Ostatecznie zdecydowałem się na uniwersalną przegrodę. Może nie utrzyma ciężkich rzeczy w razie wypadku, ale pamiętając by pakować lekkie rzeczy na górę, bez obaw można pakować się pod dach.
Wysłany: 2015-03-02, 09:07 Przegroda, siatka - Logan MCV II
Witam, jestem szczęśliwym nabywcą Dacia Logan MCV potrzebuję nabyć siatkę zabezpieczającą część pasażerską od bagażowej, jeśli ktoś, coś wie na ten temat proszę o info.
Euro powyżej 4 zł tak, że u nas pewnie min 700-800zł.
Fajna rzecz tylko trochę droga jak na nasze warunki, szczególnie jak się weźmie pod uwagę, że nawet po założeniu producent nie przewiduje możliwości załadunku powyżej rolety (strona 4 podanej instrukcji). Chyba że to chodzi tylko o ciężkie bagaże (ale nic o tym w instrukcji nie ma) bo inaczej to niebardzo wiem po co taką siatkę zakładać. No ewentualnie na psa mogłaby być żeby nie przełaził do przodu .
Euro powyżej 4 zł tak, że u nas pewnie min 700-800zł.
Renault nie stosuje do swoich wewnętrznych rozliczeń oficjalnego kursu NBP - ceny części i akcesoriów są "dostosowane" do danego kraju. (Dlatego właśnie podałem ceny znalezione w innych państwach).
skylar napisał/a:
po co taką siatkę zakładać
Bo krzywdę może zrobić nawet litrowa butelka czy parasolka.
Używanie wszelkich akcesoriów zawsze polega na indywidualnej ocenie ich efektywności.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-03-21, 17:08, w całości zmieniany 1 raz
I to rozumiem. Dostaje się w pełni funkcjonalną przegrodę w dwa razy niższej cenie. Zresztą nie rozumiem czemu te siatkowe tak podrożały w stosunku do MCV I. Zgodnie z tym co pisał laisar w innym temacie
Cytat:
- nr ref 6001998197, cena 296zł brutto.
Natomiast stara kosztowała 479zł (ale widziałem parę razy na Allegro za chyba niecałe 200zł), miała nr 6001549455
Marka: Dacia /Lancia
Model: Logan MCV II / Musa
Silnik: 1.5 DCi /1.3 JTD
Rocznik: 2015/ 2008
Wersja: Confort
Wysłany: 2015-11-05, 00:48 Nowy Logan MCV - siatka bagażnika
Witam. Dacia stoi już pod oknem, dziś odebrana - wrażenia i zdjęcia porobię w weekend. Na razie szybkie pytanko bo sprawa dla mnie pilna. Gdzie można dokupić ewentualnie z jakiego innego samochodu dobrać siatkę oddzielającą przestrzeń bagażnika od przedziału pasażerskiego? Mam 3 psiaki które wożę w bagażniku i taka siatka to niezbędna rzecz. Dacia ma normalne zaczepy i maskownice w podsufitce, natomiast ani w salonie u dilera ani w google nie znalazłem informacji gdzie taką siatkę można dokupić. Zastanawiam się czy by nie podeszła z Megane II - samochód wielkością jak i kształtem bardzo przypomina Renault wiec może dało by radę. Pozdrawiam
Marka: Dacia /Lancia
Model: Logan MCV II / Musa
Silnik: 1.5 DCi /1.3 JTD
Rocznik: 2015/ 2008
Wersja: Confort
Wysłany: 2015-11-05, 01:41
Kratka metalowa jest mało poręczna. Jak ferajna nie jeździ to demontowałem siatkę bo ogranicza widoczność do tyłu. Jak nie będzie innego wyjścia to pozostanie kratka - już widzę swoją bokserkę ładującą się przez cały samochód bo chce prowadzić :D
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2015-11-05, 09:09
Do kraty przyzwyczaisz się po dwóch dniach - jeździłem z kratą kilkanaście lat, przeszkadzała kilka dni. Krata jest bardziej praktyczna - ta którą miałem w Lagunie była dołem bardzo masywna, w razie kolizji dodatkowo zabezpieczała siedzenia przed przełamaniem.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-07-27, 14:52
Mam takie pytanie: Czy do mojej lodgy wystepuje siatka zabezpieczajaca bagaz w wersji 5 os.? Znalazlem tylko kratke metalowa, ale jakos to mnie nie interesuje.
Przepraszam, że odgrzebuję tak stary temat, ale też jestem zainteresowany siatką oddzielającą przestrzeń pasażerską od bagażowej.
W katalogu akcesoriów widnieje tylko metalowa krata do wersji 5-osobowej. Patrząc na zdjęcie montowana jest wyłącznie do ścian bagażnika. Nie mam jednak gdzie trzymać takiego żelastwa i wolałbym kupić siatkę. Tu jednak pojawia się problem.
Patrząc na instrukcję montażu siatki do Logana, którą podlinkował Laisar w 2015 w MCV były uchwyty przy dachu.
Mam Lodgy w wersji 7-osobowej z 2017 roku. Nie ma żadnych uchwytów pod sufitem w okolicy słupka C, ale podsufitka jest wyprofilowana tak, jakby coś tam miało być.
Czy ktoś z Was podczas demontażu podsufitki np. do wygłuszenia zwrócił uwagę, czy może są tam takie uchwyty, a tylko Dacia pożałowała kasy na plastikowe zaślepki i dało by się dostać do tych uchwytów i dopasować plastiki z MCVki?
Dziś widziałem Lodgy z przed liftu z zamontowaną siatką. W podsufitce były zamontowane estetyczne klapki maskujące otwory na siatkę w czasie gdy jest zdemontowana.
Zdjęcie niestety robione przez szybę i niezbyt wyraźne. Mam nadzieję, że spotkam właściciela i dowiem się gdzie kupował to cudo i czy maskownice punktów montażu siatki były fabrycznie, czy dołączone do siatki. A może te punkty montażowe to cecha wersji 5-osobowej?
No właśnie a u mnie nie ma. Czyli uchwyty muszą być fabrycznie w samochodzie? Czy ktoś z Was ma Lodgy 5-osobowe i może potwierdzić istnienie uchwytów na siatkę w podsufitce?
Pewnie siatka też z mcv. Spróbuję dopytać, jeżeli spotkam właściciela.
Akurat na takiej siatce mi zależy.
Często jeżdżę z niezłożonym wózkiem i rowerkiem z tyłu, więc wszystkie bagaże w razie W będą leciały nad siedzeniami na nas...
Czy dobrze rozumiem, że elementy, które w opisie mają "with luggage retaining net" wchodzą w skład zestawu tej siatki? Jeśli tak, to uchwyty montażowe były by w komplecie - o ile gdzieś to się da kupić w europie i nie trafiłem na zestaw np. z Indii.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-11, 19:03
Nawet gdyby elementy 4 i 5 stanowiły komplet z siatką, to i tak nie są możliwe do zamontowania bez demontażu tapicerki. Dlatego najlepiej tam zajrzeć wcześniej czy są tam odpowiednie punkty montażowe.
Zajrzałem do nowej Lodgy, jaka przybyła u mnie na parkingu- niestety nie ma widocznych takich mocowań.
To, co jest najbliżej poszukiwań, czyli elastyczna siatka do Logan MCV Ph2: KLIK
I na koniec- temat jakby już rozkminiony przez Niemców: LINK
Z treści wynika, że każda pierdółka jest do kupienia osobno a koszt kompletu dochodzi tam do 400 Euro... A u nas jeśli sama siatka jest taka sama jak w MCV, to mamy cenę siatki 570 zł plus mocowania.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-09-11, 19:52, w całości zmieniany 4 razy
Ostatnio ściągając podsufitkę w Dusterze zwróciłem uwagę że pod spodem jest specjalne miejsce na wkręcenie czegoś co by mogło trzymać kratkę (bo też się nad jakąś zastanawiam).
Niestety wiąże się to z upierdliwym demontażem podsufitki, ale plus jest taki że da się montować do elementów konstrukcyjnych auta.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-12, 08:16
Wygląda na to, że system został zachowany w różnych modelach Dacii, ale fabrycznie mocowania zakładają tylko w Loganie MCV.
W innych modelach musiały by być gwintowane otwory do zamocowania tego "dynksa":
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum