Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: dCi
Rocznik: 2008
Wysłany: 2018-05-15, 17:44
Czy typ kamery PAL/NTSC ma wpływ na jakość wyświetlanego obrazu? Ma ktoś do polecenia naprawdę dobrą kamerę czy raczej wysztkie dostępne na rynku będą prezentować tragiczną jakość obrazu?
Wysłany: 2018-05-15, 18:24
Mam kamerkę za 90zł i obraz jest fatalny zarówno w dzień jak i w nocy - albo to wina samej kamery, albo przewodów dołączonych do zestawu lub samej jakości wyświetlacza w MN.
Mam znajomego, który założył do starego - oryginalnego wyświetlacza nawigacji w Megane II zwykłą, najtańszą kamerę z aliexpress w miejsce lampki tablicy rejestracyjnej - jakość i ostrość obrazu bez porównania. Nie mam pojęcia gdzie tkwi problem :(
Ostatnio zmieniony przez Adamerio 2018-05-15, 18:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-05-15, 18:42
Do swojego MCV II założyłem dedykowaną kamerę do Dacii/Renault montowaną zamiast lampki podswietlania Tablicy. Cena w Polsce 145zł+ przesyłka, na aliexpres połowę taniej. Jakość obrazu i kolorów Dobra, w porównaniu do kamer cofania, które posiadają moi znajomi w swoich autach wręcz bardzo dobra. Wada jak wcześniej pisałem to płynność obrazu której niestety brakuje, ale raczej nie jest to wina samej kamery, a Media Nav Evolution lub kabla sygnałowego ponieważ podłączałem ją na krótko do monitora do sprawdzania kamer CCTV i tam obraz był bardzo dobry a sama płynność idealna.
Jesli wiesz że kamera jest dobra to nastepnym podejrzanym jest kabel.
Co do płynności to nie spodziewaj się zbyt wiele bo szybkość procesora 622MHz w dzisiejszych czasach oraz Wince z roku 2005 nie są demonami . Płynnośc obrazu nigdy nie będzie idealna na takim sprzecie ale nie chodzi o płynnośc tylko jakość sygnału . Jesli dostarczysz dobry sygnał do MNE to obaz będzie dobry.
Wysłany: 2018-05-15, 20:40
W takim razie ma ktoś do polecenia naprawdę dobrą uniwersalną kamerę?
tak wygląda aktualna:
z zewnątrz wygląda naprawdę solidnie - aluminiowa, problem może być rzeczywiście w środku
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Wysłany: 2018-05-15, 21:42
Adamerio napisał/a:
tak wygląda aktualna:
Obrazek
z zewnątrz wygląda naprawdę solidnie - aluminiowa, problem może być rzeczywiście w środku
takie do lusterek planuje, ale PAL bo i reszta jest w PAL :)
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-05-16, 08:40
Adamerio napisał/a:
tak wygląda aktualna:
Obrazek
Mam taka zamontowana z przodu. Jakosc taka sama jak reszty kamerek.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Wysłany: 2018-05-16, 10:02
shrek napisał/a:
Adamerio napisał/a:
tak wygląda aktualna:
Obrazek
Mam taka zamontowana z przodu. Jakosc taka sama jak reszty kamerek.
Masz możliwość zrobienia zdjęcia z widoku z tej kamery?
Brak połączenia między przewodami od radia a tą wtyczką w progu.
Podłączyłem kamerę bezpośrednio pod 10 i 22 w radiu i nie działa. Nie wiem o co chodzi. Podłączyłem pod inny monitor i jest ok. Na media nav u mnie wyświetla brak kamery. Zasilanie kamery jest bezpośrednio od świateł wstecznego, ale to chyba nie ma znaczenia. Chyba, że muszę jeszcze podłączyć te zasilanie od wstecznego do radia? Jakieś sugestie?
Marka: renault
Model: clio iv
Silnik: 1.5dci
Wysłany: 2018-05-21, 20:13
cześć
właśnie podłączyłem kamerkę do mojego clio, niestety mam taki oto problem
czy to wina, że może są ustawione linie pomocnicze navmedia? Bez podłączonej kamerki też tak czasem lata, wcześniej tego jak kamerki nie miałem nie było, zaczeło mrugać teraz gdy podłączyłem tą kamerę. W ogóle kamera działa tylko na jednym pinie sygnałowym, nie pamiętam czy 22 czy 10, drugiego nie podpinałem, bo co bym nie robił, to efektu żadnego to nie dawało...
Ostatnio zmieniony przez cyryl85 2018-05-21, 20:18, w całości zmieniany 4 razy
Marka: renault
Model: clio iv
Silnik: 1.5dci
Wysłany: 2018-05-21, 20:53
według instrukcji kamerka jest Pal 50HZ/ NTSC 60HZ, wiem, że instrukcja podłączenia jest ale u mnie działa na jednym kablu sygnałowym i trochę mnie to też zastanawia...
Nie ma fizycznej możliwości aby kamera nadawała jednoczęsnie sygnał w dwóch róznych systemach.
Sprawdź u sprzedawcy/ istrukcji jak przełaczać systemy w kamerze.
Najczęsciej jest to zworka lub kabelek który nalezy rozłaczyć/przeciąc aby mieśc sygnał w konkretnym systemie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum