Każda kamera która ma sygnał NTSC bedzie pasować.
Znalazłem link na stronie aliexpres ale jej nie zamawiam.
U mnie link działa.
Wystarczy poszukać kamery przeznaczonej dla Renault
Wczoraj robiłem rozeznanie w temacie, jaka lampka oświetlenia tablicy rejestracyjnej z wbudowaną kamerą będzie pasowała do Stepway-a II...
Wg. wymiarów obecnej lampki: 129 x 39 mm, chyba najbardziej zbliżoną do jej wymiarów będzie lampka z kamerą od Toyoty RAV4 o wymiarach (które kilku sprzedających podaje o kilka mm różne - mniejsze/większe): 130 x 35 mm
Na www.aliexpress.com można natomiast znaleźć kamerki nawet specjalnie przeznaczone do Sandero chociażby TA ale jej wymiar to 133 x 45 mm, ale kto wie może też by ją wcisnął zamiast oryginału (na obudowie oryginalnej lampki jest taki jakby kołnierz/rant z jednej strony który tak jakby uzupełnia wolnych kilka mm).
Chłopaki - właśnie mnie ścięło - dedykowana kamerka - cena 510zł Brutto.
Na montaż przeznaczamy około 2,5 h czyli kolejne 540zł Brutto. Całość 1050 PLN.
Kaśka,
też myślałem nad wpakowaniem do mojej Ciapy kamery zewnętrznej ale po złych doświadczeniach chriskb, gdzie po jednej zimie kamera zewnętrzna mu padła, poszedłem tropem eplus-a i zakupiłem kamerę wewnętrzną. Wadą -początkowo- było to, że nie widać zderzaka i nie można podjechać na przysłowiowy włosek ale się szybko nauczyłem poprzez podjechanie do jakiejś przeszkody i obserwowania co jest na ekranie i ile jeszcze jest miejsca wolnego. Takie ćwiczenie jest nieodzowne. Popatrz zresztą sama jak to wygląda.
Kamera jest zamocowana na spodzie trzeciego światła stopu.
Po zamknięciu klapy ze środka wygląda tak:
W lusterku wygląda tak (poprzednie zdjęcie może sugerować, że kamerka jest duża):
Widok "przeszkody" na ekranie:
Jak przeszkoda zaczyna znikać z ekranu to mam jeszcze z 0,5 metra.
A tak wygląda odległość między Ciapą a Fieścinką:
Swoją kamerę kupiłem za 129PLN ale nie zwróciłem uwagi, że nie posiada linii pomocniczych. Nauczyłem się za to parkować w ten sposób, że jeśli cofam i przeszkoda znajduje się obszarze plastiku od klapy to jest zagrożenie, że w nią przywalę, jeśli poza obrysem- można cofać. Poniżej zaznaczyłem o co mi chodzi.
Więcej wad nie zauważyłem. Zaletą jest to, że jak mam ufajdaną szybę to puszczam w ruch wycieraczkę i szyba dla kamery jest czysta. Nie muszę wychodzić z bryki aby oczyścić soczewkę. Jest też mniej rzeźby z kablami i samą ramką. Od razu zastrzegam, że nie ja montowałem kamerę ale widać, że wystarczyło zrobić otwór dla kabla w obudowie światła stopu, kabel został przeciągnięty przez gumową manszetę, w której są schowane kable od stopu a następnie przedłużony kabel przeciągnięto między dachem a podsufitką (w ruch może pójść sztywny drut lub nawet kij leszczynowy) a następnie schowano pod osłoną prawego słupka (sprawdzone organoleptycznie). Tak więc niewielkim kosztem (porównując do oryginalnego zestawu) można mieć całkiem sprawnie działający zestaw "podglądacza"
@piotr.z
Ponieważ nie korzystasz z MediaNav - to o nie możesz dodać linii w oprogramowaniu.
Na szczęście w MediaNav - można wybrać dowolne linie i regulować kąt
Chłopaki - właśnie mnie ścięło - dedykowana kamerka - cena 510zł Brutto.
Na montaż przeznaczamy około 2,5 h czyli kolejne 540zł Brutto. Całość 1050 PLN.
Kaśka,
też myślałem nad wpakowaniem do mojej Ciapy kamery zewnętrznej ale po złych doświadczeniach chriskb, gdzie po jednej zimie kamera zewnętrzna mu padła, poszedłem tropem eplus-a i zakupiłem kamerę wewnętrzną. Wadą -początkowo- było to, że nie widać zderzaka i nie można podjechać na przysłowiowy włosek ale się szybko nauczyłem poprzez podjechanie do jakiejś przeszkody i obserwowania co jest na ekranie i ile jeszcze jest miejsca wolnego. Takie ćwiczenie jest nieodzowne. Popatrz zresztą sama jak to wygląda.
Więcej wad nie zauważyłem. Zaletą jest to, że jak mam ufajdaną szybę to puszczam w ruch wycieraczkę i szyba dla kamery jest czysta. Nie muszę wychodzić z bryki aby oczyścić soczewkę. Jest też mniej rzeźby z kablami i samą ramką.
Od razu zastrzegam, że nie ja montowałem kamerę ale widać, że wystarczyło zrobić otwór dla kabla w obudowie światła stopu, kabel został przeciągnięty przez gumową manszetę, w której są schowane kable od stopu a następnie przedłużony kabel przeciągnięto między dachem a podsufitką (w ruch może pójść sztywny drut lub nawet kij leszczynowy) a następnie schowano pod osłoną prawego słupka (sprawdzone organoleptycznie). Tak więc niewielkim kosztem (porównując do oryginalnego zestawu) można mieć całkiem sprawnie działający zestaw "podglądacza"
Ale decyzja należy do Ciebie.
Witaj - dzięki za tak szczegółowy opis:-) i fotki.
Coś mi się wydaje, iż jednak się nie podejmę samodzielnej instalacji i będę musiała poszukać chętnego do zajęcia się całością zagadnienia...
Ostatnio zmieniony przez Kaśka 2015-04-13, 19:02, w całości zmieniany 1 raz
@piotr.z
Ponieważ nie korzystasz z MediaNav - to o nie możesz dodać linii w oprogramowaniu.
Na szczęście w MediaNav - można wybrać dowolne linie i regulować kąt
Tego nie wiedziałem ale czytam czasem ten wątek i chylę czoła przed Twoją wiedzą.
Miałem kiedyś ochotę wymienić mojego parcha na coś 2DINowego ale pojechałem do innego klubowicza i jak dla mnie ekran jest o wiele za nisko. Patrząc na wady i zalety MediaNav nie zdecydował bym się na tę opcję. Ale to jest moje odczucie.
Podziwiam jakie sztuczki odwalacie z tym sprzętem
Z "ali" jeszcze nie korzystałem ale kupowałem parę rzeczy prosto od japońców z ebaya to zawsze na kartonowym opakowaniu było zaznaczone pole: GIFT i żadnego cła nie było.
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 0.9 Tce Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 31 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-06-18, 13:28
Dominus napisał/a:
Kamerka działa, najpierw podpiąłem zasilanie które ma być pod pin 3 do skrzynki bezpieczników (tak na krótko)( + po stacyjce dla wycieraczek) powodowało bez wbijania wstecznego że od razu włączał się podgląd kamerki, tak więc podpiąłem pod zasilanie z tylnej lampy.
I jest ok, włącza się gdy wbijemy wsteczny, po zmienie na luz/ inny bieg ekran z kamerki znika i jest z 3sek podgląd na kamerkę bez pokazywania "co jest z tyłu" i się wyłącza na radio / lub co innego . Taka mała zwłoka...
Czy ktoś wymyślił sposób na tą zwłokę? Może zadziałał by sposób aby zasilić kamerę na stałe np. z świateł podświetlenia tablicy a jedynie Pin 3 do Media Nav podłączyć od światel cofania aby MN startowało jak się włączy bieg. Kamerka jednak byłaby zasilona na stałe i może nie byłoby tej zwłoki?
P.S. Ma ktoś link do wtyczek pasujących do PINÓW we złączu MN?
agent, zasilenie na stałe kamerki nie zlikwiduje zwłoki tylko prawdopodobnie nadal będzie wyświetlać się widok z tyłu pojazdu już po zrzuceniu wstecznego na inny bieg/luz przez około 3 sekundy. (u Mnie po prostu znika tylko widok z kamerki)
a powinno od razu znikać pokaż z kamerki i przełączać się na np. radio
Muszę zobaczyć na filmiki jak to jest fabrycznie.
Jeżeli chodzi o piny do wpięcia się we wtyczkę MediaNav to ja użyłem z wtyczki od wiatraczka z płyty głównej PCta. Chyba to jest molex mini
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2015-06-18, 13:53, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-06-19, 07:07
No ciekawi mnie czym spowodowane jest opóźnienie. Na tym filmiki nie widać kiedy jest włączany wsteczny bieg ale zwłoka jest krótka lub jej brak.
https://www.youtube.com/watch?v=XgRAOSAQHAU
Ten filmik nie pokazuje w ogóle zwłoki, bo nie wiesz kiedy on wrzuca wsteczny.
Powinno widać tak: ekran i gałka zmiany biegów w całości to wtedy można ocenić czas zwłoki.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-06-19, 07:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-06-19, 07:34
Tak właśnie napisałem że nie widać kiedy się włącza bieg ale zwłoka i tak nie wygląda na 3s. No ale nie ważne bo skoro Dominus pisze że ma 3s czarny ekran po wrzuceniu na luz to nie jest to spowodowane zwłoką kamery tylko widać MN tak wolno reaguje.
No ciekawi mnie czym spowodowane jest opóźnienie. Na tym filmiki nie widać kiedy jest włączany wsteczny bieg ale zwłoka jest krótka lub jej brak.
https://www.youtube.com/watch?v=XgRAOSAQHAU
Coś mi się wydaje że tak kamerka z filmiku Clio jest uruchomiona przez jakiegoś MediaNavrusa czy jak to się zwało, nie pamiętam.
Podgląd po wrzuceniu nie wygląda na fabryczny, tzn. na fabrycznym podglądzie podgląd z tyłu pojazdu nie jest na cały ekran, są jeszcze "suwaki" do regulacji balansu ostrości jasności.
Niestety pokazuje tylko co i jak przeciągnąć bo już ma ją uruchomioną ale na pewno się przydadzą takie uwagi.
Pokazuje jak aktywować ją poprzez trick z Vol+ - i czystym pendrive'm ale poprzez barierę jezykową nie wiem czy miał problem z działaniem przycisku "zgadzam się" w nwaigacji po tej operacji.
A i widać jak działa oryginalna kamerka i jest zwłoka, dokładnie taka jak u Mnie. Nawet nie 3 a 5 sekund. Niestety to tkwi w wolnym działaniu MediaNav niż kwestii zasilania
Nie ma w górnym prawym rogu małego "x" żeby to okno zamknąć? Wtedy pojawi się plik do pobrania.
Ja tak miałem przed chwilką chyba. Teraz już przenosi mnie po ładowaniu tego linku do pliku bez tego wcześniejszego okna które zamknąłem
Nmzc Nie wiem czy doczytałeś się takiej informacji, ale ten plik całkowicie (dwukrotnie) ładuje się aż 70minut o ile pamiętam (tak było u Mnie) Tak więc wgrywanie na załączonym silniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum