Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2TCe
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2012 Posty: 123 Skąd: Św. Katarzyna
Wysłany: 2013-02-15, 11:50
laiser, to już rozkminiłem. nie mogę tylko zrozumieć dlaczego
MW z katalogu różni się od MW z "oświadczenia osw" które jest uzupełnieniem homologacji, a co za tym idzie ładowność się zmniejszyła o blisko 100Kg (i u mnie i u DrOzdy)
@hojnorek: Jak widać, u mnie się zgadza. Błędy w papierach się zdarzają, tak samo jak zmiany przepisów - pozostaje Ci chyba tylko zapytać u sprzedawcy albo w Reno...
(TSD katalog to tylko informacja producenta, a nie "oficjalne" dane techniczne zgodne z homologacją? Oczywiście, najlepiej, jeśli wartości się zgadzają - i chyba zazwyczaj tak jest - ale różnice to w końcu nie jakiś koniec świata).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-02-15, 12:10, w całości zmieniany 1 raz
Pewnie też w zalezności od wyposażenia różnią się te parametry. W katalogu mogą być podane dla wersji podstawowej, nawet jeśli z danym silnikiem wersja podstawowa nie występuje.
Ostatnio zmieniony przez Boogie 2013-02-15, 12:41, w całości zmieniany 1 raz
Ponieważ w dniu dzisiaejszym stałem sie chwilowym użytkownikiem takiej wersji Lodgy Stepway to podaję dane z DR ( 7 miejsc, silnik 1,6)
F1 1849 kg
F2 1849 kg
F3 3049 kg
G 1255 kg
O1 1400 kg
O2 630 kg
Coś z tym Iveco musi być nie tak, nie wierzę, żeby miało tak fabrycznie (przecież z kierowcą przekroczy normę dla prawa jazdy B, ktoś by im się już za to dobrał do skóry).
Marka: Peugeot
Model: 206
Silnik: 1.1 Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Kwi 2017 Posty: 410 Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-07-01, 07:53
Kupiony jako nowy w salonie. Rejstruje się auto przed zabudową. A auto (podczas kontroli np.ITD) waży się razem z kierowcą. Dlatego wagę 3430 to jest waga pustego auta razem z kierowcą i ok. połową baku. Dodam jeszczce że jest to 50 czyli fabrycznie auto 5 dmc rejstrowane na 3,5 dmc. Zresztą w Polsce większość sprzedawanych Daily na bliźniaku to 50 rejstrowane na 3,5 dmc
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2017-07-01, 08:10
a potem się czyta jak takie iveco lub merc jest załadowany i na wadze wychodzi max 6,5tony bo konstrukcyjnie tyle wytrzyma lub budowlaniec wozi w nim narzędzia a z tyłu na haku mikrokoparka na przyczepce (przyczepka waży prawie tonę a koparka 2,5 tony).
Do czasu aż nie ma wypadku jest ok, dla mnie to wszystkie te busiki powinny zaliczać wagę jak najczęściej i mandat karny+laweta na koszt kierowcy (bo on dopuścił do przeładowania). Drogi mniej dostaną w okresie letnim, w budżecie będzie więcej kasy, mniej aut na drogach, mniej konkurencji dla firm transportowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum