przy trochę powyżej 100km/h. Przy 47/31 miałbym prawie 15% mniejsze czyli zamiast 2500 byłoby 2125 obr/min
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum