Zakupiłem oryginalny jak sądzę podłokietnik do renault megane z zamiarem przeszczepienia do sandero. Zastanawiam się nad instalacją aluminiowych nóżek do śrub szyn fotela w podłodze i dalej do podstawy podłokietnika. Czy Wasze oryginalne podłokietniki też tak ciężko się unoszą w górę ?
Nie wiem jak u innych,ale w mimoim tak. Ja kupiłem na allegro podróbkę, która jest podobna do oryginału. Tylko u mnie jest mała blacha w kształcie litery u z przyspawanymi poziomo małymi blachami. Coś jak u kolegi wox.
Ostatnio zmieniony przez orzeszek2 2016-05-24, 18:44, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-06-15, 23:20
Zakupilem za 70 zł oryginalny dedykowany do meganki podłokietnik bez podstawy. Musiałem ją stworzyć. Za stelaż posłużyły kątowniki stalowe zakupione w markecie budowlanym. Pod podstawę podłokietnika zainstalowałem płytkę usztywniającą całość. Stelaż dokręcony do mocowań szyn foteli oraz jednym wkrętem z każdej strony do tunelu. By ukryć dziurkowanie oraz "ucywlizować" mocowanie podłokietnika nasunełm szeroką koszulkę termokurczliwą , po czym ją ogrzałem nad palnikiem kuchenki gazowej. Nawet ładnie się ułożyła. Niestety ale nie kupiłem czarnych śrub ;-(. Podłokietnik lekko sprężynuje ale nie buja się ani nie skrzypi. Tylko muszę przyzwyczaić się do nowej procedury zapinania/odpinania pasów. Zastanawiam się, czy nie wymienić zapięć na takie od megane scenic z dłuższym mocowaniem, bardziej wystające.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-09-02, 08:16
Kupilem oryginalny podlokietnik do Lodowy w salonie Renault wykorzystujac vouchers na 100 zl i tym sposobem zaplacilem 300 pln. Montaz prosty okolo 1h. Montowalem w/g instrukcji z tym, ze nie wyciagalem siedzenia pasazera. W tym przypadku do wyciagniecia tunelu wystarczy przesunac fotel kierona max do tylu a fotel pasazera max do przodu.
route2000 napisał/a:
Jedyną przeszkodą było wkręcenie 4 śrub mocujące górny podłokietnik do kolumny (nie do tunelu). Do tego trzeba mieć bardzo długi śrubokręt torx20, bo kolumna ma niełatwy dostęp by wkręcić je krótkim śrubokrętem torx. Najpierw najlepiej jest wkręcić same śruby w podłokietniku by "wyrobić" gwinty (bardzo ciężko się wkręcało, warto je dać ociupinkę smaru czy oleju na śrubkę). Jednak te śruby były do d... więc kupiłem w OBI inne wkręty o takim samym wymiarze na krzyżak (nie torx) i było OK.
Do skrecenia tych dwoch elementow uzylem grzechotki 1/4 cala i nasadki torx. w ten sposob wkrecilem oryginalne wkrety, ale fakt ,ze ida ciezko.
shrek, jesteś już zadowolony z tego podłokietnika?
Jedynym małym mankamentem jest utrudniony dostęp do hamulca ręcznego i do zapinania pasów bezpieczeństwa. Trzeba jednak podnieść podłokietnik do góry aby zapiąć pasy albo zaciągnąć hamulec ręczny. Żona na początku się wściekała, że to zbędny gadżet, ale potem już się przyzwyczaiła.
Już opanowałem sposób zapinania pasów i zaciągania hamulca bez podnoszenia podłokietnika, wkładając odwróconą dłonią do tyłu w pomiędzy siedziskiem a podłokietnikiem i silnymi palcami zaciągam hamulec (jak często jest używany to nie ma problemu z nim, nieużywany powoduje cięższe używanie tego). To już kwestia nauki i przyzwyczajenia...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-09-06, 20:05
Tak wiec dzis w nocy wracalem z Polski do Francji (koniec urlopu). Jazda z podlokietnikiem komfortowa, nie przeszkadza utrudnienie w zapinaniu pasow ni zaciaganiu recznego. Odbywa sie to przy pozycji poziomej podlokietnik, tylko trzeba troszke sie nagiac. Jestem zadowolony . Jedyny minus to to, ze podlokietnik nie jest w kolorze tapicerki (plastikow)
Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-09-06, 20:06, w całości zmieniany 1 raz
Stówa z groszem to nie majątek. Całość stoi na odpowiednio wyprofilowanych do Dustera nogach, przykręcane krótkimi śrubkami na bokach. Polecam wewnątrz tych nóżek nakleić taśmę dwustronną, dodatkowa stabilność.
Mam go już kilka lat i jedynie szkoda że nie robią takiego do Sandero (dzwoniłem i pytałem), bo chciałem taki też kupić do żony samochodu.
Tunel środkowy trzyma się na 3 śrubach i jeden spince z tyłu więc nie może być zbyt stabilne .
Ja polecam zrobić sobie wzmocnienia od szyn fotela ja taki mam już rok i podłokietnik jak przyspawany .
ja mam uniwersalny podłokietnik , niestety z czasem po za troszkę większym
komfortem jazdy wyszły również niedogodności przy zapinaniu pasów oraz
w tej chwili niemożliwe jest regulacja oparcia fotela jak również samo
przesuwanie fotela ;/
w związku z tym postanowiłem wykonać nowe mocowanie dostosowane do
foteli i żeby było lepiej to podłokietnik umieszcze na zawiasie :)
jak pomaluje , poskręcam i zamocuje to wysle fotke ...
Komplet na auto to 2x 877007804R, 910 zł + 2x 877631170R, 90 zł = jedyne 1000 zł?
Nie do końca, bo numerki dotyczą jedynie podłokietników kierowcy.
Do prawego fotela potrzebne są części z wersji dla ruchu lewostronnego - mocowanie 877A07638R, podłokietnik 877002224R - ale w katalogu części brak cen (chociaż prawdopodobnie są podobne).
Witam, zakupiłem niedawno Dacie Logan 2016 z salonu (po lifcie).
Czy jest taka możliwość zamontowania podłokietnika z ręki (na ten sam dzień, po wcześniejszym umówieniu).
Czy nie mogę nic zrobić, ponieważ jest to taka wersja i koniec.
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi ale.
Jeżeli mają na magazynie lub zamówisz podłokietnik wcześniej to zamontują ci to w tym samym dniu po wcześniejszym umówieniu terminu wizyty.
Model: Był Logan MCV II PH II / jest Jogger
Silnik: Było 0.9 TCe LPG / jest 1.0 TCe LPG
Rocznik: 07.12.2016 / 2022
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2017-01-11, 19:16
A pytanie czy masz fotel przystosowany do podłokietnika? Podejżewam, że nie masz żadnego plastiku z boku siedziska do którego wpinasz podłokietnik.
Pozostaje tylko zamontować podłokietnik centralny jako akcesoria.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum