Silnik jest już od pewnego czasu w ofercie, czy komuś się udało potwierdzić sposób regulacji luzów zaworowych i czy jest taka regulacja wymagana (jeśli tak, to co ile km) czy nie?
Czy praca zaworów jest sterowana całkowicie mechanicznie lub hydraulicznie, czy może są tam jakieś nieszczęsne elektrozawory jak w module multi- lub twinair u fiata, przez co po wymianie oleju trzeba resetować komputer nimi sterujący?
Lekko odkopię temat.
Czy ma ktoś konkretne porady jak jeździć z tym silnikiem? Interesuje mnie kilka spraw.
1. Wiadomo, downsizing i te sprawy. Pojawiają się nie od dziś głosy o krótkiej trwałości tych silników. Czy to bujda z opiniami, iż nie powinno się często przekraczać np. 3500-4000 obrotów albo więcej, żeby szybko nie zarżnać silnika? Tak samo się tyczy z dynamiczną jazdą albo wciskaniem pedału do dechy.
2. Co z krótką jedynką. Czy szkodzi za dużo gazu na 1? Pali sprzęgło albo coś z tych rzeczy?
3. I ostatnia sprawa, jak bardzo wydłuża żywotność turbiny jej ostudzanie po jeździe aniżeli bez ? I co z systemami start-stop? Tu nie ma fizycznej możliwości, żeby to zrobić.
Bardzo bym prosił o odpowiedź. Nie ma głupich pytań. Mam nadzieje ;)
Czy to bujda z opiniami, iż nie powinno się często przekraczać np. 3500-4000 obrotów albo więcej, żeby szybko nie zarżnać silnika?
Mały silnik benzynowy z całą pewnością powinien lubić bardziej wyższe obroty, niż butowanie z 1500 obrotów. Chociaż tu jest sprzęgło dwumasowe, więc silnikowi może mniej to zaszkodzi, ża to szlag trafi dwumasę :P
dul. napisał/a:
Co z krótką jedynką. Czy szkodzi za dużo gazu na 1? Pali sprzęgło albo coś z tych rzeczy?
Każda zmiana biegu szkodzi na sprzęgło ;) I w każdym samochodzie piłowanie gazem na półsprzęgle spowoduje jego przyfajczenie...
dul. napisał/a:
I ostatnia sprawa, jak bardzo wydłuża żywotność turbiny jej ostudzanie po jeździe aniżeli bez ? I co z systemami start-stop?
W Daciach jeszcze nikt nie pokusił się o wymuszony przepływ oleju przez turbinę po wyłączeniu silnika, za to system start-stop powinien uwzględniać problem studzenia i w takiej sytuacji wyłączać silnik później, ale w sumie to trzeba chyba poczekać na pierwsze egzemplarze z tym systemem, żeby coś wyrokować :)
Ad1 bujda nie poparta,żadnym wpisem o awarii tego silnika.
Ad2 to silnik turbo. Powyżej 1500 obrotów łatwo przypalic sprzęgło.
Ad 3 w tak małej turbinie dużo istotniejsze jest oszczędne obchodzenie się z gazem i obrotami na zimnym silniku, a 0.9tce rozgrzewa się zimą bardzo powoli. Co do gaszenia to jeśli będziesz przed zatrzymaniem spokojnie to nie ma problemu.
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-09-29, 20:19
Też podepnę się pod temat.
1. Tak mniej więcej jakiej wartości obrotów nie przekraczać na "zimnym silniku"? I mniej więcej ile trwa "rozgrzewanie" silnika?
2. Przy ilu obrotach najkorzystniej jest zmieniać biegi - pomijam wskaźnik zmiany biegów.
Też podepnę się pod temat.
1. Tak mniej więcej jakiej wartości obrotów nie przekraczać na "zimnym silniku"? I mniej więcej ile trwa "rozgrzewanie" silnika?
2. Przy ilu obrotach najkorzystniej jest zmieniać biegi - pomijam wskaźnik zmiany biegów.
na zimnym silniku najlepiej wcisnąć tryb eco i nie przeciągać powyzej 3000 albo po prostu delikatnie obchodzić się z gazem. Obroty turbiny zależą od obrotów silnika ale też od ilości gazów a tych jest więcej w zależności od otwarcia przepustnicy i dawki paliwa. Jazda na strzałki to bardzo Szczęsny dla turbiny tryb. Rozgrzewa nie to tym silniku długa historia. Przy minus 10c łapie jako taka temp. Po przejechaniu ok 7-8km w tempie 70km/h. Ją daje mu w palnik dopiero jak zacznie dmuchac ciepłem z nagrzewnicy.
Ostatnio zmieniony przez cookie 2015-09-29, 20:56, w całości zmieniany 1 raz
Taki mały silniczek? Wydaje się to nieprawdopodobne. Im mniejszy silnik tym szybciej się grzeje, czy coś pomyliłem?
Pominales aluminiowy blok i obudowę łańcucha rozrządu generująca dodatkowe 2 litry pojemności miski olejowej. Mam jeszcze 3 cylindrów a od toypty, też na łańcuchu i z aluminiowym blokiem i ma o litr mniej oleju, że nie wspólne o starym matizie podobnej pojemności, do którego wchodziły niecałe 3 litry oliwy. Silnik toyoty też ma problem z rozgrzewa niem zimą ale nie ma turbiny więc nie mam oporów przed rozkrecaniem silnika jak tylko ucichna zawory.
Ostatnio zmieniony przez cookie 2015-09-30, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum