Czy w tce90 jest zwykły termostat ? jaką ma temperaturę otwarcia z internetowych źródeł wynika 83 C
Aso twierdzi że sterownik ma wpływ na temp otwarcia termostatu czy to prawda?
Twierdzi też że termostat może się zacząć otwierać przy 70C dlatego silnika pracuje ciągle niedogrzany i jest to celowo działanie producenta (mój nie przekracza 75)
Czy w ddt4all są jakieś zakresy regulacyjne tego ustrojstwa ?
Ze schematu nie widać aby termostat był sterowany elektronicznie. Zachęcam innych użytkowników do obserwowania temperatury cieczy chłodzącej.
01050219.png
Plik ściągnięto 140 raz(y) 24,01 KB
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2018-01-18, 21:07, w całości zmieniany 1 raz
A jakieś możliwe sposoby sterowania regulacją termostatu, bo to przerażające że silnik utrzymuje w zimie 70C przecież to niezdrowe dla silnika i dla komfortu cieplnego pasażerów.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-19, 13:06
Ja mam termostat z wkladem ( zwykly). Jak kupilem auto to temp. Silnika przy ori termostacie wynosila 75 w dizlu. Poprzerabialem i wsadzilem termostat z kubistara, bo wtedy do lodgy byl dostepny tylko oryginalny.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Są termostaty dla silników 1,6 MPI o temp. 89 st i jak o temp. 83 st.
Wziąłem na 83 st. (fabrycznie wstawiony), bo wyżej nie ma sensu. Zimą może być OK, ale latem podczas upału to już słabo... Wyżej jest dobre dla silników diesla, bo dłużej się nagrzewa niż benzynowy.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ja w dusterze mam 89 i jestem bardzo zadowolony . Czasami przy szybkim rozgrzewaniu wskoczy nawet do 100 ale to nie przeszkadza wystarczy lać dobry olej.Nawet lepiej dla silnika czasem dobrze się przegrzać usuwa sie wtedy odpady z oleju.
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-20, 09:33
Fruxo, wczoraj szukalem w ddt2all jakiegos czegos co by pozmieniac/ zobaczyc temperaturt sterowania silniczkiem termostatu, ale nic nic nie znalazlem. Trzeba by to b3zposrednio na aucie poszukac, bo wtedy zmniejsza sie okrag poszukiwan.
Nastepna sprawa to taka: czym sprawdzasz temperature silnika? Moze byc tak ( spotkalem sie z tym)z ze niektore aplikacje, tanie testery diagnostyczne maja rozbieznosc nawet do 10 st. (Nie mowie ze twoj/a. Przypuszczan ze telefon). Pownaj z innym urzadzeniem diagnostycznym.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Wysłany: 2018-01-20, 12:56
arnold napisał/a:
Jeśli te auto ma tyle termostatów to ciekawe czy nie ma kilka pomiarów temperatury płynu.
Termostat ma jeden. Czujnikow moze byc wiecej choc w daci jest jeden. Niektore modele np. Yeti mozemy odczytac temperature silnika, przed chlodnica, za chlodnica i jak sie n8e myle na nagrzewnicy w modelu z klimatronikiem.
Fruxo napisał/a:
Jest niby jakis kabel idacy obok ale wyglada na czujnik temp
Bo to jest czujnik temp.
Dostep w dizlu tez nie najlepszy. Trzeba pocwiczyc.
Fruxo napisał/a:
uważam że sprzęt jest ok
Nie neguje. Pisalem tylko o roznicach odczytu roznymi urzadzeniami
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-01-20, 13:03, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2018-01-20, 13:16
Fruxo napisał/a:
Sprawdzdone recznie otwiera sie przy 73 juz jest cieply wąż ja uważam ze tu jest sterowanie elektroniczne i to nie jest czujnik temp
W drugim poscie, pierwszym linku doskonale widac.
Lewa strona silniczek sterujacy z wtyczka, na srodku czujnik temp. Taki wkladany i zabezpieczony zawleczka. Czujniki wystepuja 2 pin lub 4 pin zalezy od modelu w tym z foto 2 pin.
no to nie wiem co robić
Dzwoniłem do ASO i Pan po konsultacji powiedział że ten termostat ma się otwierać przy 70
U mnie również 60C przełączenie lpg w końcu poszli po rozum do głowy i przełączenia następuje na wolnych obrotach nie jak wcześniej na rosnących co zawsze powodowało szarpniecie.
Z tego co widzę termostat wyspowa w wersji 83 i 95C
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2018-01-20, 16:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-01-20, 17:17
Fruxo napisał/a:
Z tego co widzę termostat wyspowa w wersji 83 i 95C
To znaczy, ze do sie go podmienic?
Jezeli osiagasz temperatyry takie jak u SVENSON-a to wydaje mi sie ,ze wszystko ok. Temreratura otwarcia termostatu i temp. pracy silnika to troche inna sprawa. Jezeli po otwarciu dochodzi do 83-86 to moim zdaniem jest ok.
Ciekawe skąd takie różnice w temperaturach w naszych TCe. Ja osiągnąłem maksymalnie 78 stopni w korku. Podczas normalnej jazdy temperatura utrzymuje się w granicach 74,75 stopni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum