Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-08-30, 13:55 Podnośnik samochodowy z dustera do sandero
Mam Dustera z 2011 roku. Obecnie czekam na Sandero z LPG. Niestety nie dają do niego koła zapasowego i co najgorsze żadnego podnośnika. Moje pytanie, czy ten sam podnośnik z Dustera będzie mi pasował do tego nowego Sandero. Pytam, bo na allegro łatwiej kupić podnośnik z Dustera niż z Sandero. Jeśli znacie jakieś zamienniki z innych aut, które podejdą pod Sandero, to z góry dziękuję za informację. Może by tak ktoś wrzucił zdjęcia tych podnośników które dają do nowego Sandero, szczególnie górną część podnośnika z tym rowkiem. albo podał jakieś wymiary.
czy ten sam podnośnik z Dustera będzie mi pasował do tego nowego Sandero
Powinien - ten z sandero trzeba najpierw trochę podnieść, żeby dotknął podłużnicy, więc dusterowy, który ma wyższe ucho, na którym opiera się auto, w spoczynku powinien się zmieścić.
Takie rzeczy najlepiej sprawdzać na zlotach i spotach. Można też podjechać do salonu, który ma przed salonem Sandero-demówkę i położyć pod nią ten podnośnik z Dustera.
Ze zdjęć to wygląda, że bez problemu zmieści się wyższy podnośnik z Dustera, ale czy Sandero ma podobną wysokość progu?
Ja wywaliłem ten niewygodny, fabryczny podnośnik i kupiłem za 60 PLN podnośnik butelkowy (chyba do 5 ton).
Najpierw zmierzyłem, jak wysoki potrzebuję i na ile podnosi do góry.
Teraz podstawiam tylko pod punkt podwozia, wykonuję 5-6 ruchów dzwignią i autko w górze.
Wkurzało mnie to kręcenie korbką. Nie raz sobie otarłem paluchy o asfalt przez to.
ps
z moich doświadczeń wynika, że Sandero ma niżej próg niż Duster, bo ten podnośnik butelkowy zakupiony do Dustera "nie wchodzi" pod Sandero. Do Sandero kupiłem niższy podnośnik butelkowy (i tańszy).
Ostatnio zmieniony przez keikan 2016-09-01, 06:30, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Zarówno w marketach jak i na popularnym serwisie aukcyjnym występuje nazwa "butelkowy" więc takiej użyłem, żeby ułatwić kolegom ew. poszukiwania.
p.s.
Ja z nazwą "kolumnowy" się nie spotkałem :)
Wysłany: 2016-09-01, 13:31
Keikan, gdzie go podkładasz pod samochodem, bo rozumiem że na tym przeznaczonym miejscu w sandero nie wejdzie bo zjedzie (chyba że masz taki na nim na górze uchwyt z rowkiem).
Wysłany: 2016-09-01, 16:58
A jeszcze mam pytanko, czy z Sandero Stepway podnośnik jest taki sam co w "zwykłym" Sandero czy jest on trochę wydłużony (jak w Dusterze) ze względu na trochę wyższe zawieszenie?
Keikan, gdzie go podkładasz pod samochodem, bo rozumiem że na tym przeznaczonym miejscu w sandero nie wejdzie bo zjedzie (chyba że masz taki na nim na górze uchwyt z rowkiem).
Dawno nie podnosiłem, ale z tego co pamiętam ustawiałem rowek główki podnośnika w rancie podwozia auta.
Czy ktoś może podać mi albo zrobić zdjęcie tabliczki (naklejki) z numerami katalogowymi podnośnika / lewarka do Sandero II i ucha do holowania (jaka jest średnica tego gwintu). Czekam na Sandero z gazem i muszę kupić coś takiego osobno, bo do LPG nie dają tego. Na allegro tego jest sporo, ale chciałbym mieć pewność że numery mi się zgadzają.
Dzięki za fatygę.
_________________ Gamera
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-10-24, 17:49, w całości zmieniany 2 razy
Podepnę się pod temat :) W mojej wersji auta niestety jest zestaw naprawczy do opony i planuję zakupić podnośnik. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów : http://allegro.pl/podnosn...7004475224.html
Czy to się sprawdzi, będzie pasowało?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-01-17, 19:09
Angh napisał/a:
Czy to się sprawdzi, będzie pasowało?
Oczywiście. Warto jednak chyba podkładać jakiś kawałek gumy (np wycięty ze starej dętki samochodowej ) - ta naga, metalowa szczęka na szczycie może kaleczyć listwę pod progiem
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2018-01-17, 19:10, w całości zmieniany 1 raz
Ja w Stepway mam podnośnik jak do Sandero. Co do kupna na Allegro to zwrócić uwagę żeby był cały ze stali. Znam przypadek kiedy taki z plastikowymi tulejami się złożył po podniesieniu auta.
Ostatnio zmieniony przez kakus 2018-01-18, 02:12, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-04-11, 20:27 Lewarek / podnośnik do dustera
Dzisiaj miałem małą przygodę. Złapałem kapcia, drugi raz w mojej 20 letniej karierze kierowcy Piszę to nie po to, żeby się pochwalić tylko żeby Was ostrzec
Przede wszystkim duży plus za system kontroli ciśnienia. Dzięki czemu wcześniej się dowiedziałem o problemie i zdążyłem zjechać z autostrady. Chociaż na początku trochę zlekceważyłem kontrolkę i komunikat o niskim ciśnieniu
Teraz najważniejsze. Zabieram się do zmiany koła (prawe przednie) i co? Kiepskie oznaczenie miejsca przyłożenia lewarka i mało stabilne, zdecydowałem się na trochę inne przyłożenie(mam nadzieję że bez obrażeń dla auta). Jak już podjąłem decyzję gdzie go podeprzeć to zaczynam kręcić i kręcić i kręcić........ i co? Lewarek podniesiony na maxa a koło tylko lekko się odciążyło Nie było szans na zdjęcie i założenie zapasówki. Ostatecznie wezwałem pomoc z asistance (tutaj plus za stosunkowo szybki przyjazd). W ciągu 40 min od wezwania przyjechał pan z porządnym podnośnikiem i co? Musiał użyć jeszcze dodatkowo kostki bo sam podnośnik nie wystarczył.
Nie wiem jakie macie doświadczenia w tej materii ale dla mnie wniosek jeden. Do wymiany koła zwykły podnośnik może nie wystarczyć
Dajcie znać jak sprawdzicie Być może u mnie to była kwestia nawierzchni, ustawienia auta czy podparcia podnośnika ale mimo wszystko uważam, że coś takiego nie powinno mieć miejsca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum