Godzinę temu wróciłem z urlopu na Suwalszczyźnie. Trasa 630 km temperatura na zewnątrz średnio 31 stopni, klima działała bez zarzutu, dopiero przed Częstochową, a więc 80 km od domu zauważyłem że nie dmucha zimnym, powietrzem.Po wyłączeniu i ponownym załączeniu działała bez problemu.Pomimo ciągłej jazdy na klimie, na postojach nie zauważyłem charakterystycznych plam pod autem, może dlatego że klima chodziła sobie tylko na 1 biegu wentylatora(bo na drugim było za zimno w aucie) i nie była przeciążona?
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-07-05, 08:29
Ajgor napisał/a:
Pomimo ciągłej jazdy na klimie, na postojach nie zauważyłem charakterystycznych plam pod autem, może dlatego że klima chodziła sobie tylko na 1 biegu wentylatora(bo na drugim było za zimno w aucie) i nie była przeciążona?
Ja zazwyczaj jeżdżę na 1 biegu dmuchawy (nie lubię hałasu nawiewu) i zawsze woda wylatuje pod autem, więc to raczej nie ta przyczyna.
Wydruk zrobili mówili że ile wypompowali tyle nabili z powrotem znaczy tyle ile powinno być. Mówili że sprężarka się nie włącza . Sprawdziłem bezpieczniki ale wszystkie są ok.
Tak twierdzą , układ jest szczelny i dobrze nabity. Klimatyzacja wczoraj działała normalnie.Jeździłem na krótkich trasach. Klima chodziła na różnych biegach włącznie z 4. Koło godz. 16 przestała działać . Z nawiewów leciało gorące powietrze (wczoraj było upalnie).Jako że Naruto jako jedyne jest czynne w sobotę popołudniu , podjechałem właśnie tam . I tam panowie doradzili mi nabicie klimy z kontrastem, o potem stwierdzili to co piszę wyżej.Wydruku niestety do ręki nie dostałem. Kontrolka się zapala , wentylator się włącza bezpieczniki całe -klima nie działa.
Idę teraz sprawdzić czy coś się przez noc zmieniło.
jak wam dmuchawa za głośna to trzeba sobie auto wygłuszyć
ROTFL !!!!
W sensie że wyloty zatkać?
Większej bzdury dawno nie przeczytałem.
Można jej w ogóle nie używać, wtedy działa zupełnie cicho
A tak swoją drogą to mam takie odczucia, że dmuchawa słabo dmucha. W czasie jazdy bez problemu można dać 1 bo pęd powietrza poprawia dmuchanko i wnętrze jest w stanie się wychłodzić. Na postoju niestety na 1 nie wystarczy. Na wyższych obrotach robi sporo szumu, ale wiatru we włosach nie robi. Myślę, że gdyby dmuchawa dawała lepszy wiatr to i klima działałaby efektywniej.
Głośny jest tylko i wyłącznie wentylator .
Wystarczy wyciszyć jego obudowę i już mniej szumu dostaje się do kabiny.
U mnie na 2 nie słychać że wentylator pracuje jest to efekt wygłuszenia podłogi i tunelu środkowego.
Widocznie jakoś te wibracje przenosiły się na podłogę albo coś podobnego .
Robiłem coś podobnego z obudowami komputerów i naprawdę to działa .
Do tej roboty trzeba by zdjąć deske rozdzielczą i wtedy można elegancko całą obudowę dmuchawy zrobić . Wtedy pewnie pewnie na 3 będzie nie słyszalna .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-05, 11:33, w całości zmieniany 3 razy
Może padło sprzegiełko od sprężarki i nie załącza się klima, albo coś w sterowaniu padło? Może jakiś czujnik padł i sterowanie zablokowało klimę? Wszystko trzeba sprawdzić kolei po kolei aż do skutku.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Endriu9309 to że ilość czynnika na manometrze jest Ok jeszcze o niczym nie świadczy.
Trzeba by sprawdzić czujnik ciśnienia, a najlepiej znaleźć przekaźnik od sprężarki i na "krótko go zewrzeć". Znaczy kawałkiem przewodu załączyć sprężarkę (sprzęgło).
Jeżeli załączy to coś w układzie sterowania. Właśnie np. czujnik (zakładam, że ilość czynnika dobra).
Jeżeli nie załącza to może cewka sprzęgła lub przewody zasilające.
Moja klima też słabo się sprawowała ,więc pojechałem do ASO myślałem ,że nic nie będę płacił gdyż samochód jest na gwarancji .Pan stwierdził to już dwa lata i zapewne czynnik się ulotnił będzie kosztować 150 zł i tak się stało .Po dwóch tygodniach jazdy mam wrażenie znowu gorzej działającej klimy.Zaniepokoiła mnie jedna rzecz po zapoznaniu się z wydrukiem przed załadowaniem czynnika w klimatyzacji było go tylko 15 g .Czy nie jest to sygnał o nie szczelności ? czy bywają takie sytuacje?.Załadowano 503 g UV 10 ml cokolwiek to znaczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum