Sam mam interfejs iCar na BT i program ddt4all od ruskich.
ELM 327 w wersji 2.1 nie współpracuje z ddt4all. Sprawdzone empirycznie. Tylko w wersji 3.0 bo taki ma właśnie route2000.
Może z pierwszymi loganami by sie dało połączyć ale nie sprawdzałem.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2017-06-09, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2017-06-09, 12:10
Marek1603 napisał/a:
ELM 327 w wersji 2.1 nie współpracuje z ddt4all. Sprawdzone empirycznie. Tylko w wersji 3.0 bo taki ma właśnie route2000.
a gdzie taki w wersji 3 mozna kupic?
sorry za zasmiecanie ale juz znalazlem...
na aliexpress za 10 dolarow...
trzeba wpisac jedynie elm327 v3.0
Ostatnio zmieniony przez swissman 2017-06-09, 12:12, w całości zmieniany 1 raz
a gdzie taki w wersji 3 mozna kupic?
sorry za zasmiecanie ale juz znalazlem...
na aliexpress za 10 dolarow...
trzeba wpisac jedynie elm327 v3.0
Wtam jak w temacie potrzebuje złacze oraz program -interfece do lodgy zeby samemu zagladac do kompa autka :) ktos cos wie na ten temat ?
To zalezy czego oczekujesz od programu. Mozesz kupic takie elm jak wyzej, ktory dziala z programami takimi jak scantol, tourq itd. do odczytu bledow, kasowanie bledow i podstawowe parametry jak temperatura silnika, cisnienie doladowania i pare innych pierdol, ktorych nie ma za duzo, za to jest tani. Dziala na laptopie lub komorce.
Jak chcesz isc nieco dalej np. nauczyc sie diadnostyki lub masz kaprys miec cos lepszego tutaj masz np z oryginalu maxiecu polskiego producenta, ale tu kupujesz oprogramowanie pod dana marke. W przypadku gdy chcesz isc dalej masz ryzowego Clipa, autocom itd
Napisz co oczekujesz ?
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-09, 15:19, w całości zmieniany 2 razy
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-09, 23:08
No to ten jest taki jak moj. W moim przypadku polaczyl sie z kompem (Win10) bez problemu i program poszedl na szybkosci proponowanej 11tys cos tam. Nic nie zmienialem w ustawieniach.
Marek trzymam kciuki. Bon courage. Zeby sie udalo.
EDIT:
No kolor ten sam to da rade.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-09, 23:10, w całości zmieniany 1 raz
Shreku czy dzieki temu programowi ddt4all albo innemu i temu interfejsowi da sie polaczyc z Cluster czyli zegarami/licznikiem ktor.jest na.CAN i cos skonfigurowac?:)
Dzieki za info:)
ddt4all albo innemu i temu interfejsowi da sie polaczyc z Cluster czyli zegarami/licznikiem ktor.jest na.CAN i cos skonfigurowac?
Ddt4all wlasnie pracuje po can ,
czy ze konkretnym licznikiem się połączysz ? sprawdź , koszty nie duże (elm 30-60pln , program darmowy.)
Po za tym zainstalować program uruchomić demo i posprawdzać co można zrobić z interesującymi nas modułami , (bez kabla i samochodu)
Ostatnio zmieniony przez anples 2017-06-10, 10:22, w całości zmieniany 1 raz
Coś wiem o tym, o ile jest to możliwe, że jest możliwość zmiany w liczniku, a nawet sprawdzenie stanu prędkościomierza, lampek kontrolnych, obrotomierza itp. Bo jak uruchamialismy z synem regulację wycieraczek, wyłączaliśmy tylną wycieraczkę po wstecznym to przy okazji poszperaliśmy w innych ustawieniach i tam było coś o licznikach.
Uruchomiliśmy np. test obrotomierza i predkosciomierza oraz lampek kontrolnych na postoju włączaliśmy test to wskazówki zegarów kręciły się od początku do konca tak jak niby to była tylko kalibracja. A jak lampki to w czasie testowania włączały się wszystkie kontrolki naraz.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-10, 12:32
corrado napisał/a:
Shreku czy dzieki temu programowi ddt4all albo innemu i temu interfejsowi da sie polaczyc z Cluster czyli zegarami/licznikiem ktor.jest na.CAN i cos skonfigurowac?:)
Dzieki za info:)
Pociag program i jak pisze anples mozesz wejsc w demo i zobaczyc.
W zegarach tez cos sie da namieszac. ABS,ESP, SS, TMPS itd.
Da sie.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-10, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
Sciagnalem, mam adapter ELM327 v.1.5:P Zobaczymy czy sie z czym spolaczy.
Ale pytanie jeszczze jest: ile laduje wam sie ECUs po uruchomiwniu?
U mnie tylko 1652. Chybna cos za malo :/
A u Was jak duzo?Nie widze paru modulow z auta zaladowamyuch
oh why ?? is there no XML with cluster description in databases to DDT2000 ? Or there is another issue ?
By the way, do You know the good source of database files with ecu`s to DDT2000 ot ddt4all ?
I have checked that I don`t have some of the files for example " CLUSTER_x52*" which are shown in drive.ru or youtube.com videos
Clipboard01.gif
Plik ściągnięto 744 raz(y) 217,71 KB
Ostatnio zmieniony przez corrado 2017-06-15, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
WIdze w katalogu ECU to mam je x52 i x79 a w programie sie nie pokazuja.
Teraz widze, ze ja mam jakas wersje od ruskich tego ddt4all z ustawionym na sztywno MEGANE2.
I inaczej wyglada formatka cala, nie ma nawet wyboru vehicles jak u Ciebie.
Dziwna sprawa, ja nie mam tak wygladajacego DDT4al , mimo ze sciagnalem teraz i uruchomilem tamta wersje z .ru. Nie mam tez CLUSTERow w DUSTER(x79) tak jak u CIebie anples:(
BYlem z laptokiem w aucie i po skanowaniu , znalazl mi jedynie ECM 1.2 , ABS , i UCH 5.3
Poza tym jak wszedlem poznij w cokolwiek by odczytac, to pokazywal mi ERROR w polach w ktowych powinny byc wartosci parametrow.
Oto ponizej jakie mam ECU dla Dustera x79. Moze jakis plik konfiguracyjny mi trzeba zeby pokazal te ECU ktore zaladowalem i te ktore Ty masz dla DUSTERa czyli CLUSTERy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum