Marka: Dacia
Model: Logan II
Silnik: 0.9 TCe Easy-R
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 248 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-04-23, 07:18
Witam,
Czy wymieniając w Loganie II radio fabryczne na Media Nav trzeba dokupić moduł GPS czy jest on wbudowany w Media Nav ? Czy coś trzeba dokupić przy takiej przekładce ?
Czy wymieniając w Loganie II radio fabryczne na Media Nav trzeba dokupić moduł GPS czy jest on wbudowany w Media Nav ? Czy coś trzeba dokupić przy takiej przekładce ?
Ja odpowiem, jak nabyłem swoją sanderkę dwa lata temu to podpaliłem się na media nav. Ale po jakimś czasie mi przeszło. Mianowicie montowane w daciach przed modyfikacją (liftem) jest według mnie nieporozumieniem. Media nav jest za nisko ułożona i rozprasza wzrok w czasie prowadzenia. Sprawdzałem osobiście, jeszcze dla wysokich wzrostem kierowców może to być uciążliwe spuszczanie wzroku w dół. Po odmłodzeniu dacki deski zostały zmienione i media nav powędrowała wyżej.
Temat ucichł... może ktoś ma linki , info jak ktoś zainstalował poza forum media nav do sandero 1 ?
A po co informacje z poza forum?
Montowalem ja w Dusterze a lesiu w sandero. Potrzebna jest glownie ramka ktora na chwile obecna tylko trzeba zrobic samemu.
co do wysokosci. Uzywam u siebie w ph1 media nav i nie narzekam na nisko polozona navi.
komunikaty sa czytelne i nie trzeba wpatrywac sie w ekran.
Fotorelacji nie ma. Z ramką trzeba sprawdzać które plastiki trzeba usunąć do jej poprawnego montażu.
Również należy zdemontować panel klimatyzacji i pod nim trochę plastików usunąć. Ale wszystko po trochu dopasowując na miejscu z ramką.
witam posiadam dacie sandero stepway z 2013r ze standardowym radiem bluetooth znalazłem na allegro kilka ciekawych ofert media nav i tu moje pytanie czy bez problemu będę mógł podmienić swoje radio na media nav tzn czy przewody kostki itp będą pasować bo wielkość mojego radia i media nav są identyczne więc w panel bez problemu się wpasuje
Witam Panowie
Zwracam się do specjalistów od bitów,ohmów,amperów i cyny.
Zadanie- przełożenie Media-nav z Lodgy do Dokker oraz Dacia Plugh & Radio w odwrotną stronę, czyli z Dokker do Lodgy.
Pytanie: czy w tym wypadku też napotkam na te same wtyczki i nie trzeba będzie nic przerabiać? ,czy muszę kupować antenę GPS(mam ją chyba w Lodgy tylko w którym dokładnie miejscu?).
Pytanie, czy mając zwykle radio w dacii sandero 2016 chce wrzucić media nav mogę to zrobić samemu czy bez ASO się nie obejdzie ? Rozumiem ze gwarancji od tego nie stracę?
Bez żadnego problemu.
Odpowiem Ci pytaniem na Twoje pytanie - czy tracisz gwarancję na samochód wkładając do gniazda zapalniczki ładowarkę do telefonu?
Tak samo jest z radiem - zmieniasz radio - nie masz już gwarancji na wyjęte radio ale gwarancja na pozostałe elementy jest bez zmian.
A zmiana to zdjęcie maskownicy , odkręcenie 4 śrub torx 10 , wypięcie wtyczek, podpięcie wtyczek, dołożenie anteny GPS ( na alle... to koszt około 30 zł) i wpięcie nowego MN, przekręcenie torx i założenie maskownicy.
I już zaoszczędziłeś sporo kasy :)
Oczywiście możesz to zlecić w ASO i zapłacić - pytanie po co ?
Zlecisz ASO aby wpięło Ci ładowarkę do telefonu do gniazda zapalniczki?
Oczywiście nikt Ci tego nie zabroni jeśli chcesz tak zrobić.
Dzięki, najbardziej martwiłem się tą gwarancją, wracając do ASO ciekawe czy można cos im zlecić do zrobienia, jak np. kamerka cofania i jakie są to koszta w radiu chyba trzeba to odblokować w jakimś menu
Koszt instalacji kamery w ASO to około 1500 zl .
Gdzie kamerę kupisz za około 120 -150 zł ( np kamerki.com.pl - mają dedykowane)
Wymaga to odblokowania z użyciem CLIPA ale możesz to zrobić sam za pomocą smartphone lub któregoś z kolegów na forum
Ale nie pisz w tym temacie bo ten temat dotyczy zwykłego Radia Dacia Plug Radio lub innych bez ekranów dotykowych.
Z uwagą przestudiowałem wszystkie strony tematu, ale podczas aktualizacji MN w moim clio4 wyłączyło się radio (mój błąd bo robiłem na zapłonie a nie na odpalonym aucie). Teraz po włączeniu radia cały czas widnieje logo reno na ekranie i nie przechodzi do kolejnego etapu.
Jest jakaś możliwość naprawy czy muszę wymienić radio?
Kupując od innego clio4 będzie działać po podpięciu wtyczek czy jest zakodowane pod konkretny vin auta?
Jestem wściekły na siebie że w tak banalny sposób uwaliłem sobie radio. Pomożecie coś?
Z uwagą przestudiowałem wszystkie strony tematu, ale podczas aktualizacji MN w moim clio4 wyłączyło się radio (mój błąd bo robiłem na zapłonie a nie na odpalonym aucie). Teraz po włączeniu radia cały czas widnieje logo reno na ekranie i nie przechodzi do kolejnego etapu.
Nie koniecznie był to Twój błąd , w tych wersjach często były montowane kości firmy kHynix które często w taki właśnie sposób padały w czasie upgrade
lukisgaw napisał/a:
Jest jakaś możliwość naprawy czy muszę wymienić radio?
Da się naprawić (szanse sa na 90%) , alebo u mnie albo u innych użytkowników naszego frum którzy wiedza już jak . Pozostałe 10 % szans naprawy to wymiana karty pamięci Hynix na kartę SD
lukisgaw napisał/a:
Kupując od innego clio4 będzie działać po podpięciu wtyczek czy jest zakodowane pod konkretny vin auta?
Vin jest zakodowany ale wyłącznie w celach zabezpieczenia sprzętu przed kradzieżą w nieusuwalnej pamięci MN . Zawsze wystarczy przyłożyć i będzie działać .
Dziękuję Ci za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie trochę :)
Chciałem zacząć od aktualizacji softa ponieważ miałem problem z navi. Mianowicie klasycznie nie mogłem włączyć "zgadzam się" ponieważ przycisk ten był nieaktywny.
Hmm chyba kupie radyjko żeby żona nie urwała mi głowy, a wtedy na spokojnie wyślę Tobie gdy będziesz miał czas to moje uszkodzone.
1.Powiedz mi zwrócić uwagę przy zakupie na coś ?
2.Brać z tego samego roku (moje 2013) czy szukać jak najnowszego (widziałem z 2015) ?
3.Dobrze myślę że im nowsze tym większa szansa że poprawili wady pierwotnych konstrukcji?
4. Pisząc że zawsze wystarczy przełożyć i będzie działać miałeś na myśli radyjko które ewentualnie zakupie a nie tą pamięć w której jest vin ?
5.Jeszcze jedno pytanie (przepraszam że ich tak dużo) wszystkie radyjka mają język polski czy tylko te z aut sprzedawanych w PL ?
Ostatnio zmieniony przez lukisgaw 2017-09-11, 21:27, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum