Dzisiaj dotarła opona, koło założone i już nic nie świeci, jest OK. Jestem mądrzejszy o to doświadczenie. Dzięki za odpowiedzi, szczególnie koledze arci (nie pierwszy raz!) - to było to!
to da sie czy sie nie da, bo widze tu dwie rozbiezne opinie?
moj jest z roku 2016...
Od 2014 (pazdziernik), gdy zaczął obowiązywać zakaz sprowadzania do UE aut bez TPMS, w Dokkerach, sprowadzanych z Maroka, nie ma dostępu ani CAN CLIPEM, ani innym ogólnie znanym interfacem. Na pewno można to zrobić dysponując oprogramowaniem i sprzętem fabrycznym.
Jeżeli kupiłeś auto w UE to nic nie zrobisz,a jeżeli w CH, to nie wiem.
_________________ Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez jborowy 2017-09-14, 05:57, w całości zmieniany 1 raz
No, to jeszcze sprawdz na fakturze jaki masz wpisany kraj pochodzenia. Jeżeli Francja lub inny kraj UE, to nadal nic nie zrobisz. Jeżeli chcesz jezdzić bez czujników to pozostanie Ci kasować kontrolkę co 10 km, albo jezdzić ze świecącymi się lampkami. Jak lamki będą się świecić na stałe, to w bezpiecznym miejscu sprawdz czy działa ABS.
Dzisiaj miałem dobre warunki (deszcz i bardzo śliski asfalt) do sprawdzenia ABS i ESP, pomimo świecacych kontrolek działa wszystko. Śmiało można olać kontrolki i jezdzić bez czujników.
Ostatnio zmieniony przez jborowy 2017-09-16, 16:43, w całości zmieniany 1 raz
Sprawa była wałkowana w tym temacie: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10207
Dacia stosuje chyba kilka rozwiązań, zależnie od modelu i fabryki. Tutaj chodzi konkretnie o Dokkera.
Spróbuję jeszcze ddt4all, ale na razie jestem bardzo zniechęcony.
Wg "specjalisty", u którego próbowałem wyłaczyć system, nie ma wogóle komunikacji z modułem TPMS.
Ostatnio zmieniony przez jborowy 2017-09-15, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-09-19, 10:01 Re: Czujnik ciśnienia w oponie - zapas?
arczi_88 napisał/a:
W zapasie nie ma czujnika. Gdzieś czytałem, że czujnik nie zareaguje od razu tylko trzeba trochę przejechać, może przejechałeś za mało w pierwszy dzień(?). Kontrolka wielofunkcyjna świeci razem z kontrolką z opon to jest normalne. Tak, będzie ok jak wróci felga z czujnikiem. Ustawiłbym na nowo ciśnienie odniesienia - przytrzymać set tp na komputerze auta.
Czegos nie kumam... to Dacia ma fizyczne czujniki w kolach? Myslalem, ze to badziewny system oparty o pierscienie ABS, tzn. mierzeniu predkosci obrotowej kola. Czytajac inne wpisy, ze jest komunikat o zbyt malym cisnieniu na nastepny dzien, to by sie akurat potwierdzilo.
Mam taki TPMS w obecnym aucie i jeste tragedia, mozna 50km przejechac na kapciu, nim jakis komunikat wyskoczy. Albo nie daj bog zmienic kola na zimowe i zapomniec skalibrowac...
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-09-23, 09:48 Brak czujników ciśnienia w oponach?
Witam
Świeci mi się kontrolka ciśnienia w oponach i "elektrokardiogram" wyżej na pomarańczowo. ASO stwierdziło, że to na bank czujnik ciśnienia w oponach. Po czym okazuje się, że jednak takich czujników w kołach nie ma (?), a wszystkim kieruje moduł ABS (?) i to on jest prawdopodobnie do wymiany? Ktoś przerabiał takie coś?
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-09-23, 18:09
Moze jakies zwarcie w instalacji, moze modul padl.? Nie jezdziles na rozladowanym aku? Altek laduje dobrze? Sprawdz polaczenia kostki moze gdzies woda sie dostala.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-09-23, 18:10, w całości zmieniany 1 raz
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-09-23, 18:55
Rozlaczylem na chwilę klemy aku, ale to nie powinno mieć wpływu przecież. ASO sprawdzi, dzisiaj coś tam dlubneli i wstepnie obstawiaja moduł. Moim zdaniem to raczej mało prawdopodobne, bo auto ma 16 tysięcy przebiegu i raczej coś się musiało wypiac. Jak kasuje ciśnienie w oponach to "elektrokardiogram" też znika, ale za kilkanaście sekund znowu świecą obie kontrolki.
Poprawiłem instrukcję wyłączenia SSPP.
Bez CLIPa się nie da wyłączyć SSPP.
Zostaje jeszcze sprawdzenie kwestii zerowania identyfikatorów czujników. Niestety nie mam jak sprawdzić. Teoretycznie drugi komplet kół ma zerowe i nie wywala błędów, co się stanie jak wyzerujemy np. w DDT4ALL wszystkie czujniki?
Cześć. Mam wielki problem mianowicie oddałem wulkanizatorowi auto na wymianę opon letnich na zimowe. Po wymianie było ok przez parę km po czym pokazała się lampka od ciśnienie z restartowałem i zniknęła po czym po kolejnych kilkunastu km znowu się pokazał zrestartowałem zniknęła (powietrza nie ubyło) po czym wróciłem do wulkanizatora i on dopompował do zalecanego i ciśnienia i po czym zapaliły się dwie kontrolki na pomarańczowo. z Tego co udało mi się dowiedzieć dwa czujniki nie działają wulkanizator nie poczuwa się do odpowiedzialności. Nie wiem czy jeszcze jest cos co mógłbym zrobić czy tylko wymiana na nowe?? Kolejne pytanie czy po założeniu nowych trzeba je konfigurować czy same się po kilku km skonfigurują pytam bo na allegro znalazłem http://allegro.pl/czujnik...06.html#thumb/4 i niby nie trzeba ale wole się was zapytać?? ostatnie pytanie czy czujniki się przydzielone do danego kola czy jest to obojętne prosiłbym o pomoc bo w serwisie założenie i dwa czujniki prawie 800zł
Paragon masz? Masz świadka chociaż, że u gościa zmieniałeś opony?
Trzeba było od razu oświadczyć mu, że wzywasz policję i zgłaszasz do US, że nie wydaje paragonów. Mandat od 500 do 50000zł chyba.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2017-10-14, 17:09, w całości zmieniany 1 raz
Masz dwie opcje:
1. podpiąć komputer i zobaczyć które koło powoduje błąd (odczyty ciśnienia wg. koła) i odczytać identyfikatory czujników
2. podjechać do serwisu co ma odpowiednie urządzenie i zaczyta identyfikatory czujników lub zdjąć opony i odczytać samodzielnie zobaczysz czy nie są uszkodzone fizycznie.
Najlepiej zrobić oba i porównać czy ci nie podmienili czujników po ich identyfikatorach. Jeśli czujniki nie nadają sygnału to albo ich nie ma albo bateria albo uszkodzone fizycznie.
Jak masz paragon - rzecnzik praw konsumenta
Jak na fakturę - to nie mam pojęcia :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum